Recepten.se – Recept> Baka bröd med bakmaskin

Baka bröd i bakmaskin

Att baka bröd med bakmaskin är bra när man vill spara tid och vill ha färskt bröd till frukost utan att gå upp tidigt på morgonen.

Jag fick själv en bakmaskin i julklapp för några år sedan och jag använder den (fortfarande) 1-2 gånger i veckan.

Bakmaskin Bakmaskin knådar deg

Fördelar och nackdelar med bakmaskin

Fördelar

  • Doften av nybakat färskt bröd är härlig när man vaknar på morgonen!
  • Du kan baka ditt eget bröd med bra råvaror som du gillar!
  • Det är minimalt med jobb att baka sitt eget bröd!
  • Det är lätt att experimentera sig fram till sina egna favoritsorter.

Nackdelar

  • Bakmaskinen tar plats!
  • Om man har bakmaskinen otillgänglig i något skåp högt upp eller i förrådet nere i källaren kan man lätt glömma bort bakmaskinen eller tycka att det är för jobbigt att ta fram den.
  • Det blir alltid samma form på brödet.
Torrjäst ingredienser i bakmaskin

Tips

  • Köp torrjäst. En påse innehåller 4 tsk torrjäst. Förvara en öppnad påse med en plastklämma i kylskåpet upp till två veckor. Jästen förlorar jäskraft ju längre den ligger öppnad. Bakar man grovt bröd märks dock ingen större skillnad eftersom grovt bröd är mer kompakt.
  • När man häller i ingredienserna i bakmaskinen så är det viktigt att göra det i samma ordning som det står i receptet. Det är viktigt att jästen inte kommer i kontakt med vätskan när du använder timer. Om vätskan kommer i kontakt med jästen för tidigt så jäser det inte som det ska. Antingen börjar man därför med jästen i botten och därefter mjöl och vätskan överst eller också gör man tvärtom med vätskan underst, mjölet i mitten och jästen överst. Båda sätten går bra.
  • Skiva det färdiga brödet i tunna skivor när det svalnat av. Frys in det som inte äts upp eller kommer ätas upp inom ett dygn. Ta sedan upp ur frysen och tina skivorna allteftersom så får du alltid färskt bröd.
  • Gör några recept som följer med bakmaskinen eller härifrån som är anpassade för storleken på din bakmaskin och se hur det blir innan du börjar experimentera själv.
  • Det som är enklast att experimentera med är olika mjölsorter, kli, från etc. Tänk på att du bör ha åtminstone en tredjedel vetemjöl i för att inte brödet ska bli alltför kompakt. Men om du använder färdiga mjölmixer som t.ex. lantbrödsmjöl så ingår vetemjöl i den och du behöver inte tänka på det. Det gör också att blanda lantbrödsmjöl, fint rågmjöl och lite grahamsmjöl. Jag brukar aldrig ta mer än en tredjedel av fullkornsmjöl som grahamsmjöl, grovt rågmjöl eller fullkornsdinkelmjöl eftersom brödet blir kompaktare av det.
  • När du experimenterar, var med de första 5-10 minutrarna när du startat maskinen och se om du behöver tillsätta mer mjöl eller vatten.

Ingredienser du kan använda i ditt bröd

Mjöl

  • Vetemjöl, Vetemjöl special eller siktat dinkelmjöl (dessa sorter är i princip likvärdiga)
  • Fullkornsmjöl: Grovt rågmjöl, grahamsmjöl, fullkornsdinkel
  • Fint rågmjöl
  • Lantbrödmjöl: Mörkt lantbrödmjöl, ljust lantbrödsmjöl, lantbrödsmjöl 4 sädesslag

Frön och kross (tunga ingredienser)

Frön och kross är ganska tungt så man ska inte ta för mycket av dessa eftersom brödet blir väldigt kompakt då. Jag brukar ta 2-4 matskedar av dessa till 7.5 dl mjöl.

  • Solrosfrön (naturella)
  • Linfrön, hela
  • Linfrön, krossade
  • Sesamfrön
  • Rågkross
  • Vetekross

Kli (lätta ingredienser)

Kli väger lätt och tynger inte ner brödet. Jag brukar ta 1 dl kli när jag har 7 dl mjöl i mitt bröd.

  • Vetekli
  • Kruskakli
Deghink till bakmaskin Ingredienser i deghinken

Vätska

Om du tar mjölk, fil eller yoghurt så tänk på att sätta på bakmaskinen direkt eftersom det annars kommer surna när det står framme i rumstemperatur.

  • Vatten
  • Mjölk
  • Fil
  • Yoghurt

Jäsmedel

Använd torrjäst för söta degar om du tillsätter socker eller sirap till degen. Tillsätter du 1-2 tsk socker så kommer detta att jäsa bort och ditt färdiga bröd kommer inte att innehålla socker. Tillsätter du inget socker eller sirap så använd den blåa torrjästen.

  • Torrjäst (röd) för söta degar
  • Torrjäst (blå)

Socker

  • Strösocker
  • Brödsirap
  • Honung

Jag brukar ta 1 msk brödsirap till 7.5 dl mjöl. Det söta i sirapen jäser bort.

Kryddor

  • Salt
  • Malda brödkryddor (anis och fänkål)
  • Malda pomeransskal

Jag brukar alltid ta 1 tsk salt och oftast 2 tsk brödkryddor eller pomeransskal.

Övrigt

  • Russin
  • Smör eller olja

Jag brukar ta 2 msk olivolja när jag bakar till 7.5 dl mjöl.

Bröd från bakmaskin Skivat bröd från bakmaskin

Min bakmaskin

Jag har en bakmaskin från OBH Nordica som bakar bröd på 600 g eller 750 g. Jag bakar alltid den största storleken på 750 g och till den använder jag alltid 1,33 tsk torrjäst (en tredjedels paket), 7.5 dl mjöl, 1 dl kli och 3 dl vätska plus lite frön, kryddor och olivolja.

På bakmaskinen finns en meny med olika program och jag väljer oftast "Basic" eller Fullkorn som tar 3 respektive 3 timmar och 40 min att köra. Jag brukar alltid ställa in bakmaskinen på ljus brödskorpa (medium och mörk finns också att välja på).

Recept på bröd att baka i bakmaskin

Baka bakmaskins-recepten utan bakmaskin

Om man inte har någon bakmaskin kan man baka brödet på vanligt sätt.

Gör så här:

  1. Mät upp de torra ingredienserna i en bunke. Mjölmängden bör vara 7-8 dl. Spara 1 dl till utbakningen.
  2. Värm vätskan (olja, vatten, mjölk, filmjölk, yoghurt) till 40-50°C om du använder torrjäst. Du kan istället för torrjäst använda 12 g (en fjärdedels paket) vanlig färsk jäst som du smular i degbunken och då ska vätskan värmas till 37°C. Torrjäst blandas med mjölet. Färsk jäst smulas i degbunken och löses sedan upp i degvätskan genom att man rör om.
  3. Rör ner de torra ingredienserana i degspadet. Arbeta till en smidig deg. Använd gärna matberedare eller elvisp med degkrokar. Låt jäsa 30 minuter.
  4. Knåda degen på en mjölad bänk och arbeta in resten av mjölet. Forma till en slät limpa. Lägg limpan i en smord rak brödform eller på en plåt med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
  5. Grädda limpan på galler nederst i ugnen i 200°C i ca 30 minuter.
  6. Stjälp upp brödet på galler. Låt svalna under en bakduk.

relaterade artiklar Läs gärna även:

Kommenterarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Hans Jensen
mina bröd blir mycket kompakta... ska jag reducera mjölet
Skrivet av Sven Andersson
Vill prenumerera på svaren
Skrivet av Ingalill
Vill gärna ha tips på glutenfria bröd, om du har. Mina blir väldigt kompakta.
Skrivet av Kenneth Petersson
Hej,

Är inne på min 3:e bakmaskin, nu en Nordica Inos 750 0ch 900 grams. Kan man tillsätta mer jäst för att få brödet luftigare?
Vet att man kan minska på mjölet.
Skrivet av Britt-Marie
Vad är orsaken till att du väljer ljus skorpa?
Skrivet av Margaretha
Hej! Har du provat att baka glutenfritt bröd i maskinen. Har du i så fall tips på det? M
Skrivet av Nazim Nedzipi
Jag har införskaffat en Obh nordica idag och prövat bondlimpa👌men min son vill såklart ha Skogaholmslimpa…. Kan du hjälpa mig med detta?
Skrivet av Christine skarp
Hej tack för all värdefull information.
Jag har precis köpt en maskin obh nodica.
Mvh Christine
Skrivet av emin
Hej!
Ja trebam bälte till OBH Nordica, kan ni hjälpa mig? 173T Perimetar 519 mm. Presis deta på bilden!
mvh
Skrivet av Jürgen Hartmann
Har du någon erfahrenhet av Vild Jäst eller wild hefe resp wild yeast i bakmaskinen. Är det istället för vatten resp mjölk man tar i samma mått. ex vatten 320 ml = lika med wild jäst 320ml eller har du ett annat förslag. Kruxet med vild jäst är att du kan tillverka den själva
Svar till najat Skrivet av Susanne
Jag har aldrig haft det problemet. Kanske har beläggningen blivit skadad om det fastnar? Försök att lokalisera var det fastnar. Annars kanske du ska prova att olja in den med t.ex. matolja innan du kör.
Skrivet av najat
hej vad är bästa sättet att ta brödet ur bakformen den fastnar alltid?
Svar till Peter Skrivet av Susanne
Jag har aldrig provat det men jag tror du ska räkna om receptet så det blir samma mängd mjöl i förhållande till vätska. Du kan alltid göra så att du provar dig fram och är med när du kör igång bakmaskinen och tillsätter mera mjöl om degen blir för kladdig.
Skrivet av Peter
Hej
Kan jag använda skålldeg i bakmaskiner?

Skall jag då ersätta vikten torrt mjöl + vikten vätska i receptet med samma vikt skålldeg? Om jag gör så blir väl andelen mjöl mycket lägre?

Tips?

Mvh
Peter
Skrivet av My
Tack för jättebra tips! Jag har bakat länge, men har nu fått en bakmaskin och försöker förstå mig på den 😉
Svar till Barbro Flemström Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! 👍
Skrivet av Barbro Flemström
Hej! Jag vill slå ett slag för att använda bakmaskinen som degblandare. Jag gör som vanligt men väljer deg-funktionen. Då blandas degen och jäser första gången. Sen är det bara att forma en limpa på en plåt, jäsa och grädda i ugnen. Minimalt med disk och man slipper den tråkiga "bakmaskinsformen" med en sista skiva som är hård och har hål efter blandaren.
Svar till Lennart Hellman Skrivet av Susanne
Börjar knådarnas beläggning bli slitna? Det blev min och det fastnade. Då köpte jag en ny. Det kostade inte särskilt mycket. Jag köpte det i en reservdelsbutik vid Zinkensdamm i Stockholm som även har postorder.  
Skrivet av Lennart Hellman
Hej! Jag har wilfa bakmaskin BM 50. Problemet är att bröd fastnar i knådarna när jag ska stjälpa upp den färdiga limpan. Jag tillsätter ingredienserna i den ordning det står i receptet och har dränkt knådarna i olja innan jag börjar baka. Inget hjälper. Finns det något tips hur man gör för att lösa problemet?
Svar till Kjell grönberg Skrivet av Susanne
Generellt är det ju bra om man inte tar för mycket tungt mjöl så att brödbiten blir kompakt för då tycker jag skorpan blir hårdare än om jag har större andel vetemjöl och brödet jäser rejält och fyller ut hela volymen.
Skrivet av Kjell grönberg
Hej finns det nåt knep att få skorpan på brödet lite mjukare när man bakar i bakmaskin
Svar till Rolf Skottsborg Skrivet av Susanne
Kontakta leverantören av bakmaskinen.
Skrivet av Rolf Skottsborg
Söker packning till degknådaren
Svar till Lars Uneborg Skrivet av Susanne
Oj, det var en svår fråga. Men det låter ju som att det jäser för fort vilket det kanske gör p.g.a. mycket socker (i müslin) och vetemjöl. Du kanske ska blanda i lite grövre mjöl också. Ett tips är att byta ut en tredjedel av vetemjölet till grahamsmjöl. Annars kanske finns något annat program på bakmaskinen som har kortare jästid.
Skrivet av Lars Uneborg
Hej jag har en fråga om bakmaskin. Traditionella recept funkar perfekt . Har provat vetemjöl med 15% müsli, denna blandning kollapsar Alltid! Överjäst ! Faller ihop .
Jag Vet hur viktig balansen Vatten mjöl är .
Men ska jag ha ännu mindre vätska?
Kan ej ställa tider på min maskin,
som är en Funai FAB300-2 ca 25 år gammal
Den har gjort gott bröd alltid !
Tacksam för svar.

Med vänlig hälsning, Lasse