Hallon- och blåbärsglass

Gör den här himmelskt goda hallon- och blåbärsglassen! Den går bra att göra både med och utan glassmaskin men som alltid blir resultatet bäst med glassmaskin - krämigare och utan iskristaller.
hallon och blåbärsglass
Hallon och blåbärsglass, toppa med några bär som du sparat till garnering.
Tid: 15 min + 20 min i glassmaskin eller 4 timmar i frysen
4 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker med elvisp till en pösig smet.

    ägg, strösocker, vaniljsocker
    Ägg, strösocker, vaniljsocker.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  2. Vispa grädden tjock.

    grädden vispad
    Grädden vispad.
  3. Tina hallon och blåbär. Mosa med en gaffel. Spara gärna några blåbär och hallon till garnering.

    blåbär och hallon tinar
    Blåbär och hallon tinar.
    mosade blåbär och hallon
    Mosade blåbär och hallon.
  4. Blanda ägg- och sockersmeten med den vispade grädden och de mosade bären. Det går bra att använda elvisp på lägsta hastighet.

    alla ingredienser tillsatta
    Alla ingredienser tillsatta.
    glass-smeten
    Glass-smeten.
  5. Med glassmaskin: Häll smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar. Brukar ta ca 20 min.

    Utan glassmaskin: Häll i en plastburk och ställ in i frysen. Rör om en gång i halvtimmen de första 2 timmarna.

    Vid servering: Garnera gärna med blåbär och hallon. Om glassen stått i frysen länge, låt den gärna stå i kylskåp någon timme innan servering eller i rumstemperatur 20 min så den tinar lite och blir lite mjukare.

    glasstillverkning i glassmaskin
    Glasstillverkning i glassmaskin.
    färdig glass
    Färdig glass.

Läs gärna:

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (177 g): 389 kalorier, 17 g kolhydrater, 34 g fett, 6 g protein, 2 g fibrer

LCHF Tips

Ersätt strösockret med sötningsmedel och ta äkta vaniljpulver istället för vaniljsocker.

Tips för att undvika tillsatser

Fri från tillsatser (till skillnad från nästan all köpt glass).

Hållbarhet och förvaring

Håller sig i frysen minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Knut Skrivet av Susanne
Ja det tror jag, enda risken är väl att glassen blir isigare då kokade bär kanske blir lite blötare. Annars kan man ju alltid tillsätta sylt istället och då kan man även minska på sockret eftersom sylten innehåller både bär och socker. Tillsätt mängd efter behag, men minst 1 dl sylt skulle jag säga. Bara att röra om och smaka av!
Skrivet av Knut
Kan man koka bären innan???
Svar till mikael linköping Skrivet av Susanne
Jag har nog faktiskt aldrig gjort värmd smet, inte som jag kommer ihåg iaf. Det är ju mycket mer jobb med det, blir massa äggvitor över och jag tycker den här enkla glassen blir så otroligt god. :)
Skrivet av mikael linköping
En helt fantastisk god glass

Vad tycker du blir skillnad på värmd smet och inte ?
Svar till Rebecca Skrivet av Susanne
Ja det gå bra men ett tips är att inte köpa den grädden med lång hållbarhet då den har en bismak av kokt grädde eftersom de höjer temperaturen högre i den grädden för den ska hålla längre. Den färska äkta grädden med ca 1 vecka bäst före datum är den godaste och den har 40% fetthalt. Men som sagt det fungerar även med den du köpt och ju mer smaksättning man har desto mindre känner man denna bismak och en del kanske inte alls känner den för man är så van vid den.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest