| Småkakor |

Gaffelkakor

Gott och enkelt recept på gaffelkakor, som är bland de enklaste kakorna du kan göra. Variera med havregryn eller kokosflingor.
gaffelkakor
Tid: 25 minuter, varav 10 min i ugnen
ca 50 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme en stund så smöret blir mjukt (skär gärna smöret i mindre bitar så går det fort).

    Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    smör och socker blandat
    Smör och socker blandat.
  2. Tillsätt havregryn (eller kokosflingor) och vetemjöl.

    Blanda till en jämn smet, gärna med elvispen.

    havregryn, vetemjöl tillsatt
    Havregryn, vetemjöl tillsatt.
    kaksmeten ihopblandad
    Kaksmeten ihopblandad.
  3. Rulla smeten till bollar och fördela på plåtar med avstånd mellan bollarna.

    (Jag tog 20 st kakor på en plåt 30x40 cm och då flöt de inte ihop.)

    bollar av kaksmet på plåt
    Bollar av kaksmet på plåt.
  4. Tryck till varje boll med en gaffel. Efter att man tryckt till så kan det kännas som att gaffeln fastnar om man försöker dra gaffeln rakt upp. Men om man istället låter gaffeln glida längs med kakan en bit så lossnar gaffeln från kakan.

    tryck till med en gaffel
    Tryck till med en gaffel.
    ogräddade gaffelkakor
    Ogräddade gaffelkakor.
  5. Grädda gaffelkakorna mitt i ugnen i 200°C i ca 8-10 minuter tills de fått lite färg.

    gaffelkakorna gräddas i ugnen
    Gaffelkakorna gräddas i ugnen.
    färdiggräddade gaffelkakor
    Färdiggräddade gaffelkakor.

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (10 g): 50 kalorier, 4 g kolhydrater, 3 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Kakorna går bra att frysa och håller sig minst ett halvår i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Malin
Snabbt, smidigt och gott! När jag gör dem med cocos doppar jag gaffeln i kakao innan jag trycker kakorna.
Skrivet av Alexandra
Jag följde receptet men någonstans gjorde jag fel, mina kakor smälte xD Vad kan jag ha gjort?
Svar till Yana Skrivet av Susanne
Då har du sannolikt tagit för mycket mjöl. Det är lätt gjort särskilt om man använder decilitermått och gräver i mjölpåsen, då packas mjölet och det blir för mycket. Prova att hälla upp mjölet istället i litermått eller allra bäst är att väga det så blir det exakt rätt.
Skrivet av Yana
Kakorna blev för smuliga! Men jag är helt säker på att jag hade i rätt antal ingredienser.
Svar till Disha Skrivet av Susanne
Roligt att ni tyckte om kakorna!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest