Recepten.se – Recept> Småkakor> Drömmar

Drömmar

Underbara drömmar som är namnet på dessa klassiska småkakor. Mycket goda spröda små kakor som smälter i munnen.
drömmar, småkakor
Dessa Drömmar är otroligt goda och spröda småkakor som verkligen smälter i munnen.
Skriv ut   Mejla
Tid: 50 min varav 20 min i ugnen
Mängd: ca 50 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme tills smöret är rumsvarmt (dela gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt).

    Arbeta ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar genomgående i detta recept.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  2. Tillsätt matolja och hjorthornssalt.

    Kör med elvisp till en jämn slät smet.

    olja och hjorthornssalt tillsatt
    Olja och hjorthornssalt tillsatt.
    en jämn slät smet
    En jämn slät smet.
  3. Tillsätt vetemjölet. (Tänk på att mäta upp mjölet med litermått eller väga det. Gräver man med decilitermått i mjölpåsen så packas mjölet och man tar automatiskt för mycket mjöl, då blir det svårt att få ihop degen och kakorna blir inte lika spröda och fina.)

    Kör med elvisp tills smeten består av stora smulor och smeten gärna fastnar i visparna.

    Tryck ihop smeten till en enda klump.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kakdegen klar
    Kakdegen klar.
    kakdegen ihoptryckt
    Kakdegen ihoptryckt.
  4. Dela degen i små bitar (en sats ska bli ca 50 st kakor).

    Rulla varje bit till en boll och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

    ogräddade drömmar
    Ogräddade drömmar.
  5. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 20 minuter. (Samma tid och temperatur med varmluftsinställning.)

    Låt svalna. Förvara kakorna i plåtburkar med lock eller frys in dem.

    gräddade drömmar
    Gräddade drömmar.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (12 g): 62 kcal

Tips & tricks

Eftersom det är hjorthornssalt i dessa kakor så får den ogräddade kakdegen en lite besk bismak. Dessutom så sticker det i näsan när man gräddar dem i ugnen och luktar inte så gott när man öppnar ugnsluckan. Men när kakorna är färdiga så smakar de inte något av den bismaken, de blir riktigt goda, spröda och fina och smälter i munnen!

Tips för att undvika tillsatser

Baka kakorna på äkta smör, inte margarin. Det blir både mycket godare och nyttigare.

Hållbarhet och förvaring

Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. I rumstemperatur bör de förvaras i en burk med lock och håller sig då minst en vecka.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Malin
Blev så goda o fina. Bästa receptet 😍
Svar till Jennie Blomgren Skrivet av Susanne
Vad bra! Jo det låter rätt! Matolja består till stor del av solrosolja så det är ungefär samma sak.
Skrivet av Jennie Blomgren
De blev supergoda, dock något sprödare och smuligare än de man köper i affären. Men absolut inte torra i smaken! Men det kanske är rätt? Detta är första gången jag gör drömmar. Jag använde solrosolja istället för matolja, vet inte om det har någon betydelse?
Svar till Pär Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet! :)
Skrivet av Pär
Riktigt goda vaniljdrömmar 👍😃
Svar till Hillevi Hosio Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om drömmarna! :)
Skrivet av Hillevi Hosio
Fantastiskt goda drömmar. Toppen recept!! Tack.
Svar till Adela Skrivet av Susanne
Det låter som du tagit lite för mycket mjöl.
Skrivet av Adela
Jätte goda men de var lite för spröda annars funka det jätte bra det gick snabbt men degen var lite torr
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Det beror på vilken rapsolja man tar. Det finns rapsolja med neutral smak som lämpar sig bättre för bakning och vissa typer av matlagning där man inte vill ha smak från oljan.
Skrivet av Anna
Tog tyvärr rapsolja i istället för matolja! Blev väldigt spröda, men kände ingen vaniljsmak vilket antagligen berodde på rapsoljan...
Svar till Marie Ramm Skrivet av Susanne
Om ni tagit rätt mängd mjöl så undrar jag om ni verkligen bearbetat degklumpen ordentligt för det tar ju ett litet tag innan den går ihop så den blir en bra och smidig deg? Man behöver ju köra kanske ett par minuter med elvisp med vispar. Mjölet behöver inte siktas, det tillför inget. Nu vet jag inte om ni använder ballongvisp efter att ni tillsatt mjölet om det ens går? Jag använder vanliga vispar på min elvisp. Så jag rekommenderar vanliga vispar så det blir blandat ordentligt, snabbt och enkelt.
Skrivet av Marie Ramm
Hej Susanne!

Tack för återkoppling ; )

Första gången gick det lite snabbt, men andra gången var det definitivt rumsvarmt smör, elvisp med ballongvisp som stod på länge och blandade sammand smör och socker, samt mjöl som var uppmätt på våg, 240 gram om jag inte minns fel, och som siktades i genom sil.

Vi gör ett försök genom att tillsätta mer olja och strösocker.

Vänliga hälsningar
Marie
Svar till Marie Ramm Skrivet av Susanne
Först är det viktigt att smöret är rumsvarmt och blandas ordentligt med strösockret. Sedan det kanske allra vanligaste felet som jag tror mest på i det här fallet är att ni tagit för mycket mjöl. Då blir det exakt som du beskriver. Det är viktigt att man antingen väger mjölet eller häller upp det. Om man gräver med decilitermått i mjölpåsen så packas mjölet och det blir alldeles för mycket. Men du kan rädda upp den smeten du har genom att blanda i lite mer olja och lite mer strösocker också så att degen blir lagom kladdig så det går att rulla enkelt utan att det faller isär. Sedan blir det kanske inte perfekt resultat eftersom inte proportionerna blir exakt rätt men du borde kunna få ätbara kakor i alla fall. Sedan när du provar nästa gång tar du rätt mängd mjöl genom att mäta det upp det som jag beskrev ovan så kommer det bli perfekt och ni får äntligen njuta av de här kakorna som är så himla goda och spröda. Lycka till!
Skrivet av Marie Ramm
Hej igen, Susanne!

Det var som att degen blev alldeles för torr, vilket gjorde att kakorna föll isär väldigt lätt. De gick knappt att ens rulla ihop till en liten boll för att trycka ut. Några idéer? Jag har en sats som står i kylen, men som inte blev bra. Det känns som att degen behöver vatten, men jag ser inget sådant i ditt recept.

Tack!
Svar till Marie Ramm Skrivet av Susanne
Hej, det är alltid trist när det misslyckas och det bästa är då att felsöka. Det här receptet är väl beprövat både av mig men också av många andra vilket du ser om du läser kommentarerna så jag kan lova dig att det stämmer. Lite mer socker gör ingen större skillnad. Beskriv gärna vad som gick fel istället så kan jag hjälpa er att felsöka vidare.
Skrivet av Marie Ramm
Hej Susanne!

Jag och min dotter har gjort receptet två gånger, var för sig, men resultatet har varit katastrofalt båda gångerna och hon har varit helt utom sig av förtvivlan då hon skulle ha med drömmarna till klasskamraterna. Är proportionerna rätt i receptet? Jag kollade andra recept efter våra misslyckanden och de verkade innehålla mer socker. Tacksam för återkoppling.

Vänliga hälsningar
Marie
Svar till Kerstin Holm Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om dem!
Skrivet av Kerstin Holm
Hej!
Ett jättebra recept, tack!
Svar till Eva Skrivet av Susanne
Smör är bland det bästa fett man kan äta, naturligt och gott. Det tål höga temperaturer utan att en massa cancerogena ämnen bildas till skillnad från olja. Det finns många källor där man kan läsa om detta. Tyvärr så finns det även äldre forskning som är starkt ifrågasatt där mättat fett pekas ut som boven och denna forskning bygger livsmedelsverket sina felaktiga kostråd på. Trots att det finns annan nyare forskning som visar på motsatsen. Tyvärr uppdaterar sig inte livsmedelsverket, troligen p.g.a. prestige. Annars hade det kanske varit bättre om livsmedelsverket inte tog ställning alls eftersom det finns forskning som visar både det ena och andra. Forskning kring kolesterol är också ifrågasatt. Problemet är att mycket forskning betalas av de som har intressen av resultatet och det finns t.ex. väldigt många kapitalstarka läkemedelsbolag som vill sälja kolesterolsänkande mediciner, det är en miljardindustri och om man sätter sig in lite i hur forskning fungerar så förstår man att forskning kan till viss del styras för att få de resultat man vill ha och de resultat man inte vill ha berättar man inte om. Det är så oerhört komplext och många olika parametrar som beror av varandra, det spelar även roll hur man gör urval m.m. Man skulle behöva ägna ganska mycket tid på att gå igenom de forskningsrapporter som olika kostråd bygger på och bilda sig en egen uppfattning. Tyvärr har man ju oftast inte tid med det. Men googla lite på smör, mättat fett och även kolesterol t.ex. kostdoktorn har ju skrivit en hel del och bilda dig en egen uppfattning. För en sak är säker, allt som forskning kommer fram till är inte sant. Det gäller på alla områden. Därför är det alltid bra att läsa på och bilda sig en egen uppfattning i den mån man hinner och är intresserad givetvis.
Skrivet av Eva
"Baka kakorna på äkta smör, inte margarin. Det blir både mycket godare och nyttigare." skriver du. Varför är det nyttigare med smör än med margarin? Trodde smör innehöll skadligt kolesterol.
Svar till Emma Skrivet av Susanne
Ja då blir det något annat. Tack för tipset!
Skrivet av Emma
Väldigt goda, tog i lite bakpulver och gjorde det till en tårtliknande kaka, det blev väldigt gott😊
Svar till Åsa Skrivet av Susanne
Ja det här är ett gammalt klassiskt recept. 😊 Ja hur stora man vill ha dem är givetvis en smaksak. Tack för att du skrev. ❤️
Skrivet av Åsa
Så bra recept! Har dessvärre tappat bort min farmors recept men dessa smakar nästa prick lika 💗 Tack! PS fick ut 52 men å andra sidan gillar jag små småkakor 😄
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl