Sambal-kotletter

Fläskkotletter eller karrékotletter med sambal oelek, grädde och soja i ugn. Mycket enkelt och gott recept. Köttbitarna blir riktigt möra och fina och bara smälter i munnen!
kotletter i ugn
Tid: 1 h och 45 min
4 port

Ingredienser:

Serveringsförslag:

  • ev. 4 portioner kokt ris
  • ev. ca 300 g ärtor eller andra grönsaker t.ex. sallad
Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 1 timmar och 30 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Lägg kotletterna (frysta eller tinade) i en ugnssäker form, inte för stor. Helst ska den vara ungefär så stor som ytan kotletterna tar upp när man lägger dem bredvid varandra.

    köttet i en ugnsform
    Köttet i en ugnsform.
  2. Mät upp grädde, soja och sambal oelek i en bunke. Blanda.

    Om du tar vispgrädde (vilket jag rekommenderar) kan du ta den större mängden soja. Smaka gärna av så det smakar lagom mycket soja. Smakar det för mycket soja kan man blanda i lite mer grädde.

    grädde och soja
    Grädde och soja.
    tillsätt sambal oelek
    Tillsätt sambal oelek.
    grädde, soja, sambal oelek blandat
    Grädde, soja, sambal oelek blandat.
  3. Häll blandningen över kotletterna. Kotletterna ska täckas av såsen.

    (Tryck gärna ner kotletterna om det behövs så de täcks så mycket som möjligt av såsen. Ös över sås om det behövs så att hela köttytan täcks, annars kan köttet bli bränt.)

    häll såsen över kotletterna
    Häll såsen över kotletterna.
  4. Tillaga i mitten av ugnen i 175°C i 90 minuter om kotletterna är frysta. Det räcker med 70 minuter om kotletterna är kylskåpskalla.

    tillaga i ugnen
    Tillaga i ugnen.
  5. Servera med t.ex. kokt ris och grönsaker.

    • Serveringsförslag:
      • ev. 4 portioner kokt ris
      • ev. ca 300 g ärtor eller andra grönsaker t.ex. sallad
    kotletterna färdiga att serveras
    Kotletterna färdiga att serveras. (Den mörka färgen på bilden är inte bränt, det är färg från sojan.)

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (336 g): 799 kalorier, 5 g kolhydrater, 63 g fett, 55 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med kokt ris eller pressad potatis samt grönsaker.

Tips & tricks

Tänk på att ta den mindre mängden soja om du tar en mindre fet grädde.

GI Tips

Kotletterna och såsen innehåller inga kolhydrater utan det är tillbehören som påverkar GI-värdet. Välj fullkornsprodukter och ta endast små portioner av bröd, ris och potatis.

LCHF Tips

Servera inte med ris utan istället med t.ex. kokt blomkål, broccoli eller bara sallad.

Variationstips

Byt ut kotletterna mot fläskfilé i skivor. Det går även bra med kycklingfilé, se recept.

Planeringstips

Det går utmärkt att göra dubbel sats! Du kan också förbereda detta och låta stå i kylen före du sätter in det i ugnen.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven mat i kylen. Håller sig minst 5 dygn. Går även att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Astrid
Varför skär såsen sej, gjorde precis som ditt recept❤️
Skrivet av Viola
Superenkelt supergott!
Skrivet av Nisse B
Tinade kotletter ska inte ligga så länge, ta ut efter 50 minuter. Såsen blir godare om du lägger i créme fraiche och grädde 50/50. Frysta tjocka kotletter ska angiven tid. Ta ut och kolla i tid, annars blir det torrt eller kremerat.
Skrivet av Jhonny
Ta ut dom tidigare. Annars stannar dom på 90-100 grader!
Skrivet av E b
Brukar alltid pressa i två vitlöksklyftor och även blanda creme fraiche med grädde, brukar höja rätten lite extra.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest