Hallonkaka

Ingredienser:
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 2 krm citronarom
- 2 dl (120 g) vetemjöl
- ca 225 g hallon
- 100 g smör
- ev. ca 15 g mandelspån
Servering:
- ca 3 dl vispgrädde
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
- ev. elvisp med vispar
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i 35-40 minuter med över- och undervärme
-
Smörj en form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter.
Smord form. -
Mät upp ägg och strösocker i en bunke.
Vispa till en ljus och fluffig smet med elvisp.
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och strösocker vispat. -
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt och citronarom.
Vispa så det blir blandat.
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 2 krm citronarom
Bakpulver, vaniljsocker, salt, citronarom tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt vetemjölet. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
(Tänk på att väga eller hälla upp vetemjölet. Gräver man med decilitermått i mjölpåsen tar man oftast för mycket mjöl och då blir kakan torr och kompakt.)
- 2 dl (120 g) vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Hallonkaksmeten klar. -
Bred ut smeten i formen.
Fördela de frysta hallonen på smeten.
- ca 225 g hallon
Smeten i formen. Hallon i smeten. -
Hyvla över smöret med en osthyvel. Det går enklast om smöret är kylskåpskallt. Annars kan man klicka över det också.
Strö över mandelspån om du vill ha det.
- 100 g smör
- ev. ca 15 g mandelspån
Hyvlat smör ovanpå. Mandelspån ovanpå. -
Grädda ca 35-40 minuter mitt i ugnen i 175°C tills hallonkakan fått gyllene färg och stelnat i mitten.
Gräddad hallonkaka. -
Låt hallonkakan svalna och servera den ljummen eller rumstempererad med vispad grädde eller glass.
- ca 3 dl vispgrädde
Hallonkakan serverad. Hallonkakan uppifrån.