Kokosgodis Bounty

Först kokar man enkelt ihop den goda kokoskolasmeten som sedan får stelna och därefter skärs i bitar och doppas i choklad. Det här är ett enkelt recept på godis som blir som Bounty (fast godare) med kokoskolafyllning doppad i choklad. Bountybitar är kokosgodis som även passar bra som julgodis.
kokosgodis Bounty
Tid: 60 min + tid att stelna
ca 50 st

Ingredienser:

Garnering:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör, grädde och mörk choklad som är laktosfri
Glutenfritt
Vegetariskt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret. Tillsätt sirap, strösocker och grädde och blanda till en jämn smet.

    smält smör, sirap, socker, grädde
    Smält smör, sirap, socker, grädde.
    blandat
    Blandat.
  2. Låt koka upp och koka ca 10-15 minuter. Koka på medelvärme så det bubblar ordentligt. Rör om lite då och då.

    (Det som händer är att man kokar bort en del av vätskan så att när det senare stelnar blir en fast konsistens även i rumstemperatur. Om man vill kan man mäta temperaturen på smeten med en termometer för att se när den är klar. Min smet var 105°C efter ca 10 minuter och då tog jag bort den från värmen.)

    smeten kokar
    Smeten kokar.
  3. Tillsätt kokosflingorna. Rör om så det blir blandat.

    kokosflingor tillsatt
    Kokosflingor tillsatt.
    kokossmeten klar
    Kokossmeten klar.
  4. Bred ut smeten i en form med bakplåtspapper ca 20x16 cm.

    (För perfekt raka kanter kan man använda gjut- och bakbalkar som jag gjort.)

    kokossmeten i formen
    Kokossmeten i formen.
  5. Ställ kylskåpskallt eller kallare och låt stelna.

    I frysen tar det ca 30 minuter. I kylskåp tar det ca 2 timmar. Om det är kallt ute på vintern så kan man täcka över och ställa ut.

    smeten har stelnat
    Smeten har stelnat.
  6. Skär den stelnade massan i fyrkantiga bitar.

    den stelnade massan skuren i bitar
    Kokosbitar.
  7. Smält chokladen och kokosfett eller olja i en kastrull, i ett vattenbad eller i mikron. Det viktiga är att smälta på låg effekt och röra om. Chokladen får inte koka för då blir den kornig. När drygt hälften av chokladen smält så behöver man inte värma mer. Rör om tills all choklad smält.

    choklad som ska smältas
    Choklad som ska smältas.
    smält choklad
    Smält choklad.
  8. Doppa kokosbitarna i chokladen och vänd runt. Skrapa bort överflödig choklad.

    Lägg godisbitarna på smörpapper och låt chokladen stelna, gärna svalt i kylskåp så går det fort.

    Förvara bountybitarna svalt, gärna i kylskåp.

    kokosbitar doppade i choklad
    Kokosbitar doppade i choklad.
    bountybitar serveras
    Bountybitar serveras.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (16 g): 83 kalorier, 4 g kolhydrater, 7 g fett, 1 g protein

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Marie w
Hej jag ok en har bakat sånna här i vår skola då vi vuxenelever då dom blev bra ok goda då vi hade lite vitt choklad riglande uppe på då
Skrivet av Sammy
Undrar om man kan gör detta recept med veganska produkter?
Skrivet av Anne-Marie
Gjorde dessa ikväll och dom var fantastiskt goda :) Gjorde som Malin tipsade om och tryckte ihop dom lite mer och använde gaffel vid doppningen . Gick kanonbra och kommer göra dessa fler gånger :)
Skrivet av Malin
Gott! Tack för receptet!
Pressa till bitarna lite innan jag doppade dem i chokladen så lossnade inte kokos. Använde gaffel så chokladen kunde rinna av lite bättre. Och 200g räckte knappt. 3 bitar som blev utan choklad:)
Skrivet av Mona
Kanske dem smaker god men mina kunde jag inte delar ändå smeten var i 4 timmer i kylen, kokosflingor lossnade i såsen, chokladen räckte bara till hälften sen gav jag upp.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest