Mycket lyxig och ljuvligt god hallonmoussetårta. Mjuk botten med smak av mandel och choklad och ovanpå det en len, lite syrlig hallonmousse. Tårtan är dessutom glutenfri.
175 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Botten:
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. "Bröa" den smorda formen med potatismjöl eller kokosflingor (eller ströbröd men då blir inte tårtan glutenfri).
(Har man en bra form med non-stick-beläggning så behöver man egentligen inte smörja och bröa den för det fastnar ändå inte.)
Tips: Börja tina hallonen till fyllningen redan nu och sätt på ugnen på 175°C.
Smord och potatismjölad form.Tina hallonen.
Alternativ 1: Riv mandelmassan grovt. Alternativ 2: Mixa sötmandel och strösocker fint.
Alternativ 1: Riven mandelmassa.Alternativ 2: Sötmandel och strösocker.Alternativ 2: Sötmandel och strösocker mixat.
Lägg den rivna mandelmassan alternativt mixade sötmandeln och sockret i en bunke och tillsätt äggen. Vispa till en jämn smet (på lägsta hastighet med elvisp eller för hand).
Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull.
Urkramade gelatinblad.Smält gelatin.
Rör ner ca 1 dl av hallonen i gelatinet och rör därefter ihop det med resten av hallonen. (Viktigt: Tänk på att de mixade hallonen ska vara rumstempererade annars blir det lätt gelatinklumpar, tina i mikron om hallonmixen fortfarande är kall.)
Rör ner ca 1 dl av hallonmixen.1 dl hallonmix blandat med gelatinet.All hallonmix blandat med gelatinet.
Tillsätt det rivna citronskalet (eller citronaromen) och hälften av den vispade grädden. Rör försiktigt till en jämn smet.
Tillsätt rivet citronskal.Tillsätt hälften av grädden.Rör ihop försiktigt.
Vänd därefter ner resten av grädden och rör ihop till en jämn smet.
Tillsätt andra hälften av grädden.Rör ihop.
Häll hallonmoussen över kakan i formen. Täck över och ställ i kylen minst 2 timmar.
Häll ovanpå kakan i formen.
Garnering:
Lossa tårtan försiktigt från formen och lägg upp den på ett tårtfat. Dekorera tårtan med hallon och ev. citronmeliss.
Näringsvärde per bit (190 g): 464 kcal, 31 g kolhydrater, 33 g fett, 10 g protein, 5 g fibrer
Variationstips
Om man vill kan man göra en gelé ovanpå hallonmoussen: Koka upp 3 dl stark (dock ej koncentrerad) hallonsaft och 2 dl gelésocker i en kastrull och koka livligt i 30 sekunder. Låt svalna något och ös den över tårtan. Låt stå i kylen ytterligare minst 2 timmar.
Planeringstips
Gör gärna tårtan dagen innan servering.
Hållbarhet och förvaring
Förvara i kylskåp.
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
Marie Andersson
️ Skrivet av Susanne
Ja det tror jag skulle fungera!
️ Skrivet av Marie Andersson
Kan man göra den LCHF? byta ut socker mot sötströ?
webmaster
Svar till
Margareta Roos
️ Skrivet av Susanne
Det var de mixade hallonen jag menade. Det blir ju som nästan som saft. Men jag håller med dig om att det var otydligt skrivet. Nu har jag uppdaterat receptet med tydligare beskrivning och dessutom lagt till bilder steg för steg!
️ Skrivet av Margareta Roos
God tårta! Tack. En fråga dock: i anvisningarna står : vänd därefter ner resten av grädden och hallonsaften. Hittar ingen hallonsaft bland ingredienserna?
️ Skrivet av Em
Någon som provat byta ut gelatinet mot gelésocker?
webmaster
Svar till
Kristina
️ Skrivet av Susanne
Ja det tror jag.
️ Skrivet av Kristina
Hej,
Undrar om tårtan blir bra om man fryser den?
Tack på förhand!
webmaster
Svar till
Johanna
️ Skrivet av Susanne
Ja det låter väldigt troligt. Jag ska ta och skriva in det i receptet. Tack!
Svar till
Susanne
️ Skrivet av Johanna
Tårtan blev bra, bara man inte fick en bit med hallongeléklumpar. Tror att mitt misstag var att hälla den värmda hallon/gelé blandningen i bunken med resten av hallonen som fortfarande var rätt så kalla från frysen. Så gelén hade antagligen stelnat av kylan vilket gav klumparna och att den inte stelnade.
Så har man hallon som fortfarande är kalla så kan det vara en ide att blanda i resten i kastrullen sedan också så att man är säker på att allt blandas ordentligt och sedan låta det svalna innan man blandar med grädden.
webmaster
Svar till
Johanna
️ Skrivet av Susanne
Hej Johanna, Svårt att säga, det låter ju som att du gjort rätt. Till gelén så behövs nog lite mer gelatinpulver, någon matsked kanske. Blev tårtan bra annars?
️ Skrivet av Johanna
Hej. Jag provade detta recept och det blev nog lite fel.
Nu har jag haft den i kylen i flera timmar men den har fortfarande inte stelnat. I övrigt har jag lagt den i frysen nu istället, men jag funderar lite över vad som kan ha blivit fel.
Jag använde 8 gelatinblad, hade dem i blöt 5 min i kallt vatten, kramade ur och smälte i kastrull och blandade med de mixade hallonen o.s.v.
I övrigt misslyckades gelén också men det beror mer på att jag inte hade gelésocker utan provade med vanligt socker och gelatinpulver. Vet inte om man kan det eller om 1 tsk helt enkelt är för lite gelatinpulver.
Förhoppningsvis blir det gott i alla fall, frågan är mer för framtida bruk. Tack för trevligt recept.
️ Skrivet av Moot
Jag bakade tårtan till en vän som fyllde år. Alla verkade tycka om den och den räckte långt eftersom den är ganska mäktig i smak och innehåll. Tack ska du ha!
webmaster
Svar till
Eli
️ Skrivet av Susanne
Troligtvis så fungerar det. Moussen blir lite mindre fast helt enkelt utan gelatinbladen.
️ Skrivet av Eli
Hej hej!
Undrar om det går bra att använda det här receptet till desserter i färdiga portioner? Antar att det går, men undrar i så fall om man kan strunta i gelatinbladen, eftersom moussen då inte behöver "stå på egna ben".
Tack på förhand!
webmaster
Svar till
Valeria
️ Skrivet av Susanne
Det ska vara i mitten av ugnen! Tack för att du påpekade att det saknades! Det är nu tillagt i receptet.
️ Skrivet av Valeria
Hej ! Måste göra denna tårta och undrar om man skall grädda den i mitten av ugnen eller nederdelen det står bara att den ska gräddas i 175c i 20 min! Mvh Valeria
webmaster
Svar till
gloria
️ Skrivet av Susanne
Ja grädden ska vara vispad.
️ Skrivet av gloria
hej! tänkte baka detta goda hallonmoussetårta men , jag undrar om grädden ska hällas vispad i hallon gelatin blandningen????det framgår inte i hur den ska vara ,tacksam för svar ,tänkte göra den nu imorgon den 18 mars ,
mvh gloria