Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Mazarinrutor

Mazarinrutor

Mazarinrutor är mazariner bakade i långpanna. Först gör man en mördegsbotten som man enkelt trycker ut. Därefter breder man över fyllningen och sedan gräddar man i ugnen. Efter att kakan svalnat så gör man glasyren och breder på den. Sedan får den stelna och man skär kakan i rutor. Klart. Lätt som en plätt och väldigt liten arbetsinsats jämfört med klassiska mazariner.
mazarinrutor
Goda mazarinrutor med mördegsbotten, saftig mandelfyllning och söt glasyr.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 2 timmar varav 40 min arbetstid
Mängd: 30 st

Ingredienser:

Mördeg:

Fyllning:

Glasyr:

Laktosfritt - Smör innehåller pyttelite laktos som nästan alla laktosintoleranta tål, annars finns även laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Börja med mördegen. Mät upp vetemjöl, bakpulver och strösocker i en bunke. Blanda.

    mazarinrutor steg 1: vetemjöl, bakpulver, strösocker
    Vetemjöl, bakpulver, strösocker.
    mazarinrutor steg 1: blandat
    Blandat.
  2. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och ägget. Låt gärna stå framme några minuter så att smöret blir mjukt.

    mazarinrutor steg 2: smör i mindre bitar och ägg tillsatt
    Smör i mindre bitar och ägg tillsatt.
  3. Arbeta ihop till en deg. Använd gärna elvisp med vispar. Först blir det små smulor och sedan blir det större smulor. Tryck sedan för hand ihop degen till en boll. Ställ in i kylskåp under tiden du gör fyllningen.

    (Om du låter mördegen stå längre tid i kylskåpet än ca 30 minuter så rekommenderar jag att ta plastfolie runt degen så den inte torkar.)

    mazarinrutor steg 3: mördegen ihoparbetad med elvisp
    Mördegen ihoparbetad med elvisp.
    mazarinrutor steg 3: låt mördegen vila i kylskåp
    Låt mördegen vila i kylskåp.
  4. Gör fyllningen. Börja med att riva mandelmassan. Jag använder en mandelkvarn, det går snabbt och man skadar sig inte.

    mazarinrutor steg 4: riven mandelmassa
    Riven mandelmassa.
  5. Mät upp smöret skuret i mindre bitar, ägg, vaniljsocker, vetemjöl och rivna bittermandlar (eller bittermandelarom). Tillsätt den rivna mandelmassan. Blanda snabbt ihop till en jämn smet. Det går bra att använda samma elvisp med vispar som till mördegen.

    mazarinrutor steg 5: ingredienser till fyllningen
    Ingredienser till fyllningen.
    mazarinrutor steg 5: fyllningen klar
    Fyllningen klar.
  6. Tryck och platta ut mördegen på ett bakplåtspapper ca 20x30 cm i en långpanna. Bred över fyllningen.

    mazarinrutor steg 6: mördegen utplattad
    Mördegen utplattad.
    mazarinrutor steg 6: fyllningen utbredd
    Fyllningen utbredd.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 20 minuter tills den fått fin gyllene färg och botten är genomgräddad.

    mazarinrutor steg 7: gräddad mazarin
    Gräddad mazarin.
  8. När botten svalnat, gör glasyren. Blanda florsocker och vatten. Ta lite vatten i taget och blanda till en lagom rinnande smet. Den ska gå lätt att breda ut men inte vara för rinnig.

    mazarinrutor steg 8: blanda florsocker och vatten
    Blanda florsocker och vatten.
    mazarinrutor steg 8: glasyren klar
    Glasyren klar.
  9. Bred glasyren ovanpå kakan. Låt stelna.

    (När glasyren stelnar kan kakan stå antingen i rumstemperatur eller svalare t.ex. i kylskåp. Se bara till att inget kan ramla ner i glasyren så täck över t.ex. med en upp- och nervänd ugnsform.)

    mazarinrutor steg 9: glasyren utbredd
    Glasyren utbredd.
  10. När glasyren stelnat, skär i rutor.

    Förvara gärna i plåt- eller plastburk med lock med bakplåtspapper mellan lagren. Se förvaring och hållbarhetstips nedan.

    mazarinrutor steg 10: glasyren har stelnat
    Glasyren har stelnat.
    mazarinrutor steg 10: skär i rutor
    Skär i rutor.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per mazarin (35 g): 145 kcal, 15 g kolhydrater, 8 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Mazarinrutorna håller sig minst 1 vecka i rumstemperatur, minst 3 veckor svalt i kylskåp och minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Maria Mattsson Skrivet av Susanne
Tråkigt att det inte blev bra, men jag tror inte du gjorde exakt rätt eftersom kakan inte alls blir torr när jag och många andra gör den. Det jag tror kan vara anledningen till att den blev torr är att du tog för mycket vetemjöl. Om man gräver med decilitermått i mjölpåsen så blir mjölet packat och man tar automatiskt för mycket. Det är det absolut vanligaste felet som många gör. En annan anledning som kan påverka är om du tagit en större form än angivet i receptet. Hoppas du vågar dig på att prova igen för den här kakan är verkligen supergod och inte ett dugg torr och jag tycker verkligen det är synd att du inte fick det resultatet. Jag ska se om jag kan förtydliga någon instruktion i receptet så att det inte går att missförstå.
Skrivet av Maria Mattsson
Gjorde exakt som receptet. Kakan blev torr så det dammade. Den får inte följa med i min receptbok
Skrivet av strandskyddsjurist
Hjälp så gott! Det ska jag testa under hösten! Mvh jurist
Skrivet av Katarina
älskar dina steg för steg med bilder !!!
Svar till Cecilia Klingström Skrivet av Susanne
Bakpulver tillför ju volym. Men prova gärna att ta bort det och skriv hur det blev om du provar. Bakning är ju kemi och det är alltid intressant att testa olika saker. :)
Skrivet av Cecilia Klingström
Hej. Har aldrig använt bakpulver i en mördeg. Vad tillför det degen? Kan det uteslutas?
Tack för en fantastisk sida. Älskar dina recept.
Mvh
Cissi
Svar till Carin Carlsson Skrivet av Susanne
Roligt att du tyckte om receptet! Tack för att skrev!
Skrivet av Carin Carlsson
Gud va goa dom va, smälte i mun. Gick hur bra som helst att baka efter dina instruktioner!
Svar till Jan Ygge Skrivet av Susanne
Tack så mycket för dina vänliga ord och bra tips!
Skrivet av Jan Ygge
Hej Susanne,
Ville bara säga att detta recept är fantastiskt! Jag har dock oftast fuskat lite och kört både mördegen och fyllningen i matberedaren och det funkar utmärkt.
Tack för fin receptsamling överlag
Jan
Skrivet av Barbro
Hej igen !
Du behöver inte svara ! Såg att jag läst receptet lite för snabbt 🥺
Så nu har jag kontroll. Ursäkta felskrivningen i kommentaren!
Hade bara väldigt bråttom.
Mvh Barbro
Skrivet av Barbro
Hej!
Skall baka din Mazarinkaka ser så god ut och verkar vara enkel att baka👍
Har bara en fundering 🤔hur stor långpappa använder du?
Tack på förhand
Mvh Barbro
  1
Recept och foto: Susanne Jarl