Vitlöksbaguetter

Ingredienser:
Utrustning:
- ev.
elvisp med degkrokar
eller köksmaskin med degkrokar - ev. 2 st baguetteplåt
Ugn:
- 250 °C i mitten av ugnen i 12-15 minuter med över- och undervärme
-
Smula ner jästen i en degbunke.
- 25 g jäst
Smulad jäst i degbunke. -
Värm vattnet till något svalare än 37°C, ca 32°C. Rör om i botten av kastrullen och känn med ett finger, vattnet ska kännas lite svalt.
(Med lite lägre temperatur kan man jäsa brödet lite längre tid. Har man bråttom går det bra att värma till fingervarmt så blir jästiden lite kortare.)
- 5 dl vatten
Värm vattnet. -
Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den är upplöst.
Jästen upplöst i lite av vattnet. -
Häll på resten av vattnet. Tillsätt salt, strösocker och olja.
Skala och hacka vitlöken i små bitar. Tillsätt den också.
- 1,5 tsk salt
- 2 tsk strösocker
- 2 msk olja
- 2 klyftor vitlök
Vatten, salt, socker, olja och hackad vitlök tillsatt. -
Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått eller väg det. (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket.)
Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta in mjölet i degen. Använd elvisp med degkrokar eller köksmaskin.
Ta så pass mycket mjöl att degen blir blank och börjar släppa bunkens kanter, den ska fortfarande vara lite kladdig. Det är viktigt att inte ta för mycket mjöl för då blir brödet torrare och jäser sämre.
- ca 13 dl vetemjöl
Arbeta in mjölet. Degen är klar. Låt jäsa. -
Låt degen jäsa övertäckt i bunken till 2,5 ggr storlek, ca 2 timmar.
(Tiden det tar beror på degvätskans temperatur, 32°C ger lite längre jästid än 35-37°C. Även inomhustemperaturen och drag påverkar. En längre jästid ger ett godare och luftigare bröd.)
Färdigjäst deg. -
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda med lite mjöl så att degen känns bra och formbar.
Degen knådad med mjöl. -
Dela degen i 6 delar om du gör en sats och om dina plåtar är 40 cm breda, annars går det bra att baka ut dem i vilka längder som helst.
Baka ut degdelarna till avlånga längder som är nästan lika långa som plåten. Lägg baguetterna på bakplåtspapper på vanliga plåtar med lite avstånd mellan eller om du har baguetteplåtar lägger du dem där.
Degen i 6 delar. Lägg på plåtar. -
Låt vitlöksbaguetterna jäsa ca 40-60 min i rumstemperatur utan bakduk till dubbel storlek.
Färdigjästa vitlöksbaguetter. -
Snitta baguetterna genom att skära på snedden med en vass kniv på ca 3-4 ställen.
Snittade baguetter. -
Grädda mitt i ugnen i 250°C i 12-15 min till gyllene färg.
Grädda i ugnen. -
Pensla vitlöksbaguetterna med kallt vatten. Låt dem sedan svalna utan bakduk på galler.
Färdiggräddade baguetter. Pensla med vatten. Vitlöksbaguetterna klara.