Recepten.se – Recept> GI> Blomkålsmos

Blomkålsmos

Blomkålsmos är ett bra (och godare) alternativ till potatis eller pasta som innehåller väldigt lite kolhydrater. Perfekt för den som äter enligt GI eller LCHF. Detta recept på blomkålsmos blir riktigt gott!
blomkålsmos
Blomkålsmos är gott att servera till kött eller fisk.
Skriv ut   Mejla
Tid: 20 minuter
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Skär blomkålen i mindre bitar, ta gärna med det mesta även av stammen.

    blomkål skuren i buketter
    Blomkål skuren i buketter.
  2. Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull.

    Låt koka upp, under övervakning för när det väl börjar koka så kokar det snabbt över. Ta bort kastrullen från värmen.

    vispgrädde och mjölk
    Vispgrädde och mjölk.
  3. Lägg i smöret, salt och vitpeppar och rör om tills smöret smält.

    smör, vitpeppar och salt tillsatt
    Smör, vitpeppar och salt tillsatt.
    smöret har smält
    Smöret har smält.
  4. Lägg i blomkålen, sätt tillbaka kastrullen på spisen och fortsätt koka på medelhög värme utan att det kokar över i ca 10 minuter.

    (Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska.)

    Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. Kolla också att det inte bränner fast, det har dock aldrig gjort det för mig.

    blomkål läggs i kastrullen
    Blomkål läggs i kastrullen.
    blomkålen har kokat klart
    Blomkålen har kokat klart.
  5. Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixer.

    (Mixa lite i taget uppifrån och ner så att det inte skvätter.)

    Servera!

    mixa till mos
    Mixa till mos.
    färdigt blomkålsmos
    Färdigt blomkålsmos.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (314 g): 271 kcal, 12 g kolhydrater, 21 g fett, 6 g protein, 5 g fibrer

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera till kött eller fisk.

GI Tips

Blomkålsmos har lågt GI.

LCHF Tips

Perfekt LCHF. Du kan äta blomkålsmos till det mesta istället för potatis, ris eller pasta.

Tips för att undvika tillsatser

Blomkålsmos är fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde och äkta smör.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överblivet blomkålsmos i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Blomkålsmoset kan även frysas.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av MickeB
Riktigt enkel och god.
@Yvonne. Jag får det till 99 Kcal per 100g om du byter mjöken till grädde. 1gram laktos är 4 kcal.
Netto Kolhydraterna ligger på 1,32g per 100g om man ökar grädden och skiter i mjölken.
Det som står för kcalorierna är fettet från grädden och smöret.
Skrivet av Yvonne
Supergod! Men jag skulle vilja veta vad väger en potion blomkålsmos 272 kcal, enl receptet
Skrivet av Helene Sandberg
Blanda i lite färskriven parmesanost så blir det ännu godare!
Skrivet av Malin Rydh
vad med lågt GI?
Skrivet av Samuel
Högsta betyg! Så gott och lättlagat! Vi serverade blomkålsmoset till panerad torsk och det slår lätt potatismos!
Skrivet av Matte
1 kg blomkål? Det ser mer ut som 200 gram på bilderna. Jag tog ett kilo och fick inte plats i kastrullen. :(
Skrivet av Erik
Jag gjorde det här och det blev jättebra. Råkade använda dubbelt så mycket smör som står i receptet men det blev knappast sämre av det.

Smakade också jättefint när jag tog ut ur frysen och värmde direkt i mikron.

Ett riktigt bra recept om man vill undvika kolhydrater och vill ha något som fyller i stället för pasta/couscous/potatismos etc.
Svar till Pernilla Skrivet av Susanne
Skrivet av Pernilla
Vad för typ av visp använder du när du vispar ihop allt?
Svar till Sara Skrivet av Susanne
Trevligt! :)
Skrivet av Sara
Blev jättegott!
Svar till Dan Skrivet av Susanne
Bra tips! Tack för det! Låter gott!
Skrivet av Dan
Jag testade denna idag, lade även i lite mozzarella för att göra den ännu mer LCHF, gick utmärkt!
Svar till Lena Svärd Skrivet av Susanne
Tack för tipset! Det låter gott det med! :)
Skrivet av Lena Svärd
Blomkålsmos/pure: Jag brukar ha i Philiadelphia naturell eller liknanade färskost istället för mjölk o grädde. Kryddar med lite muskot, salt, peppar o en uns curry... Jättegott!!
Svar till Em Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Låter jättegott! :)
Skrivet av Em
Brukar mixa ner lagrad herrgårdsost i mitt blomkålsmos, plus slänga med en vitlöksklyfta sista minuterna blomkålen kokar, som sen mixas med i moset, blir jättegott. Inte provat att koka i grädde och mjölk, det ska jag testa nån gång :-)
Svar till Andreas Skrivet av Susanne
Ja grädde är aldrig fel!
Skrivet av Andreas
Det är smör som vi ska ha... Skippa istället mjölken som är något vi däremot inte ska ha och ta ist 2 dl grädde.
Svar till agneta Skrivet av Susanne
Menar du att skippade smöret? Är lite otydligt skrivet, kanske halkade du på tangenterna? Jag rekommenderar inte att ski
Skrivet av agneta
Ta med allt på blomkålen även det gröna. Skippa grade smör som är helt onödigt och inget vi skall ha. Krydda med lite örtkrydda. Blir jättegott och alla kan äta.
Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder.
Svar till Susanna Skrivet av Susanne
Jag tror att man måste ha en mixer för med elvisp tror jag inte det blir tillräckligt finfördelat, blomkål är inte lika mosigt som potatis.
Skrivet av Susanna
Jag undrar bara om det går att mixa med en visp? Har ingen mixer just nu.

Tack på förhand!
Svar till Nina Skrivet av Susanne
Tack! Bra att veta!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl