Recepten.se – Recept> Tårtor & bakelser> Hallonmoussetårta

Hallonmoussetårta

Mycket lyxig och ljuvligt god hallonmoussetårta. Mjuk botten med smak av mandel och choklad och ovanpå det en len, lite syrlig hallonmousse. Tårtan är dessutom glutenfri.
hallonmoussetårta
En bit ljuvligt god hallonmoussetårta.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timmas jobb + minst 2-4 timmar i kylskåp
Mängd: 10 bitar

Ingredienser:

Botten:

Fyllning:

Garnering:

Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

    Botten:

  1. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. "Bröa" den smorda formen med potatismjöl eller kokosflingor (eller ströbröd men då blir inte tårtan glutenfri).

    (Har man en bra form med non-stick-beläggning så behöver man egentligen inte smörja och bröa den för det fastnar ändå inte.)

    Tips: Börja tina hallonen till fyllningen redan nu och sätt på ugnen på 175°C.

    instruktion steg 1.1 hallonmoussetårta
    Smord och potatismjölad form.
    instruktion steg 1.2 hallonmoussetårta
    Tina hallonen.
  2. Alternativ 1: Riv mandelmassan grovt. Alternativ 2: Mixa sötmandel och strösocker fint.

    instruktion steg 2.1 hallonmoussetårta
    Alternativ 1: Riven mandelmassa.
    instruktion steg 2.2 hallonmoussetårta
    Alternativ 2: Sötmandel och strösocker.
    instruktion steg 2.3 hallonmoussetårta
    Alternativ 2: Sötmandel och strösocker mixat.
  3. Lägg den rivna mandelmassan alternativt mixade sötmandeln och sockret i en bunke och tillsätt äggen. Vispa till en jämn smet (på lägsta hastighet med elvisp eller för hand).

    instruktion steg 3.1 hallonmoussetårta
    Tillsätt ägg.
    instruktion steg 3.2 hallonmoussetårta
    Vispa till en jämn smet.
  4. Sikta i kakao och blanda till en jämn smet (lägsta hastigheten på elvispen går bra.)

    instruktion steg 4.1 hallonmoussetårta
    Sikta i kakao.
    instruktion steg 4.2 hallonmoussetårta
    Vispa till en jämn smet.
  5. Häll smeten i den runda formen.

    Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 20 minuter. Låt kallna.

    instruktion steg 5.1 hallonmoussetårta
    Smeten i formen.
    instruktion steg 5.2 hallonmoussetårta
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 5.3 hallonmoussetårta
    Färdiggräddad botten.
  6. Fyllning:

  7. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i en djup tallrik.

    instruktion steg 6 hallonmoussetårta
    Gelatinblad i blöt.
  8. Vispa grädden medelhårt.

    instruktion steg 7 hallonmoussetårta
    Vispad grädde.
  9. Mixa de tinade hallonen.

    (Eventuellt kan man passera hallonen genom en sil för att få bort hallonkärnorna. Jag brukar inte göra det.)

    instruktion steg 8.1 hallonmoussetårta
    Tinade hallon i mixer.
    instruktion steg 8.2 hallonmoussetårta
    Mixade hallon.
  10. Tillsätt florsockret och mixa så det blir blandat.

    instruktion steg 9.1 hallonmoussetårta
    Tillsätt florsockret.
    instruktion steg 9.2 hallonmoussetårta
    Mixat och blandat.
  11. Tvätta och torka av citronen. Riv av det yttersta gula på skalet med hjälp av ett rivjärn.

    (Använder du istället citronarom hoppar du över detta steg.)

    instruktion steg 10 hallonmoussetårta
    Rivet citronskal.
  12. Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull.

    instruktion steg 11.1 hallonmoussetårta
    Urkramade gelatinblad.
    instruktion steg 11.2 hallonmoussetårta
    Smält gelatin.
  13. Rör ner ca 1 dl av hallonen i gelatinet och rör därefter ihop det med resten av hallonen. (Viktigt: Tänk på att de mixade hallonen ska vara rumstempererade annars blir det lätt gelatinklumpar, tina i mikron om hallonmixen fortfarande är kall.)

    instruktion steg 12.1 hallonmoussetårta
    Rör ner ca 1 dl av hallonmixen.
    instruktion steg 12.2 hallonmoussetårta
    1 dl hallonmix blandat med gelatinet.
    instruktion steg 12.3 hallonmoussetårta
    All hallonmix blandat med gelatinet.
  14. Tillsätt det rivna citronskalet (eller citronaromen) och hälften av den vispade grädden. Rör försiktigt till en jämn smet.

    instruktion steg 13.1 hallonmoussetårta
    Tillsätt rivet citronskal.
    instruktion steg 13.2 hallonmoussetårta
    Tillsätt hälften av grädden.
    instruktion steg 13.3 hallonmoussetårta
    Rör ihop försiktigt.
  15. Vänd därefter ner resten av grädden och rör ihop till en jämn smet.

    instruktion steg 14.1 hallonmoussetårta
    Tillsätt andra hälften av grädden.
    instruktion steg 14.2 hallonmoussetårta
    Rör ihop.
  16. Häll hallonmoussen över kakan i formen. Täck över och ställ i kylen minst 2 timmar.

    instruktion steg 15 hallonmoussetårta
    Häll ovanpå kakan i formen.
  17. Garnering:

  18. Lossa tårtan försiktigt från formen och lägg upp den på ett tårtfat. Dekorera tårtan med hallon och ev. citronmeliss.

    instruktion steg 16.1 hallonmoussetårta
    Tårtan på tårtfat.
    instruktion steg 16.2 hallonmoussetårta
    Dekorerad med hallon.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (190 g): 464 kcal, 31 g kolhydrater, 33 g fett, 10 g protein, 5 g fibrer

Variationstips

Om man vill kan man göra en gelé ovanpå hallonmoussen: Koka upp 3 dl stark (dock ej koncentrerad) hallonsaft och 2 dl gelésocker i en kastrull och koka livligt i 30 sekunder. Låt svalna något och ös den över tårtan. Låt stå i kylen ytterligare minst 2 timmar.

Planeringstips

Gör gärna tårtan dagen innan servering.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Marie Andersson Skrivet av Susanne
Ja det tror jag skulle fungera!
Skrivet av Marie Andersson
Kan man göra den LCHF? byta ut socker mot sötströ?
Svar till Margareta Roos Skrivet av Susanne
Det var de mixade hallonen jag menade. Det blir ju som nästan som saft. Men jag håller med dig om att det var otydligt skrivet. Nu har jag uppdaterat receptet med tydligare beskrivning och dessutom lagt till bilder steg för steg!
Skrivet av Margareta Roos
God tårta! Tack. En fråga dock: i anvisningarna står : vänd därefter ner resten av grädden och hallonsaften. Hittar ingen hallonsaft bland ingredienserna?
Skrivet av Em
Någon som provat byta ut gelatinet mot gelésocker?
Svar till Kristina Skrivet av Susanne
Ja det tror jag.
Skrivet av Kristina
Hej,
Undrar om tårtan blir bra om man fryser den?
Tack på förhand!
Svar till Johanna Skrivet av Susanne
Ja det låter väldigt troligt. Jag ska ta och skriva in det i receptet. Tack!
Svar till Susanne Skrivet av Johanna
Tårtan blev bra, bara man inte fick en bit med hallongeléklumpar. Tror att mitt misstag var att hälla den värmda hallon/gelé blandningen i bunken med resten av hallonen som fortfarande var rätt så kalla från frysen. Så gelén hade antagligen stelnat av kylan vilket gav klumparna och att den inte stelnade.
Så har man hallon som fortfarande är kalla så kan det vara en ide att blanda i resten i kastrullen sedan också så att man är säker på att allt blandas ordentligt och sedan låta det svalna innan man blandar med grädden.
Svar till Johanna Skrivet av Susanne
Hej Johanna,
Svårt att säga, det låter ju som att du gjort rätt.
Till gelén så behövs nog lite mer gelatinpulver, någon matsked kanske.
Blev tårtan bra annars?
Skrivet av Johanna
Hej. Jag provade detta recept och det blev nog lite fel.
Nu har jag haft den i kylen i flera timmar men den har fortfarande inte stelnat. I övrigt har jag lagt den i frysen nu istället, men jag funderar lite över vad som kan ha blivit fel.
Jag använde 8 gelatinblad, hade dem i blöt 5 min i kallt vatten, kramade ur och smälte i kastrull och blandade med de mixade hallonen o.s.v.

I övrigt misslyckades gelén också men det beror mer på att jag inte hade gelésocker utan provade med vanligt socker och gelatinpulver. Vet inte om man kan det eller om 1 tsk helt enkelt är för lite gelatinpulver.

Förhoppningsvis blir det gott i alla fall, frågan är mer för framtida bruk. Tack för trevligt recept.
Skrivet av Moot
Jag bakade tårtan till en vän som fyllde år. Alla verkade tycka om den och den räckte långt eftersom den är ganska mäktig i smak och innehåll. Tack ska du ha!
Svar till Eli Skrivet av Susanne
Troligtvis så fungerar det. Moussen blir lite mindre fast helt enkelt utan gelatinbladen.
Skrivet av Eli
Hej hej!

Undrar om det går bra att använda det här receptet till desserter i färdiga portioner? Antar att det går, men undrar i så fall om man kan strunta i gelatinbladen, eftersom moussen då inte behöver "stå på egna ben".

Tack på förhand!
Svar till Valeria Skrivet av Susanne
Det ska vara i mitten av ugnen! Tack för att du påpekade att det saknades! Det är nu tillagt i receptet.
Skrivet av Valeria
Hej !
Måste göra denna tårta och undrar om man skall grädda den i mitten av ugnen eller nederdelen det står bara att den ska gräddas i 175c i 20 min!
Mvh Valeria
Svar till gloria Skrivet av Susanne
Ja grädden ska vara vispad.
Skrivet av gloria
hej! tänkte baka detta goda hallonmoussetårta men , jag undrar om grädden ska hällas vispad i hallon gelatin blandningen????det framgår inte i hur den ska vara ,tacksam för svar ,tänkte göra den nu imorgon den 18 mars ,
mvh gloria
  1
Recept och foto: Susanne Jarl