Recepten.se – Recept> Godis> Kokosgodis Bounty

Kokosgodis Bounty

Först kokar man enkelt ihop den goda kokoskolasmeten som sedan får stelna och därefter skärs i bitar och doppas i choklad. Det här är ett enkelt recept på godis som blir som Bounty (fast godare) med kokoskolafyllning doppad i choklad. Bountybitar är kokosgodis som även passar bra som julgodis.
kokosgodis Bounty
Kokosgodis - som Bounty, fast godare! Otroligt goda chokladbitar med kokoskolafyllning.
Skriv ut   Mejla
Tid: 60 min + tid att stelna
Mängd: ca 50 st

Ingredienser:

Garnering:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör, grädde och mörk choklad som är laktosfri
Glutenfritt
Vegetariskt

Gör så här:

  1. Smält smöret. Tillsätt sirap, strösocker och grädde och blanda till en jämn smet.

    smält smör, sirap, socker, grädde
    Smält smör, sirap, socker, grädde.
    blandat
    Blandat.
  2. Låt koka upp och koka ca 10-15 minuter. Koka på medelvärme så det bubblar ordentligt. Rör om lite då och då.

    (Det som händer är att man kokar bort en del av vätskan så att när det senare stelnar blir en fast konsistens även i rumstemperatur. Om man vill kan man mäta temperaturen på smeten med en termometer för att se när den är klar. Min smet var 105°C efter ca 10 minuter och då tog jag bort den från värmen.)

    smeten kokar
    Smeten kokar.
  3. Tillsätt kokosflingorna. Rör om så det blir blandat.

    kokosflingor tillsatt
    Kokosflingor tillsatt.
    kokossmeten klar
    Kokossmeten klar.
  4. Bred ut smeten i en form med bakplåtspapper ca 20x16 cm.

    (För perfekt raka kanter kan man använda gjut- och bakbalkar som jag gjort.)

    kokossmeten i formen
    Kokossmeten i formen.
  5. Ställ kylskåpskallt eller kallare och låt stelna.

    I frysen tar det ca 30 minuter. I kylskåp tar det ca 2 timmar. Om det är kallt ute på vintern så kan man täcka över och ställa ut.

    smeten har stelnat
    Smeten har stelnat.
  6. Skär den stelnade massan i fyrkantiga bitar.

    den stelnade massan skuren i bitar
    Kokosbitar.
  7. Smält chokladen och kokosfett eller olja i en kastrull, i ett vattenbad eller i mikron. Det viktiga är att smälta på låg effekt och röra om. Chokladen får inte koka för då blir den kornig. När drygt hälften av chokladen smält så behöver man inte värma mer. Rör om tills all choklad smält.

    choklad som ska smältas
    Choklad som ska smältas.
    smält choklad
    Smält choklad.
  8. Doppa kokosbitarna i chokladen och vänd runt. Skrapa bort överflödig choklad.

    Lägg godisbitarna på smörpapper och låt chokladen stelna, gärna svalt i kylskåp så går det fort.

    Förvara bountybitarna svalt, gärna i kylskåp.

    kokosbitar doppade i choklad
    Kokosbitar doppade i choklad.
    bountybitar serveras
    Bountybitar serveras.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (16 g): 83 kcal, 4 g kolhydrater, 7 g fett, 1 g protein

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Marie w
Hej jag ok en har bakat sånna här i vår skola då vi vuxenelever då dom blev bra ok goda då vi hade lite vitt choklad riglande uppe på då
Skrivet av Sammy
Undrar om man kan gör detta recept med veganska produkter?
Skrivet av Anne-Marie
Gjorde dessa ikväll och dom var fantastiskt goda :) Gjorde som Malin tipsade om och tryckte ihop dom lite mer och använde gaffel vid doppningen . Gick kanonbra och kommer göra dessa fler gånger :)
Skrivet av Malin
Gott! Tack för receptet!
Pressa till bitarna lite innan jag doppade dem i chokladen så lossnade inte kokos. Använde gaffel så chokladen kunde rinna av lite bättre. Och 200g räckte knappt. 3 bitar som blev utan choklad:)
Skrivet av Mona
Kanske dem smaker god men mina kunde jag inte delar ändå smeten var i 4 timmer i kylen, kokosflingor lossnade i såsen, chokladen räckte bara till hälften sen gav jag upp.
Skrivet av Elise
Gör ÄN EN GÅNG dessa mums bitar som hela familjen älskar. Toppen recept
Skrivet av Maria
Top notch...
Använde f.ö. riktigt eko smör, inte margarin, och kung markanta kokosolja som kanske vände resultatet till min fördel.
Skrivet av Maria
Fick beröm och höra att det var "konditorvarning" på dessa läckerheter, som doppades i mörk choklad. Hade smeten en halvtimme i frysen, kunde fortfarande forma till bitarna innan jag doppade dem då översta kommentarerna nämnt kokos som lossnat. Hade då inte det problemet. Blev säkert 1/3 choklad över. Hade varken tillgång till stekpincett, utan sked, eller ngt droppgaller, vilket hade varit bra. Nu blev det en del choklad som fick skäras bort runt bitarna innan de kunde läggas upp och serveras. Annars typ notch.
Svar till elin Skrivet av Susanne
Tack så mycket för att du delar med dig! Det blir säkert svårare också med kokosen som börjar lossna ju längre de ligger framme i rumstemperatur. Kanske skulle man prova att lägga in dem i frysen 5-10 minuter efter att man skurit upp dem och så tar man ut några i taget från frysen och doppar dem i choklad.
Skrivet av elin
Det blev jätte gott och uppskattat :)
Jag gjorde hälften av vit choklad och andra hälften av mellan choklad samt dekorerade med varannan jordnött och valnött på toppen. Samt doppade tandpetare i smält choklad och gjorde olika dekorationer...

Däremot var det svårt att få runt smält chokladen på kokosen då kokosen började gå sönder lite runt om.
Så jag hade kvar kokosen i bitar och tog smält choklad med en sked runt kokosen istället medans de låg kvar där nere.
Svar till elin Skrivet av Susanne
Chokladen smälter inte, däremot kan den bli kladdig på ytan och det beror på hur varmt det är i rummet och vilken chokladsort det är. Hos de flesta kan chokladen ligga framme hela dagen om man så vill, men chokladbitarna känns ju fräschare när de är kalla och inget kladd på ytan alls tycker jag så jag skulle rekommendera att ställa fram dem när de ska serveras och sedan får de stå framme så länge man vill.
Skrivet av elin
Hej,

Hur länge kan chokladen vara ute i rumstemperatur innan chokladen börjar smälta igen?
Svar till Malin Jansson Skrivet av Susanne
Tack för tips! :)
Svar till Bel Skrivet av Malin Jansson
Detta recept är ju ursprungligen "bountys". När jag följde ett likadant recept i en tidning så skulle man koka smeten i 10 min. Testa :)
Skrivet av Bel
Igår kväll hann jag äntligen testa kokosgodiset igen. Jag vet inte vad jag gör fel. Jag följer receptet, och nu lät jag smeten stelna i kylen i typ åtta timmar. Men när jag tog ut den igen var den lika mjuk som förra gången. Den gick att skära upp i bitar, men den böjde sig lätt och det lossnade kokosflingor i chokladen så att den blev grynig igen. Denna gång provade jag vattenbad istället för mikro, och de 8-10 första bitarna gick ganska lätt att vända i chokladen, men sen stelnade den mer och mer (och mer grynig) fast vattnet runt omkring t.o.m. kokade ibland. Denna gång räckte chokladen inte ens till hela satsen, utan bara till halva, så just nu står min sambo och tar sig an resten av satsen med ytterligare bakchoklad som vi inhandlat.

Vad är det jag gör fel? När jag skurit upp den halvstelnade smeten och tar upp bitarna, är de som oljiga i bottnen, och själva bakpappret är också oljigt. Jag känner att det är för mycket smör, grädde eller nåt, men alla andra verkar ju ha lyckats med samma recept?
Skrivet av Bel
Jag använde riktigt smör, så det var åtminstone inte där felet låg. Minns inte hur fast smeten blev i kastrullen. Men jag återkommer ikväll - de blev nämligen sanslöst sjukt supergoda senast jag skrev, så min sambo fullkomligt vägrar fira jul om jag inte fixar en till sats. Ikväll är det dags :D
Svar till Bel Skrivet av Susanne

Ja felet är förstås att smeten inte stelnade (resten du beskriver blir ju följdfel av det). Då är förstås frågan varför smeten inte stelnade. Jag använder alltid smör, gjorde du också det? När du hade kokat smeten i 5 minuter och blandat ner kokosflingorna var smeten fast då eller väldigt rinnande?

Det borde också ha stelnat om du låtit dem stå ännu längre tid i kylen. Kanske tar det längre tid innan det stelnar om man använder margarin eller om det kanske inte kokat tillräckligt länge och smeten är för lös. Eventuellt kan koktiden variera något beroende på kastrull.

Skrivet av Bel
Har inte ännu smakat på dem (de är säkert goda), men de blev inte alls som på bilden. Hade "kokossmeten" i kylen i 3 t, men den var mjuk ändå. Lyckades skära den i bitar, men fick ta upp dem med en tesked och de blev missformade. Chokladen (coops bakningschoklad) smälte jag i mikron och gick bra att vända (de oformliga) kokosbitarna i först, men efter kanske 10 bitar hade chokladen stelnat för mycket, och trots en lång vända i mikron blev den bara grynig (det hade väl blivit kvar en och annan kokosflinga i, men ändå). De sista 20 bitarna blev alltså bara en oformlig kokoskladd med en oformlig grynig chokladkladd på. Säkert gott ändå, men inte det minsta likt bilden!
Skrivet av Maria
SUPER GODA! Gjorde dessa förra året och det var en slukande åtgång på dessa. I år gör jag dubbel sats.

God jul
Skrivet av Ulrika
GALET GOTT!!!! DET KAN MAN KALLA NJUTNING!!!
Skrivet av Adiba. R
Jag tycker om att laga mat. Allt som finns på recepten.se. Allt vi lagade smakade perfekt.
Jag har bara två ord att säga till de som skall smaka:
Bon apetit.
Skrivet av Sofia
Dom är jätte gooooodaaaa!
Skrivet av imimim
gott!
Skrivet av Diana 14 år
Gjorde nyss kokosgodiset. Sitter nu och väntar på att chokladen ska stelna, resultatet ser jätte bra ut :) Gjorde även vanliga och chokladknäck igår som blev perfekt!
Skrivet av Felix och Gunilla
ganska lätta
svårt att få ihop
mmmmmmmmmmmmmm!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl