Schweizernötkladdkaka

Ingredienser:
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 dl mandelmjöl
- 4 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 200 g schweizernötchoklad
Servering:
- ev. ca 5 dl vispgrädde
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 18 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret i en kastrull som rymmer minst en liter. Tag bort från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om då och då tills allt smör smält.
- 150 g smör
Smält smör. -
Smörj en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Beströ den med lite mandelmjöl.
Smord form beströdd med mandelmjöl. -
Hacka schweizernötchokladen med en vass kniv.
- 200 g schweizernötchoklad
Hackad schweizernötchoklad. -
När smöret smält och inte är varmare än rumstemperatur: Tillsätt ägg, strösocker, mandelmjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp på lägsta hastighet.
- 3 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 dl mandelmjöl
- 4 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
Ingredienser tillsatta till det smälta smöret. Smeten blandad och klar. -
Häll smeten i formen. Strö över den hackade schweizernötchokladen.
Smeten i formen. Hackad schweizernötchoklad ovanpå smeten. -
Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 175°C i ca 18 minuter.
Observera att tiden i ugnen är helt avgörande för att få kladdkakan lagom kladdig. Testa om kladdkakan är färdig genom att öppna ugnsluckan och försiktigt skaka formen. Då ska hela smeten förutom några centimeter i kanten dallra för att den ska vara perfekt.
Gräddad schweizernötkladdkaka. -
Låt kladdkakan svalna, ställ den kallt eller ovanpå frysklampar så går det snabbare. Ställ sedan in den i kylskåp. Den är godast att servera kylskåpskall.
Tag av kanten på formen och servera, gärna med vispad grädde.
- ev. ca 5 dl vispgrädde
Schweizernötkladdkakan kylskåpskall.