Recepten.se – Recept> Bröd> Solrosbröd i bakmaskin

Solrosbröd i bakmaskin

Mycket gott grovt och saftigt bröd som innehåller solrosfrön som du bakar i din bakmaskin med detta recept.
bakmaskin solrosbröd
Grovt och saftigt solrosbröd
Skriv ut   Mejla
Tid: 3 timmar, varav 5 min jobb
Mängd: 1 bröd, 650 g

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

Häll i alla ingredienser i ovan nämnd ordning i bakmaskinen. Program: normal/basic

Kategorier

Information och tips

Tips & tricks

Brödet går även att baka utan bakmaskin.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sandra
Hej nu är jag här igen! :)
Tänkte bara kolla om de går att ersätta ljust och mörkt lantbrödsmjöl? För de verkar inte finnas någonstans att köpa :( jag är väldigt petig när de kommer till att baka eller laga mat från recept, jag följer till pricka med vad jag ska ha, tacksam för svar ^^
Skrivet av Sandra
Hej!
Nu är jag här igen, kan man ersätta ljust och mörkt lantbrödsmjöl med något annat? För verkar inte hitta vart man kan köpa de någonstans :(
Svar till Sandra Skrivet av Susanne
Du sätter igång bakmaskinen på ett program: normal/basic eller fullkorn. Bakmaskinen gör hela jobbet, det är så en bakmaskin fungerar. 😊Förväxla alltså inte bakmaskin med köksmaskiner som endast knådar degen. En bakmaskin både blandar, knådar och gräddar brödet. Allt i en och samma maskin.
Skrivet av Sandra
Antar att de är jag som är lite trög men vad mera ska man göra efter man hällt i alla ingredienser? Står att de ska ta ca 3 timmar men hur ska man " tillaga " brödet?
Tacksam för svar :)
Svar till Feras Y Skrivet av Susanne
Ja det kan man också göra.
Skrivet av Feras Y
Hej och tack för en härlig, tydlig och strukturerad hemsidan. Jag undrar om inte detta recept ska köras på programmet "fullkorn" och inte "normal" eftersom det bl.a. innehåller rågmjöl vilket ju är fullkorn väl? Eller tänker jag fel?
Svar till Elisabet Grauers Skrivet av Susanne
Jag tror inte det beror på gräddfilen istället för mjölk. Prova att ta lite mindre mjöl.
Skrivet av Elisabet Grauers
Väldigt smakrikt med härlig skorpa. Men...väldigt smuligt. Jag använde gräddfil i.st för mjölk, var detta skälet till smulorna, eller vet någon?
Svar till Helena Skrivet av Susanne

Att brödet inte jäste upp kan bero på flera saker. Du kan ha tagit för mycket mjöl så det blev för tungt. Tänk på att inte packa måttet eller ta råge när du mäter upp mjölet.

Det spelar ingen roll om du tar jästen i botten eller toppen. Bara det inte kommer i kontakt med vätskan direkt. Så om du vill kan du ta vätskan i botten, sedan mjölet och ovanpå jäst och kryddor. Kanske är det lite bätte med jästen i toppen eftersom det är lite säkrare att den blandas bäst med mjölet.

På bakmaskinen brukar det finnas olika bakprogram. På min står det "Whole wheat". Det programmet tar lite längre tid så det får mer tid att jäsa.

Ett tips är att när du laddat baksmaskinen och om du kör igång den direkt så kan du titta till den de första 10 minuterna så att du ser att degen blir bra och ev. tillsätta mera mjöl eller vätska om det ser ut att behövas.

Skrivet av Helena
Mitt bröd blev lågt. Vet itne vad det blev för fel. Såg andra kommentarer. Hur ställer man in bakmaskinen på grovt bröd? Sedan skulle man hälla i jästen först. Men kanske ska ta i jästen efter mjölet? Ja, måste baka igen och kolla.
Skrivet av Mackan
Så har frugan sprungit iväg och köpt en pryl till, en bakmaskin! Fett att du har lite schyrra recept till den! Ha det gött!
Svar till Daniel Skrivet av Susanne

Ja det är nog en bra idé faktistkt! Håller helt med om att det är det bästa sättet för att få rätt mängd mjöl! Näst bästa sättet är att hälla upp mjölet i litermått. Det blir nästan exakt. Gräva med decilitermått ska man inte göra.

Jag ska väga mjölet nästa gång jag bakar.

Skrivet av Daniel
Hej,
Det vore bra om du kunde väga allt mjöl och redovisa detta i recepten. Det kan skilja ganska mycket beroende på hur mycket mjölet är packat i paketet och man kan få varierande resultat. Mäter man upp med våg blir det rätt varje gång. Hade varit mycket bra. Tack
Skrivet av Maith
Numera en av mina favoriter. Men brödet blir bättre om man tar 2 tsk torrjäst (grovt bröd käver mer jäst) och väljer program grovbröd. Då får degen mer tid på sig att utveckla arom och porösitet. Vill man ha det mer saftigt kan man lägga till lite hela linfrön.

Det går utmärkt att byta ut det ljusa lantbrödsmjölet mot hälften mörkt och hälften vetemjöl, likaså det mörka med hälften rågmjöl och hälften ljust lantbrödsmjöl om man inte har båda sorterna hemma.
Skrivet av Susanne
Svar till Hanna: Läs här: Baka utan bakmaskin. Länken dit finns även under "Tips" i receptet.
Skrivet av Hanna
Har ingen bakmaskin men vill baka brödet ändå. Det står ingenting om ugnsvärme och hur lång tid brödet ska vara inne i ugnen. Kan någon ge mig ett tips!
Skrivet av Susanne
Svar till Maith: Nej till det här receptet skulle man lika gärna kunna tagit vanlig torrjäst. Oftast brukar jag dock ta 1 msk sirap i mina bröd och då är man ju precis i gränsfallsläget eftersom jag använder en tredjedels torrpaketjäst, så då spelar det ju egentligen inte så stor roll. Tack för din kommentar, jag ändrar i receptet till vanlig torrjäst.
Skrivet av Maith
Mmmm det verkar gott. Det ska jag prova.
Men det finns ingen anledning att använda jäst för söta degar när sockermängden är mindre än 3 msk per paket jäst. Öka istället mängden till 1,5 tsk torrjäst. Det går också bra att använda 1/4 paket ca 12 g färsk jäst men då bör man starta bakmaskinen direkt och helst låta jästen lösas med degvätskan vilken man inte ska göra om man sätter den på timer. Förresten bör man inte sätta detta recept på timer eftersom det innehåller både fil och mjölk, som riskerar att surna!
Skrivet av Petter
Detta brödet är helt suveränt!
Skrivet av Susanne
Svar till Smadar: Ja det går bra. Jag har lagt till en länk till en sida som beskriver hur man gör under "Tips" här i receptet.
Skrivet av Smadar
Kan man baka detta bröd utan bakmaskin också? Det ser väldigt gott ut och det skulle vara kul att smaka det.
  1
Recept och foto: Susanne Jarl