Kokosgodis Bounty

Ingredienser:
- 50 g smör
- 0,5 dl ljus sirap
- 0,5 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 200 g kokosflingor
Garnering:
- 200 g ljus choklad
- eller mörk choklad
- 25 g kokosfett
- eller 2 msk olja
-
Smält smöret. Tillsätt sirap, strösocker och grädde och blanda till en jämn smet.
- 50 g smör
- 0,5 dl ljus sirap
- 0,5 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
Smält smör, sirap, socker, grädde. Blandat. -
Låt koka upp och koka ca 10-15 minuter. Koka på medelvärme så det bubblar ordentligt. Rör om lite då och då.
(Det som händer är att man kokar bort en del av vätskan så att när det senare stelnar blir en fast konsistens även i rumstemperatur. Om man vill kan man mäta temperaturen på smeten med en termometer för att se när den är klar. Min smet var 105°C efter ca 10 minuter och då tog jag bort den från värmen.)
Smeten kokar. -
Tillsätt kokosflingorna. Rör om så det blir blandat.
- 200 g kokosflingor
Kokosflingor tillsatt. Kokossmeten klar. -
Bred ut smeten i en form med bakplåtspapper ca 20x16 cm.
(För perfekt raka kanter kan man använda gjut- och bakbalkar som jag gjort.)
Kokossmeten i formen. -
Ställ kylskåpskallt eller kallare och låt stelna.
I frysen tar det ca 30 minuter. I kylskåp tar det ca 2 timmar. Om det är kallt ute på vintern så kan man täcka över och ställa ut.
Smeten har stelnat. -
Skär den stelnade massan i fyrkantiga bitar.
Kokosbitar. -
Smält chokladen och kokosfett eller olja i en kastrull, i ett vattenbad eller i mikron. Det viktiga är att smälta på låg effekt och röra om. Chokladen får inte koka för då blir den kornig. När drygt hälften av chokladen smält så behöver man inte värma mer. Rör om tills all choklad smält.
- 200 g ljus choklad
- eller mörk choklad
- 25 g kokosfett
- eller 2 msk olja
Choklad som ska smältas. Smält choklad. - 200 g ljus choklad
-
Doppa kokosbitarna i chokladen och vänd runt. Skrapa bort överflödig choklad.
Lägg godisbitarna på smörpapper och låt chokladen stelna, gärna svalt i kylskåp så går det fort.
Förvara bountybitarna svalt, gärna i kylskåp.
Kokosbitar doppade i choklad. Bountybitar serveras.
Näringsvärden
Pressa till bitarna lite innan jag doppade dem i chokladen så lossnade inte kokos. Använde gaffel så chokladen kunde rinna av lite bättre. Och 200g räckte knappt. 3 bitar som blev utan choklad:)
Använde f.ö. riktigt eko smör, inte margarin, och kung markanta kokosolja som kanske vände resultatet till min fördel.

webmaster
Jag gjorde hälften av vit choklad och andra hälften av mellan choklad samt dekorerade med varannan jordnött och valnött på toppen. Samt doppade tandpetare i smält choklad och gjorde olika dekorationer...
Däremot var det svårt att få runt smält chokladen på kokosen då kokosen började gå sönder lite runt om.
Så jag hade kvar kokosen i bitar och tog smält choklad med en sked runt kokosen istället medans de låg kvar där nere.

webmaster
Hur länge kan chokladen vara ute i rumstemperatur innan chokladen börjar smälta igen?

webmaster
Vad är det jag gör fel? När jag skurit upp den halvstelnade smeten och tar upp bitarna, är de som oljiga i bottnen, och själva bakpappret är också oljigt. Jag känner att det är för mycket smör, grädde eller nåt, men alla andra verkar ju ha lyckats med samma recept?

webmaster
Ja felet är förstås att smeten inte stelnade (resten du beskriver blir ju följdfel av det). Då är förstås frågan varför smeten inte stelnade. Jag använder alltid smör, gjorde du också det? När du hade kokat smeten i 5 minuter och blandat ner kokosflingorna var smeten fast då eller väldigt rinnande?
Det borde också ha stelnat om du låtit dem stå ännu längre tid i kylen. Kanske tar det längre tid innan det stelnar om man använder margarin eller om det kanske inte kokat tillräckligt länge och smeten är för lös. Eventuellt kan koktiden variera något beroende på kastrull.
God jul
Jag har bara två ord att säga till de som skall smaka:
Bon apetit.
svårt att få ihop
mmmmmmmmmmmmmm!