Mazarinrutor

Mazarinrutor är mazariner bakade i långpanna. Först gör man en mördegsbotten som man enkelt trycker ut. Därefter breder man över fyllningen och sedan gräddar man i ugnen. Efter att kakan svalnat så gör man glasyren och breder på den. Sedan får den stelna och man skär kakan i rutor. Klart. Lätt som en plätt och väldigt liten arbetsinsats jämfört med klassiska mazariner.
mazarinrutor
Tid: ca 2 timmar varav 40 min arbetstid
30 st

Ingredienser:

Mördeg:

Fyllning:

Glasyr:

Laktosfritt - Smör innehåller pyttelite laktos som nästan alla laktosintoleranta tål, annars finns även laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Börja med mördegen. Mät upp vetemjöl, bakpulver och strösocker i en bunke. Blanda.

    mazarinrutor steg 1: vetemjöl, bakpulver, strösocker
    Vetemjöl, bakpulver, strösocker.
    mazarinrutor steg 1: blandat
    Blandat.
  2. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och ägget. Låt gärna stå framme några minuter så att smöret blir mjukt.

    mazarinrutor steg 2: smör i mindre bitar och ägg tillsatt
    Smör i mindre bitar och ägg tillsatt.
  3. Arbeta ihop till en deg. Använd gärna elvisp med vispar. Först blir det små smulor och sedan blir det större smulor. Tryck sedan för hand ihop degen till en boll. Ställ in i kylskåp under tiden du gör fyllningen.

    (Om du låter mördegen stå längre tid i kylskåpet än ca 30 minuter så rekommenderar jag att ta plastfolie runt degen så den inte torkar.)

    mazarinrutor steg 3: mördegen ihoparbetad med elvisp
    Mördegen ihoparbetad med elvisp.
    mazarinrutor steg 3: låt mördegen vila i kylskåp
    Låt mördegen vila i kylskåp.
  4. Gör fyllningen. Börja med att riva mandelmassan. Jag använder en mandelkvarn, det går snabbt och man skadar sig inte.

    mazarinrutor steg 4: riven mandelmassa
    Riven mandelmassa.
  5. Mät upp smöret skuret i mindre bitar, ägg, vaniljsocker, vetemjöl och rivna bittermandlar (eller bittermandelarom). Tillsätt den rivna mandelmassan. Blanda snabbt ihop till en jämn smet. Det går bra att använda samma elvisp med vispar som till mördegen.

    mazarinrutor steg 5: ingredienser till fyllningen
    Ingredienser till fyllningen.
    mazarinrutor steg 5: fyllningen klar
    Fyllningen klar.
  6. Tryck och platta ut mördegen på ett bakplåtspapper ca 20x30 cm i en långpanna. Bred över fyllningen.

    mazarinrutor steg 6: mördegen utplattad
    Mördegen utplattad.
    mazarinrutor steg 6: fyllningen utbredd
    Fyllningen utbredd.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 20 minuter tills den fått fin gyllene färg och botten är genomgräddad.

    mazarinrutor steg 7: gräddad mazarin
    Gräddad mazarin.
  8. När botten svalnat, gör glasyren. Blanda florsocker och vatten. Ta lite vatten i taget och blanda till en lagom rinnande smet. Den ska gå lätt att breda ut men inte vara för rinnig.

    mazarinrutor steg 8: blanda florsocker och vatten
    Blanda florsocker och vatten.
    mazarinrutor steg 8: glasyren klar
    Glasyren klar.
  9. Bred glasyren ovanpå kakan. Låt stelna.

    (När glasyren stelnar kan kakan stå antingen i rumstemperatur eller svalare t.ex. i kylskåp. Se bara till att inget kan ramla ner i glasyren så täck över t.ex. med en upp- och nervänd ugnsform.)

    mazarinrutor steg 9: glasyren utbredd
    Glasyren utbredd.
  10. När glasyren stelnat, skär i rutor.

    Förvara gärna i plåt- eller plastburk med lock med bakplåtspapper mellan lagren. Se förvaring och hållbarhetstips nedan.

    mazarinrutor steg 10: glasyren har stelnat
    Glasyren har stelnat.
    mazarinrutor steg 10: skär i rutor
    Skär i rutor.

Näringsvärden

Näringsvärde per mazarin (35 g): 145 kalorier, 15 g kolhydrater, 8 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Mazarinrutorna håller sig minst 1 vecka i rumstemperatur, minst 3 veckor svalt i kylskåp och minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av strandskyddsjurist
Hjälp så gott! Det ska jag testa under hösten! Mvh jurist
Skrivet av Katarina
älskar dina steg för steg med bilder !!!
Skrivet av Cecilia Klingström
Hej. Har aldrig använt bakpulver i en mördeg. Vad tillför det degen? Kan det uteslutas?
Tack för en fantastisk sida. Älskar dina recept.
Mvh
Cissi
Skrivet av Carin Carlsson
Gud va goa dom va, smälte i mun. Gick hur bra som helst att baka efter dina instruktioner!
Skrivet av Jan Ygge
Hej Susanne,
Ville bara säga att detta recept är fantastiskt! Jag har dock oftast fuskat lite och kört både mördegen och fyllningen i matberedaren och det funkar utmärkt.
Tack för fin receptsamling överlag
Jan

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest