Recepten.se – Recept> Smaksättning> Pepparrot

Pepparrot

pepparrot
Pepparrot går att köpa riven på tub eller färsk i grönsaksdisken. Om du köper färsk, skala pepparroten och riv på rivjärn.

Pepparrot har en stark pepprig smak som rå men tappar mycket av sin smak vid upphettning. För att behålla så mycket smak som möjligt tillsättes pepparroten så sent som möjligt till varm mat.

Pepparrot kan köpas färsk, som man själv sedan river ner i t.ex. såsen.

Pepparrot finns även att köpa på tub och i små burkar. Innehållet i en sådan burk är t.ex. pepparrot, vatten, vegetabilisk olja, förtjockningsmedel, surhetsreglerande medel (citronsyra) och konserveringsmedel.

Pepparrot används till kalla och varma såser, kött- och fiskrätter.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Om du köper färsk pepparrot är den fri från tillsatser, men se upp om du köper på tub eller burk.

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av pepparrot.

Energi: 81 kcal
Kolhydrater: 11 g
Protein: 5 g
Fett: 1 g
Fibrer: 7 g

Tips och info

Engelskt namn:

Horseradish

Finns i affären:

Färsk pepparrot finns i grönsaksdisken. Pepparrot på tub och i burk är kylkonserv och finns i kyldisk.

Hållbarhet och förvaring:

Pepparrot på tub och i burk se förpackningen. Förvars i kylskåp. Även färsk pepparrot förvaras i kylskåp. Hållbarhet för färsk pepparrot brukar vara ganska lång tid.

Ersätt med:

Wasabi, ev. ingefära.

Vad väger pepparrot?

Måttomvandla pepparrot mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Charleston från framtiden
Hej och tack för ditt fina svar. Det är som vanligt med panik när jag försöker upprepa något som jag inte gjort på flera år och glömt viktiga detaljer. I det här fallet kommer jag från framtiden och låter hälsa att pepparroten tar tid för att ge smak. Den smeten jag gjorde fördelades och åts upp över flera dagar, och då var det ett himla drag från pepparroten.
Tipset jag försöker förmedla, gör smeten dagen innan servering, följ receptet med föreskriven mängd :)
Svar till Charleston från framtiden Skrivet av Susanne
Jag tror inte det utan man får ta ganska mycket helt enkelt. Fett som finns i färskost tar ju udden av starka kryddor.
Skrivet av Charleston från framtiden
Hej,
Jag har köpt färsk pepparrot nu till rensteksrullar (påminner om ditt recept med laxrullar) som jag ska göra. Jag har skalat den och river den fint. Medan jag håller på luktar den fantastiskt gott, starkt, samtidigt så tåras ögonen, men när pepparroten blandas i 300 g färskost så smakar den nästan ingenting. Hittills har jag haft i nästan en halv dl riven pepparrot, lite malen svartpeppar och flingsalt. Finns det nåt knep för att få pepparroten att smaka mer? Till slut blir det ju så mycket riven pepparrot att den erbjuder tuggmotstånd som kokosflingor.