Recepten.se – Recept> GI> Sambal-kotletter

Sambal-kotletter

Fläskkotletter eller karrékotletter med sambal oelek, grädde och soja i ugn. Mycket enkelt och gott recept. Köttbitarna blir riktigt möra och fina och bara smälter i munnen!
kotletter i ugn
Benfri karrékotlett serveras med kokt ris och gröna ärtor. Detta recept kräver minimal arbetsinsats och blir mycket gott.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 h och 45 min
Mängd: 4 port

Ingredienser:

Serveringsförslag:

  • ev. 4 portioner kokt ris
  • ev. ca 300 g ärtor eller andra grönsaker t.ex. sallad
Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 1 timmar och 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Lägg kotletterna (frysta eller tinade) i en ugnssäker form, inte för stor. Helst ska den vara ungefär så stor som ytan kotletterna tar upp när man lägger dem bredvid varandra.

    köttet i en ugnsform
    Köttet i en ugnsform.
  2. Mät upp grädde, soja och sambal oelek i en bunke. Blanda.

    Om du tar vispgrädde (vilket jag rekommenderar) kan du ta den större mängden soja. Smaka gärna av så det smakar lagom mycket soja. Smakar det för mycket soja kan man blanda i lite mer grädde.

    grädde och soja
    Grädde och soja.
    tillsätt sambal oelek
    Tillsätt sambal oelek.
    grädde, soja, sambal oelek blandat
    Grädde, soja, sambal oelek blandat.
  3. Häll blandningen över kotletterna. Kotletterna ska täckas av såsen.

    (Tryck gärna ner kotletterna om det behövs så de täcks så mycket som möjligt av såsen. Ös över sås om det behövs så att hela köttytan täcks, annars kan köttet bli bränt.)

    häll såsen över kotletterna
    Häll såsen över kotletterna.
  4. Tillaga i mitten av ugnen i 175°C i 90 minuter om kotletterna är frysta. Det räcker med 70 minuter om kotletterna är kylskåpskalla.

    tillaga i ugnen
    Tillaga i ugnen.
  5. Servera med t.ex. kokt ris och grönsaker.

    • Serveringsförslag:
      • ev. 4 portioner kokt ris
      • ev. ca 300 g ärtor eller andra grönsaker t.ex. sallad
    kotletterna färdiga att serveras
    Kotletterna färdiga att serveras. (Den mörka färgen på bilden är inte bränt, det är färg från sojan.)

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (336 g): 799 kcal, 5 g kolhydrater, 63 g fett, 55 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med kokt ris eller pressad potatis samt grönsaker.

Tips & tricks

Tänk på att ta den mindre mängden soja om du tar en mindre fet grädde.

GI Tips

Kotletterna och såsen innehåller inga kolhydrater utan det är tillbehören som påverkar GI-värdet. Välj fullkornsprodukter och ta endast små portioner av bröd, ris och potatis.

LCHF Tips

Servera inte med ris utan istället med t.ex. kokt blomkål, broccoli eller bara sallad.

Variationstips

Byt ut kotletterna mot fläskfilé i skivor. Det går även bra med kycklingfilé, se recept.

Planeringstips

Det går utmärkt att göra dubbel sats! Du kan också förbereda detta och låta stå i kylen före du sätter in det i ugnen.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven mat i kylen. Håller sig minst 5 dygn. Går även att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Astrid
Varför skär såsen sej, gjorde precis som ditt recept❤️
Skrivet av Viola
Superenkelt supergott!
Skrivet av Nisse B
Tinade kotletter ska inte ligga så länge, ta ut efter 50 minuter. Såsen blir godare om du lägger i créme fraiche och grädde 50/50. Frysta tjocka kotletter ska angiven tid. Ta ut och kolla i tid, annars blir det torrt eller kremerat.
Skrivet av Jhonny
Ta ut dom tidigare. Annars stannar dom på 90-100 grader!
Skrivet av E b
Brukar alltid pressa i två vitlöksklyftor och även blanda creme fraiche med grädde, brukar höja rätten lite extra.
Skrivet av Nöjd.
Ibland vill man få nåt gott utan en massa förberedelser och då åker detta recept fram. Gott, enkelt och mycket tid över till annat. Lyckas alltid, jag använder enbart tinat kött.
Skrivet av Daniel
Kotletter i min ugn på 175c och 90 minuter producerade två fina kolbitar. Tack!
Skrivet av Linda
Detta är supergott, kan rekommenderas! Jag har en fråga; om man vill göra detta fast med kyckling hur länge ska man då ha det i ugnen (ungefär) o behöver man då bryna innan? Tacksam för svar.
Skrivet av Anette Lundell
Jättegott ! Såå skönt att slippa stekoset,som blir när man steker kotletter ovanpå spisen. Perfekt bjudrätt.
Skrivet av privalta Kaqrin
Detta var en supergod rätt! Rekommenderas varmt.
Skrivet av Elin
Supergott recept brukar bruna på kotletterna så de får lite yta först med lite vitpeppar salt och vitlök innan jag häller på såsen. Då räcker det med 45 min i ugnen 👍
Skrivet av Hasse
Otroligt god och enkel rätt, som vi brukar avnjuta på söndagarna.
Men vi brukar öka på till 5 dl vispgrädde, 4 msk soja och 1,5 tsk Sambal Oelek.
Dessutom blir det extra gott om man tillsätter en burk (avrunna) hela champinjoner innan man sätter in formen i ugnen.
Sätter man formen i nedre delen av ugnen behövs heller ingen folie.
Svar till Lisa Skrivet av Susanne
Tiden 90 minuter är för frysta kotletter, annars räcker det med 70 minuter. (Det står i receptet, men kanske bör förtydligas.) Tack för att du delar med dig av dina tips! :)
Skrivet av Lisa
Älskar den här rätten. Jag brukar sätta folie över köttet mot slutet så det inte ska brännas. Sen kokar jag upp såsen i en kastrull och tillsätter maizena så den blir lite tjockare. Brukar servera potatisgratäng till och det blir supergott :) Men någon som vet hur länge man ska ha den i ugnen om man har frysta kotletter?
Svar till Sussi Bolin Skrivet av Susanne
Trevligt! :)
Skrivet av Sussi Bolin
Det blev jättegott! Köttet smälte i munnen! :-)
Svar till JelenaNelly Skrivet av Susanne
Den blir väldigt mörk i färgen men det har aldrig blivit bränt. Det sjunker ner när det är klart. Det låter som det borde bli bra! Skriv gärna och berätta! :)
Skrivet av JelenaNelly
har dem precis i ugnen, men jag vet inte vad som gick fel...hos dig verkar grädden ha "dunstat" bort, men hos mig blev den bara högre och bränt(som det ser ut just nu)?? den luktar gott iaf :)
Svar till inger Skrivet av Susanne
Jag använder alltid vispgrädde men det har hänt att det skurit sig några gånger, sedan när det svalnar har det blivit bra igen. Så jag har också funderat på det. Jag har läst mig till att det beror på att det blir för varmt när vätskan separerar från fettmolekylerna. Så troligtvis bör man sänka graderna i ugnen något eller att man tar ut köttet tidigare. Är köttet färskt eller tinat räcker 70 minuter.
Skrivet av inger
Detta är mycket gott men varför skär sig grädden varje gång oavsett vilken grädde jag använder?
Svar till Fred Skrivet av Susanne
Tack för tipset! Jag provade också med vitlök senast och det blev väldigt gott, kan tänka mig att svamp också blir det!
Skrivet av Fred
Väldigt enkelt och gott - jag brukar göra mera sås och ha i lite champinjoner eller annan svamp, några klyftor vitlök skadar inte heller. Passar perfekt!
Svar till Paul Olsson Skrivet av Rickard
Då har ni gjort fel, mycket gott
Svar till Natasha Chiou Skrivet av Susanne
Thank you! :)
Skrivet av Natasha Chiou
Hi Susanne,

Thanks so much for this recipe. Really easy to make and it tastes very delicious.

I live in Sweden half time of a year and I don't understand Swedish at all but I learn how to cook/bake Swedish food from your website, its very useful! Thank you!

BR,
Natasha
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl