Lammstek
Recept med Lammstek
Näringsvärden
Lammsteken kommer från lammets bakdel. Lammstek utan ben kan vara lättare att skära upp i fina skivor men med ben i steken får köttet mer smak.
I Sverige brukar man slakta lammen vid ungefär 6 månaders ålder.
Lammkött från de yngre lammen är mörare och ljusare i färgen. Köttet blir mörkare och kraftigare i smaken ju äldre djuret är vid slakt.
Kryddor som passar bra till lammstek är rosmarin, vitlök och citron.
Rekommenderad innertemperatur för lammstek:
- Medium: 62°C
- Genomstekt: 70°C
Tillagningstips
Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.
Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.
Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.
Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Stektemperaturer direkt i mobilen
Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!
Appen uppdateras kontinuerligt.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av lammstek.
Energi: | 133 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 20 g |
Fett: | 6 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
Lammstek finns i köttdisken eller frysdisken. Det kan vara svårt att få tag på lammstek.Ersätt med:
Annat kött som lämpar sig till stek t.ex. fläskstek, skinkstek, nötstek, fransyska, älgstek. Tänk på att det blir andra temperaturer och tider beroende på typ av kött.