Den godaste glassen gör man själv och det går alldeles utmärkt att göra den utan vanligt strösocker så att att blodsockret inte påverkas! Perfekt för den som följer LCHF och diabetiker. Dessutom mycket godare än köpt glass! Se detta som ett grundrecept på glass - vaniljglass - som går att variera med olika smaksättning, se tips nedan.
Glass LCHF - supergott med ytterst lite kolhydrater. Här serverad med hallon och citronmeliss.
Vispa till en ljusgul fluffig smet ca 20 sekunder med elvisp. Du behöver inte göra rent elvisparna från grädden.
Ihopvispat.
Tillsätt grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.
Tillsätt grädden.Vaniljglass-smeten klar.
Med glassmaskin: Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.
Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.
Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.
Med glassmaskin.Färdig glass.
Servera gärna glassen i portionsglas eller skålar. Toppa med färska bär eller hackad mörk choklad och/eller mandel.
(Ett tips är att ställa in skålarna eller glasen du serverar i minst 15 minuter i frysen först, då smälter inte glassen lika snabbt.)
Näringsvärde per portion (111 g): 321 kcal, 9 g kolhydrater, 33 g fett, 5 g protein, 0 g fibrer
Tips & tricks
Om man vill ha lägre fetthalt går det bra att byta ut en del av vispgrädden mot turkisk yoghurt. Vill man göra större mängd glass kan man också bara lägga till ett par deciliter turkisk yoghurt. Smaka av och tillsätt ev. mer vanilj och sötströ.
Variationstips
Se detta som ett grundrecept på glass - vaniljglass. Du kan tillsätta t.ex. ca 2 dl bär av valfri sort, hackad mörk choklad, hackad mandel.
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
Gunilla
️ Skrivet av Susanne
Tack för tipset!
️ Skrivet av Gunilla
Ett tips är att istället för sötningsmedel ta den favoritsaft. Jag tog fun elderflower lime, blev superbra.
webmaster
Svar till
Kristina Carlstedt
️ Skrivet av Susanne
Jag brukar vispa grädde och sedan tillsätta lite vaniljpulver och ev. sötströ efter behag.
️ Skrivet av Kristina Carlstedt
Hej, ska göra din LCHF-äppelpaj på egna äpplen, och funderade på vad jag kan servera till, vanlig vaniljsås från affären funkar ju inte om man vill ha LCHF. Hittade ditt glassrecept och ska testa att servera den till. OM jag vill ha vaniljsås, har du recept på det också, i så fall? Hälsningar Kristina
webmaster
Svar till
Izabella Pettersson
️ Skrivet av Susanne
Tack för din synpunkt, jag skriver upp det!
️ Skrivet av Izabella Pettersson
Hej Fina recept men saknar angiver kolhydrat mängd! Det skulle underlätta mycket:-)
webmaster
Svar till
Ola
️ Skrivet av Susanne
Tack för dina tips! Kul att du tycker om receptet!
️ Skrivet av Ola
Mycket gott glass recept. Jag har provat att blanda i hackad Lindt 86% choklad, mycket gott. Provade även att göra en lite mindre del som jag blandade med röd hushållsfärg och pepparmyntolja, som jag sen blandade i grundreceptet, ser lovande ut.
webmaster
Svar till
Kim
️ Skrivet av Susanne
Detta är ett grundrecept och man ska alltid smaka på smeten och justera så man får den som man vill ha den. Ta gärna mera vaniljpulver om du inte smaksätter med något annat. Tack för bra förslag med jordnötssmör!
️ Skrivet av Kim
Provade detta receptet. Konsistensen blev bra, kan dock inte säga att smaken var någon hit. Pga att där var så få ingredienser med starkare smaker så smakade det mest av eftersmaken av sötströ. Jag provade att blanda i jordnötssmör med äggen och då blev glassen krämigare och man slapp eftersmaken av sötströ
webmaster
Svar till
Maggan
️ Skrivet av Susanne
Tack för återkoppling. Ja om inte glassmaskinen stannar själv när det börjar ta emot så kan man stänga av den själv för då är glassen klar och det är ju onödigt att fresta på glassmaskinen. Det är viktigt att frysdelen är fryst ordentligt för annars blir fryseffekten för låg. Gör man mycket glass finns även glassmaskiner med frysaggregat, då slipper man förbereda genom att frysa in ett fryselement och man kan serieproducera glass. De kostar dock lite mer.
️ Skrivet av Maggan
Tack för ditt svar. Förstår nu att det var säkert för att jag inte fryst frysdelen tillräckligt. Sist var den nära att skära sig efter 20 min så längre hade jag nog inte kunnat köra den. Nästa gång ska jag frysa den delen ordentligt.
webmaster
Svar till
Maggan
️ Skrivet av Susanne
Jag tror att du inte kört med glassmaskinen tillräckligt länge. Om inte glassmaskinen klarar av att frysa glass-smeten trots lång tid i glassmaskinen så har du antagligen inte haft frysdelen av glassmaskinen i frysen tillräckligt länge. Glass-smet kan vara väldigt lös, betydligt lösare än denna, det blir glass av det med men kräver lite mera effekt (längre frystid) än om man har en tjockare smet. Så allt kan bli glass till slut. :) Det går att göra den här smeten tjockare också men det kräver lite mera jobb, det är inget som jag behövt göra för att det ska bli bra i glassmaskin. Det man kan göra generellt annars i alla glass-recept för att få smeten tjockare är att separera äggvitor och äggulor och vispa äggvitorna för sig till ett fast skum. Äggvitor kan också uteslutas om man vill använda dem till något annat.
️ Skrivet av Maggan
Hej, ditt recept på glass ser så gott ut men blir löst när jagkör i glassmaskin. Vad tror du att jag gör fel?
Maggan
webmaster
Svar till
Svart-Stina
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om den här glassen! :) Bra med vaniljkvarn!
️ Skrivet av Svart-Stina
Testat några olika glassrecept, i slutänden så har jag fastnat för detta och återkommit till det flera gånger. Enkelt, gott & gräddigt - bästa receptet :) Brukar oftast smaksätta med äkta vanilj (har en vaniljkvarn som aldrig verkar ta slut), ibland med olika bär.
webmaster
Svar till
Stina
️ Skrivet av Susanne
Tack för bra smaksättningstips!
️ Skrivet av Stina
Tack för receptet, gjorde på lakritspulver 1 tsk , dock mindre sötströ, lätt o gott ska göra definitivt fler smaker som och göra randig glass 👏
webmaster
Svar till
Birgitta
️ Skrivet av Susanne
Trevligt att du tyckte om glassen! Ja kakao och hallon blir gott! :)
️ Skrivet av Birgitta
Jättegod både naturell och blandad med cacao som blev min favorit! Toppade med hallon.
webmaster
Svar till
glassen
️ Skrivet av Susanne
Tack för klargörandet! Jag förstod inte vad Linda och Roffe syftade på! Jag har nu uppdaterat den kommentaren jag skrev och bytt ut "Det" mot "Sötströ" så att ingen mer tror att det är glassen jag menar! Tack igen! :)
️ Skrivet av glassen
Till Linda och Roffe:
kika på kommentarerna längre ner så ser ni att det webmaster Susanne svarar på är om sötströet,
inte om själva glassen. :)
️ Skrivet av Roffe
Hejsan!
Att glassen inte innehåller några kalorier stämmer inte eftersom kalorier är ett energimått. Men glassen är kanongod och fri från kolhydrater med undantag av laktos, om man inte köper laktosfri förstås.
️ Skrivet av Linda
Eftersom grädde innehåller kolhydrater så måste glassen per automatik också innehålla kolhydrater :-D
webmaster
Svar till
Tjocka farbrorn
️ Skrivet av Susanne
Sötströ innehåller inga kolhydrater alls och inga kalorier. Det påverkar inte heller blodsockret. Läs gärna mer om sötströ.