Schweizernötkladdkaka

Baka snabbt och enkelt denna lyxiga kladdkaka toppad med schweizernötchoklad och servera som dessert eller lyxigt fika. Så otroligt god och så liten arbetsinsats - med andra ord ett perfekt recept! Kakan är dessutom glutenfri.
schweizernötkladdkaka
Tid: ca 30 minuter + minst en timme att svalna och stelna
10 bitar

Ingredienser:

Servering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 18 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull som rymmer minst en liter. Tag bort från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om då och då tills allt smör smält.

    schweizernötkladdkaka steg 1: smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Beströ den med lite mandelmjöl.

    schweizernötkladdkaka steg 2: smord form beströdd med mandelmjöl
    Smord form beströdd med mandelmjöl.
  3. Hacka schweizernötchokladen med en vass kniv.

    schweizernötkladdkaka steg 3: hackad schweizernötchoklad
    Hackad schweizernötchoklad.
  4. När smöret smält och inte är varmare än rumstemperatur: Tillsätt ägg, strösocker, mandelmjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp på lägsta hastighet.

    schweizernötkladdkaka steg 3: ingredienser tillsatta till det smälta smöret
    Ingredienser tillsatta till det smälta smöret.
    schweizernötkladdkaka steg 3: smeten blandad och klar
    Smeten blandad och klar.
  5. Häll smeten i formen. Strö över den hackade schweizernötchokladen.

    schweizernötkladdkaka steg 4: smeten i formen
    Smeten i formen.
    schweizernötkladdkaka steg 5: hackad schweizernötchoklad ovanpå smeten
    Hackad schweizernötchoklad ovanpå smeten.
  6. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 175°C i ca 18 minuter.

    Observera att tiden i ugnen är helt avgörande för att få kladdkakan lagom kladdig. Testa om kladdkakan är färdig genom att öppna ugnsluckan och försiktigt skaka formen. Då ska hela smeten förutom några centimeter i kanten dallra för att den ska vara perfekt.

    schweizernötkladdkaka steg 6: gräddad schweizernötkladdkaka
    Gräddad schweizernötkladdkaka.
  7. Låt kladdkakan svalna, ställ den kallt eller ovanpå frysklampar så går det snabbare. Ställ sedan in den i kylskåp. Den är godast att servera kylskåpskall.

    Tag av kanten på formen och servera, gärna med vispad grädde.

    schweizernötkladdkaka steg 7: schweizernötkladdkakan kylskåpskall
    Schweizernötkladdkakan kylskåpskall.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (78 g): 370 kalorier, 25 g kolhydrater, 27 g fett, 6 g protein

Variationstips

Ta hasselnötsmjöl istället för mandelmjöl.

Hållbarhet och förvaring

I kylskåp håller den sig minst 2 veckor. Kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest