
webmaster
Börja med mördegen. Mät upp vetemjöl, bakpulver och strösocker i en bunke. Blanda.
Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och ägget. Låt gärna stå framme några minuter så att smöret blir mjukt.
Arbeta ihop till en deg. Använd gärna elvisp med vispar. Först blir det små smulor och sedan blir det större smulor. Tryck sedan för hand ihop degen till en boll. Ställ in i kylskåp under tiden du gör fyllningen.
(Om du låter mördegen stå längre tid i kylskåpet än ca 30 minuter så rekommenderar jag att ta plastfolie runt degen så den inte torkar.)
Gör fyllningen. Börja med att riva mandelmassan. Jag använder en mandelkvarn, det går snabbt och man skadar sig inte.
Mät upp smöret skuret i mindre bitar, ägg, vaniljsocker, vetemjöl och rivna bittermandlar (eller bittermandelarom). Tillsätt den rivna mandelmassan. Blanda snabbt ihop till en jämn smet. Det går bra att använda samma elvisp med vispar som till mördegen.
Tryck och platta ut mördegen på ett bakplåtspapper ca 20x30 cm i en långpanna. Bred över fyllningen.
Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 20 minuter tills den fått fin gyllene färg och botten är genomgräddad.
När botten svalnat, gör glasyren. Blanda florsocker och vatten. Ta lite vatten i taget och blanda till en lagom rinnande smet. Den ska gå lätt att breda ut men inte vara för rinnig.
Bred glasyren ovanpå kakan. Låt stelna.
(När glasyren stelnar kan kakan stå antingen i rumstemperatur eller svalare t.ex. i kylskåp. Se bara till att inget kan ramla ner i glasyren så täck över t.ex. med en upp- och nervänd ugnsform.)
När glasyren stelnat, skär i rutor.
Förvara gärna i plåt- eller plastburk med lock med bakplåtspapper mellan lagren. Se förvaring och hållbarhetstips nedan.