Rättikagratäng

Recept på supersmarrig rättikagratäng! Smakar som potatisgratäng men man använder rättika istället för potatis och gratängen får därför väldigt lågt kolhydratinnehåll och brukar därför ofta kallas för LCHF-Potatisgratäng.
rättikagratäng
Tid: 1 timme
4 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Skala och skär rättikan i tunna skivor.

    instruktion steg 1 rättikagratäng
    Skivad rättika.
  2. Skala löken och skär den i skivor.

    instruktion steg 2 rättikagratäng
    Lök i skivor.
  3. Lägg rättikaskivor och lökskivor i en stor kastrull.

    Pressa vitlöksklyftorna däri och tillsätt vispgrädde, salt och vitpeppar.

    instruktion steg 3 rättikagratäng
    Lägg i en stor kastrull.
  4. Låt koka upp och koka på medelvärme ca 15 minuter utan lock.

    instruktion steg 4 rättikagratäng
    Koka.
  5. Häll över allt i en ugnsform. Strö över riven ost.

    (Ugnsformen måste vara så stor att det blir några centimeter kvar upp till kanten eftersom det bubblar upp i ugnen.)

    • ca 4 dl riven ost
    instruktion steg 5.1 rättikagratäng
    Häll i ugnsform.
    instruktion steg 5.2 rättikagratäng
    Strö över riven ost.
  6. Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 20 minuter tills den fått fin färg.

    Servera med t.ex. en grillad köttbit och grönsallad.

    instruktion steg 6.1 rättikagratäng
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 6.2 rättikagratäng
    Serveringsförslag.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (369 g): 581 kalorier, 12 g kolhydrater, 53 g fett, 15 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Passar till allt som potatisgratäng passar till t.ex. grillat eller stekt kött.

GI Tips

Rättikagratäng har lågt GI.

LCHF Tips

Rättikagratäng är ett perfekt alternativ till potatisgratäng. Minst lika gott!

Tips för att undvika tillsatser

Använd äkta ost och äkta vispgrädde.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven gratäng i kylen där den håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Gunilla Porsvant
Supergott och jätteenkelt att följa receptet
Skrivet av Bia
Tack! Ett utmärkt recept. Nu blir det god middag!
Skrivet av KetoMan
Tyvärr så fungerar inte receptet. Inte god. Rättikan blev aldrig mjuk som potatisen blir. Den var seg oavsett hur mycket jag tillagade den. Testat flera gånger.
Skrivet av Jonas Fransson
Min sambo gjorde denna. Jag tyckte den blev ganska god, men min sambo fick avsmak direkt. Konsistensen är kanon, men rättikan gav en besk eftersmak. Några idéer på hur man blir av med det beska?
Skrivet av walle
Jag gjorde gratängen med en potatis två Rättika en Zuccini,lite bladspenat, lök o vitlök olivolja och riven ost på slutet. Det blev en fantastisk Lunchrätt

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest