
webmaster
Vispa grädden hårt.
Smält vit choklad i vattenbad. Dela gärna chokladen i mindre bitar så går smälter det fortare. Rör om då och då så smälter det fortare. När det nästan smält klart så kan du ta bort bunken ur vattenbadet så smälter det sista av den befintliga värmen så slipper chokladen bli onödigt varm vilket är viktigt när äggen vispas i, i nästa steg.
(Vattenbad: Koka upp vatten i en kastrull som du låter en rostfri bunke flyta i. Lägg chokladen i den rostfria bunken. Sänk värmen så det sjuder eller fortsätter småkoka. Chokladen smälter av värmen från vattnet, tar ca 5 minuter.)
Vispa ner äggen i den smälta chokladen, ett i taget med elvisp. (Visparna behöver ej rengöras efter att du vispat grädden.)
Blanda i hälften av den vispade grädden. (Vispa på lägsta hastighet med elvispen.)
Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm. Ställ den i kylen eller frysen så länge.
Lägg jordgubbar, florsocker och pressad citronsaft i en mixerskål. Mixa till en slät smet.
Blanda ner de mixade jordgubbarna i resten av grädden. (Använd gärna elvispen igen och visparna behöver ej ha rengjorts emellan.)
Häll jordgubbssmeten ovanpå chokladsmeten i formen.
Dra med en gaffel så att skikten blandas lite grann.
Ställ in i frysen minst 4 timmar.
Alternativ: Vill man inte blanda skikten så kan man låta chokladsmeten stå själv i frysen minst en timme innan man häller på jordgubbssmeten.
Ta ut tårtan ur frysen ca 30 minuter före servering och låt stå framme i rumstemperatur, alternativt 1-2 timmar i kylen.
Garnera med t.ex. färska jordgubbar, citronmeliss eller hyvlad vit choklad (tips: ta en osthyvel och hyvla längs med kanten.)
Hade du färska jordgubbar? Använde du äkta vispad vispgrädde (40%) som du blandade med de mixade jordgubbarna? Om man använder frysta jordgubbar är det bra att hälla bort is och vätska. Glass blir isig om det blir för mycket vätska och/eller man har lägre fetthalt.
När jag gjorde min tårta blev inte jordgubbssmeten isig och jag använde äkta vispgrädde. Skriv gärna igen, vore intressant att veta.