Tänkte bara kolla om de går att ersätta ljust och mörkt lantbrödsmjöl? För de verkar inte finnas någonstans att köpa :( jag är väldigt petig när de kommer till att baka eller laga mat från recept, jag följer till pricka med vad jag ska ha, tacksam för svar ^^
Solrosbröd i bakmaskin

Ingredienser:
- 1,33 tsk torrjäst
- 2 dl grovt rågmjöl
- 1 dl mörkt lantbrödsmjöl
- 2 dl ljust lantbrödsmjöl
- 2 dl vetemjöl special
- 0,75 dl kruskakli
- 0,5 dl solroskärnor
- 1 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk malda pomeransskal
- 1 msk olivolja
- 1 dl filmjölk
- eller yoghurt
- 2,5 dl mjölk
Utrustning:
Häll i alla ingredienser i ovan nämnd ordning i bakmaskinen. Program: normal/basic
Tips & tricks
Tänkte bara kolla om de går att ersätta ljust och mörkt lantbrödsmjöl? För de verkar inte finnas någonstans att köpa :( jag är väldigt petig när de kommer till att baka eller laga mat från recept, jag följer till pricka med vad jag ska ha, tacksam för svar ^^
Nu är jag här igen, kan man ersätta ljust och mörkt lantbrödsmjöl med något annat? För verkar inte hitta vart man kan köpa de någonstans :(

webmaster
Tacksam för svar :)

webmaster

webmaster

webmaster
Att brödet inte jäste upp kan bero på flera saker. Du kan ha tagit för mycket mjöl så det blev för tungt. Tänk på att inte packa måttet eller ta råge när du mäter upp mjölet.
Det spelar ingen roll om du tar jästen i botten eller toppen. Bara det inte kommer i kontakt med vätskan direkt. Så om du vill kan du ta vätskan i botten, sedan mjölet och ovanpå jäst och kryddor. Kanske är det lite bätte med jästen i toppen eftersom det är lite säkrare att den blandas bäst med mjölet.
På bakmaskinen brukar det finnas olika bakprogram. På min står det "Whole wheat". Det programmet tar lite längre tid så det får mer tid att jäsa.
Ett tips är att när du laddat baksmaskinen och om du kör igång den direkt så kan du titta till den de första 10 minuterna så att du ser att degen blir bra och ev. tillsätta mera mjöl eller vätska om det ser ut att behövas.

webmaster
Ja det är nog en bra idé faktistkt! Håller helt med om att det är det bästa sättet för att få rätt mängd mjöl! Näst bästa sättet är att hälla upp mjölet i litermått. Det blir nästan exakt. Gräva med decilitermått ska man inte göra.
Jag ska väga mjölet nästa gång jag bakar.
Det vore bra om du kunde väga allt mjöl och redovisa detta i recepten. Det kan skilja ganska mycket beroende på hur mycket mjölet är packat i paketet och man kan få varierande resultat. Mäter man upp med våg blir det rätt varje gång. Hade varit mycket bra. Tack
Det går utmärkt att byta ut det ljusa lantbrödsmjölet mot hälften mörkt och hälften vetemjöl, likaså det mörka med hälften rågmjöl och hälften ljust lantbrödsmjöl om man inte har båda sorterna hemma.

webmaster

webmaster
Men det finns ingen anledning att använda jäst för söta degar när sockermängden är mindre än 3 msk per paket jäst. Öka istället mängden till 1,5 tsk torrjäst. Det går också bra att använda 1/4 paket ca 12 g färsk jäst men då bör man starta bakmaskinen direkt och helst låta jästen lösas med degvätskan vilken man inte ska göra om man sätter den på timer. Förresten bör man inte sätta detta recept på timer eftersom det innehåller både fil och mjölk, som riskerar att surna!

webmaster