Sambal-kotletter

Ingredienser:
- 1 kg (ca 4 st) karrékotletter (med eller utan ben)
- eller 1 kg fläskkotletter (med eller utan ben)
- 3 dl vispgrädde (eller annan sort)
- 2-3 msk soja (äkta, t.ex. Druvan, Mrs Cheng)
- 1 tsk sambal oelek
Serveringsförslag:
Utrustning:
- 1 st ugnsform ca 20x30 cm
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i 1 timmar och 30 minuter med över- och undervärme
-
Lägg kotletterna (frysta eller tinade) i en ugnssäker form, inte för stor. Helst ska den vara ungefär så stor som ytan kotletterna tar upp när man lägger dem bredvid varandra.
- 1 kg (ca 4 st) karrékotletter (med eller utan ben)
- eller 1 kg fläskkotletter (med eller utan ben)
Köttet i en ugnsform. - 1 kg (ca 4 st) karrékotletter (med eller utan ben)
-
Mät upp grädde, soja och sambal oelek i en bunke. Blanda.
Om du tar vispgrädde (vilket jag rekommenderar) kan du ta den större mängden soja. Smaka gärna av så det smakar lagom mycket soja. Smakar det för mycket soja kan man blanda i lite mer grädde.
- 3 dl vispgrädde (eller annan sort)
- 2-3 msk soja (äkta, t.ex. Druvan, Mrs Cheng)
- 1 tsk sambal oelek
Grädde och soja. Tillsätt sambal oelek. Grädde, soja, sambal oelek blandat. -
Häll blandningen över kotletterna. Kotletterna ska täckas av såsen.
(Tryck gärna ner kotletterna om det behövs så de täcks så mycket som möjligt av såsen. Ös över sås om det behövs så att hela köttytan täcks, annars kan köttet bli bränt.)
Häll såsen över kotletterna. -
Tillaga i mitten av ugnen i 175°C i 90 minuter om kotletterna är frysta. Det räcker med 70 minuter om kotletterna är kylskåpskalla.
Tillaga i ugnen. -
Servera med t.ex. kokt ris och grönsaker.
Kotletterna färdiga att serveras. (Den mörka färgen på bilden är inte bränt, det är färg från sojan.)
Näringsvärden
Matlåda
Serveringstips
Tips & tricks
GI Tips
LCHF Tips
Variationstips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Men vi brukar öka på till 5 dl vispgrädde, 4 msk soja och 1,5 tsk Sambal Oelek.
Dessutom blir det extra gott om man tillsätter en burk (avrunna) hela champinjoner innan man sätter in formen i ugnen.
Sätter man formen i nedre delen av ugnen behövs heller ingen folie.

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Thanks so much for this recipe. Really easy to make and it tastes very delicious.
I live in Sweden half time of a year and I don't understand Swedish at all but I learn how to cook/bake Swedish food from your website, its very useful! Thank you!
BR,
Natasha