Rotselleri

rotselleri
En rotselleri.

Rotselleri är en rotfrukt med ganska kraftig smak. Man bör därför ta lite mindre mängd av rotselleri jämfört med andra rotfrukter som har mindre kraftig smak som t.ex. morötter och potatis om man gör ugnsstekta rotfrukter, rotsakssoppa eller liknande.

På bilderna kan man se att roten är ganska så slät på framsidan men på baksidan ser man skrovliga rötter som man lättast skär bort med en kniv. Övriga delen av roten brukar gå bra att skala med en potatisskalare.

En färsk och fin rotselleri ska se ut som på bilden, ljus och fin på ytan med inslag av bruna prickar. Snittet ska vara ljust. Om du förvarar en uppskuren rot med snittyta i kylen och den blir lite brun på snittytan så kan man skala bort det med en potatisskalare. Men om den är alltför brun även när du skär med kniv bort större bitar än vad potatisskalaren tar så är det dags att slänga den.

Rotselleri är en släkting till blekselleri/bladselleri/stjälkselleri (många namn på samma sak!).

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av rotselleri.

Energi: 36 kcal
Kolhydrater: 4.9 g
Protein: 1.5 g
Fett: 0.5 g
Fibrer: 3.1 g

Tips och info

Engelskt namn:

celeriac, celery root, celery knob

Finns i affären:

I grönsaksdisken året om. Ibland skär personalen upp roten i mindre bitar som man kan köpa.

Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, brukar hålla sig 1-2 veckor beroende på i vilket skick den är när man köper den. Rotsellerin ska vara ljus på ytan när den är färsk. Den på bilden är i perfekt skick, färsk och fin.

Pris:

Billigast på hösten. Priset brukar annars variera mellan 10-30 kr/kg

Näringsvärdestips:

Per 100g innehåller rotselleri 89g vatten, 1.5g protein, 0.5g fett och 4.6 g kolhydrater varav 3.6g sockerarter.

Ersätt med:

Blekseller/bladselleri/stjälkselleri, andra rotfrukter.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Svar till Ulla-Britt Skrivet av Susanne
Nej tyvärr inte, men det låter gott!
Skrivet av Ulla-Britt
Hej, jag såg ett program med Per Morberg där han ugnsbakade en rotselleri med staniolpapper om. Jag är lite nyfiken på det. Är det något som du har gjort?Hälsningar Ulla
Svar till Ryan Skrivet av Susanne
Ja det hade jag! Tack! Nu är det fixat! :)
Skrivet av Ryan
Vilka bilder? Du har glömt att lägga in dem!

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest