Kanelsnittar

Ingredienser:
- 250 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk kanel
- ev. 0,5 tsk malen muskotnöt
- 5 dl (300 g) vetemjöl
Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret är mjukt. Dela gärna smöret i mindre bitar så går det fort.
- 250 g smör
- 1,5 dl strösocker
Smör och strösocker. -
Rör ihop smör och strösocker till en jämn smet, använd gärna elvisp med vispar.
Smör och strösocker blandat. -
Tillsätt kanel och ev. muskotnöt och blanda till en jämn smet, använd gärna elvispen.
Kanel och muskotnöt tillsatt. Smör, socker, kanel, muskotnöt blandat. -
Tillsätt vetemjölet och kör med elvispen med vispar tills smeten "kladdar ihop sig". Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större (se bilder). Brukar ta ett par minuter.
(Tänk på när du mäter upp mjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och det blir alldeles för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)
(Om inte degen går ihop till stora smulor så har du med stor sannolikhet tagit för mycket mjöl. Du kan rädda degen genom att tillsätta smör, olja eller vatten.
- 5 dl (300 g) vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Små smulor. Fortsätt arbeta kakdegen. Stora smulor, kakdegen klar. -
Tryck ihop kakdegen och knåda den till en jämn och fin klump. Dela sedan degklumpen i 4 lika stora delar (om du gör en sats).
Kakdegen. Kakdegen i 4 delar. -
Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med lite mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning. Har du det vanligaste måttet på plåtar (innermått ca 35x45 cm) så får du plats med 4 st längder (en sats kakdeg) på en och samma plåt.
(Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så försök knåda degen, antingen har du tagit för mycket mjöl om detta händer eller också är inte kakdegen arbetad ordentligt så att mjölet har fördelat sig jämnt vilket löser sig om man knådar degen.)
Rulla ut degen. Kakdegen utrullad till längder. -
Tryck till längderna med en gaffel i längdens riktning.
Tryck till med en gaffel. Längderna uttryckta. Nu dags för ugnen. -
Grädda kakorna mitt i ugnen 175°C i ca 20 minuter.
Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar med en vass kniv.
Låt dem sedan svalna helt. De kan sedan förvaras i en plåtburk i rumstemperatur eller frysas in.
Kakorna i ugnen. Färdiggräddade kakor. Kanelsnittarna skurna i sneda bitar.
Näringsvärden
Tips & tricks
Hållbarhet och förvaring

webmaster
Inget bakpulver i dessa kakor??
Mvh /Marie

webmaster
Jag tog muskot i och använde rågsikt istället för vetemjöl. Var mkt populära, ingen av de kräsna gästerna anade att det var rågsikt eller muskot i. Muskoten gav endast lite extra sting av kryddighet (ser att många som tidigare kommenterat inte vågat använda muskot).
Mums, dessa kommer jag baka fler gånger. Mkt enkla att göra.
Jag smälte en liten del av smöret så gick det jättelätt att få i hop degen med en gaffel... (dvs avände inte elvisp).

webmaster
jag sätter alltid i lite extra kanel å ingen muskot.
alltid en liiiiiten klick extra smör bara för att göra degen/kakorna mindre smuligt. SUPERGODA!
ett tips är också att sätta i lite vaniljsocker.... muuuums :)