Recepten.se – Recept> Efterrätter> Kladdkaka LCHF

Kladdkaka LCHF

Fantastiskt god kladdkaka som smakar som kladdig chokladmousse. Salta jordnötter till chokladen passar verkligen perfekt. Servera med vispad grädde till. Ät inte för mycket bara!
kladdkaka lchf
Kladdkaka LCHF, otroligt god, faktiskt godare än vanlig kladdkaka om du frågar mig.
Skriv ut   Mejla
Tid: 25 minuter + tid för att svalna och stelna minst 30 min
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Servering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

  • ugnsform (storleken spelar inte så stor roll)

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 6 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält choklad och smör i en kastrull på svag värme. Det ska inte koka. När hälften av chokladen smält kan du ta bort kastrullen från plattan så smälter resten av befintlig värme.

    Rör om till en jämn och fin chokladsmet.

    instruktion steg 1.1 kladdkaka lchf
    Smör och mörk choklad.
    instruktion steg 1.2 kladdkaka lchf
    Smält på svag värme.
    instruktion steg 1.3 kladdkaka lchf
    Chokladsmeten.
  2. Mät upp ägg, sötströ och vaniljpulver i en vispskål. Vispa till en ljus fluffig smet, ca 30 sekunder med elvisp på högsta hastighet.

    instruktion steg 2.1 kladdkaka lchf
    Ägg, sötströ och vaniljpulver.
    instruktion steg 2.2 kladdkaka lchf
    Vispa.
  3. Rör ner chokladsmeten och blanda ihop till en jämn smet, ca 15 sekunder med elvisp på lägsta hastighet.

    instruktion steg 3.1 kladdkaka lchf
    Häll i chokladsmeten.
    instruktion steg 3.2 kladdkaka lchf
    Blanda ihop.
  4. Häll chokladsmeten i en ugnsform som kan vara i vilken storlek du vill. Ju större form desto tunnare kaka och tvärtom. Eftersom kakan är så kort tid i ugnen spelar ugnsformens storlek inte någon större roll. Formen behöver inte smörjas.

    instruktion steg 4 kladdkaka lchf
    Smeten i ugnsform.
  5. Hacka jordnötterna med en vass kniv.

    instruktion steg 5.1 kladdkaka lchf
    Hacka jordnötter.
    instruktion steg 5.2 kladdkaka lchf
    Hackade jordnötter.
  6. Strö de hackade jordnötterna över chokladsmeten.

    instruktion steg 6 kladdkaka lchf
    Klar för ugnen.
  7. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 6 minuter i 175°C. (Ja det ska vara så kort tid.)

    instruktion steg 7 kladdkaka lchf
    Grädda kladdkakan.
  8. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåp fram till servering. Om du har bråttom så kan jag tipsa om ställa formen på frysklampar så kyler och stelnar det snabbt.

    Vispa grädden och servera med den! Ät och njut!

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (153 g): 624 kcal, 26 g kolhydrater, 59 g fett, 11 g protein, 1 g fibrer

LCHF Tips

Välj en choklad med hög kakaohalt. Sedan så får man även tänka på att inte äta för mycket för den här kakan är riktigt supergod!

Hållbarhet och förvaring

Kladdkakan håller sig i kylskåp minst en vecka.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Maria Sjöberg
Man ska nog inte ha i vanlig mörk choklad då den innehåller mycket socker. Det finns sockerfria chokladkakor. Annars är det nog inte LCHF. Diabetiker bör tänka på det. Mvh Maria
Skrivet av Christina
Ok! Ska jag dubbla tiden i ugnen? Risken är att den blir väldigt lös.
Svar till Christina Skrivet av Susanne
Jag tror det går alldeles utmärkt att göra dubbel sats. Lycka till och skriv gärna och berätta om resultatet!
Skrivet av Christina
Om man vill göra dubbel sats, går det eller är det bättra att göra två kakor?
Skrivet av Susanne
Jättekul! Tack för att du skrev!!👍💕 Kram Susanne
Skrivet av Bea
Provade denna igår på kladdkakans dag.
Riktigt bra!
Min kaka stelnade fint och jag kylde den inte alls innan servering.
Äter en restbit nu och den var ännu godare.
Så över natten i kylen verkar vara grejen.
När jag gör den i alla fall.
Tack o kram Bea
Svar till Josephine Skrivet av Susanne
Trevligt! Ja gör det!👍 Lycka till med kalaset! 😊
Skrivet av Josephine
Hej! Jag har lagt in kakan i frysen och plockar upp den nästa måndag (kalas). Håller tummarna och återkommer 😊
Svar till Josephine Skrivet av Susanne
Jag har inte provat själv men kan inte tänka mig att det är något problem! Skriv gärna och berätta om du provar!
Skrivet av Josephine
Hej! Är det Ok att frysa kladdkakan?
Svar till Cecilia Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om kladdkakan och att det blev gott utan dessa ingredienser!
Skrivet av Cecilia
Jag bakade utan varken sötningsmedel, strösocker eller nötter. Riktigt god!
Svar till Linda Skrivet av Susanne
Läs gärna receptet så ser du att det framgår att det är sötströ som är första alternativet och så står det ELLER strösocker. Man väljer sötströ för riktig LCHF men jag har även skrivit med strösocker som alternativ, främst ifall man vill använda annat sötningsmedel och inte vet hur sött sötströ är, så att man kan räkna ut hur mycket annat sötningsmedel som kan vara lagom. Sedan tycker jag även det är bra att ha med mängd strösocker för de som äter en mer liberal form av LCHF, då är det ju inte särskilt mycket socker i denna kaka per portion jämfört med vanliga bakverk och vissa personer gillar inte sötningsmedel utan tar hellre lite vanligt strösocker. Vet inte om jag kanske behöver förtydliga detta mer. Jag ska se om jag kan göra det.
Skrivet av Linda
Blev bjuden på den här kakan idag i tron att den var 100% lchf. När jag sedan frågade efter receptet så fick jag höra att den innehåller vanligt strösocker!? Det är då ingen lchf kaka enligt mig.
Svar till Emelie Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte den blev god - det är ju det viktigaste, sedan är det ju bara att ta en mindre form som sagt så prova det! :)
Skrivet av Emelie
Tack för svaret! Annars så var den väldigt god, speciellt när den stått inne i kylen över natten. Jag får testa att göra den i en lite mindre form.
Skrivet av Susanne
Ja den blir ganska tunn så jag tror inte du har gjort fel. Tror att min blev ca 1 cm hög. Höjden beror ju på hur stor form man tar så ta en mindre form om du vill ha lite högre höjd.
Skrivet av Emelie
Är det meningen att den bara blir 0,5 cm hög? Eller är det nått jag gjort fel? Jag hade i alla ingredienserna. Ugnsform var en vanlig med löstagbara kanter.
Svar till Sibban Andersson Skrivet av Susanne
Roligt att du tyckte om den här kladdkakan! Håller med dig om att den verkligen är god! :)
Skrivet av Sibban Andersson
Waoo! Blev bjuden på denna kladdkaka av min dotter i går. Så himla goood! Den bästa kladdkaka jag någonsin smakat.
Svar till Christina nilsson Skrivet av Susanne
Självklart gör jag alla recept innan jag lägger ut dem och det här receptet har legat ute i flera år och det är ju om du läser kommentarerna fler än jag som provat och tycker det blev väldigt gott. Så med största sannolikhet är det du som missat något. Läs igenom receptet igen och fundera över om du fick med alla ingredienser? Ett tips är också att om du inte använder normalsaltat smör så kan du tillsätta 1-2 krm salt, för sälta är väldigt gott ihop med sötma. Nu får du ju i detta recept ändå lite salt från jordnötterna så lite salt får du ju alltid ändå.
Skrivet av Christina nilsson
Totalt, dålig smaklös! Spilld av goda råvaror. Test igenom recept innan den läggs ut:(
Svar till David Skrivet av Susanne
Den ska vara så, man får vänta tills den svalnat och sedan ska den stå i kylskåp, då stelnar den och blir så som den ska vara (som det står i receptet).
Skrivet av David
God smak men alldeles för kort tid med 6 minuter, den rann fortfarande och hade bara stelnat till den yttre centimetern i kanterna.
Skrivet av Pia Fridman
Jordnöt är ingen nöt! Det är en baljväxt, liksom ärtor och bönor. Tål man inte soja så ska man avstå jordnötter.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl