Vaniljmuffins

Ingredienser:
- 200 g smör
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl vetemjöl
- 3 msk mjölk
Utrustning:
- 24 st bakformar för mellanstora muffins: ca 2,5 cm höga och 5 cm i bottendiameter
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smöret och smält på svag värme. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften har smält och låt resten smälta av befintlig värme.
- 200 g smör
Smält smör. -
Placera ut bakformar på en plåt.
Bakformar på plåt. -
Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en ljus och fluffig smet. Använd gärna elvisp med vispar.
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
Ägg och strösocker. Vispat ägg och strösocker. -
Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa snabbt ihop så det blir blandat.
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
Bakpulver och vaniljsocker tillsatt. -
Tillsätt vetemjöl, mjölk och det smälta smöret. Vispa ihop till en jämn smet. Vispa inte längre tid än att det är blandat.
(Häll upp eller väg mjölet när du mäter upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar automatiskt för mycket vilket leder till torra muffins.)
Vetemjöl, mjölk, smält smör tillsatt. Smeten blandad. -
Häll smeten i bakformarna. Fyll dem ca 2/3 (två tredjedelar).
Muffinssmet i bakformar. -
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 8-10 minuter tills de fått gyllene färg. Låt svalna på galler under bakhandduk.
Gräddade vaniljmuffins.