För att kunna baka med surdeg så behöver du starta en surdeg. Denna surdegsstart behöver du bara göra en gång om du sedan tar hand om din surdeg. Den här receptet på surdegsgrund av råg är enkelt och kräver inte mycket jobb.
Näringsvärde för hela mängden (543 g): 628 kalorier, 116 g kolhydrater, 6 g fett, 15 g protein, 27 g fibrer
Hållbarhet och förvaring
Surdegen förvaras i kylskåp och matas minst en gång i veckan. Surdegen kan bli hur gammal som helst bara man sköter den.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Gittan
Hej!
Bakat surdegsbrödet 2 ggr- lätt å jättegott!
Har ni andra recept till surdegsstarten?
Både matbröd å gärna kardemummabullar!
webmaster
Svar till
Michaela
️ Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte. Har den bara torkat lite på ytan så är det nog ingen fara. Ser den ut som på mina bilder i övrigt? Det som kan hända är om man förvarar surdegen för varmt så kan den bli förstörd. Det kan ju hända på sommaren om surdegen står i ett rum där solen steker på. Man märker att den inte är som den ska om det inte bubblar i den. Då har den dött. Det behöver inte bubbla så mycket men någon bubbla lite då och då (så som jag skrivit i beskrivningen).
️ Skrivet av Michaela
Hej! När jag skulle baka på kvällen andra dagen så var ytan på degen mörkare/gråaktig men resten av degen ljusbrun. Är den dålig då?
webmaster
Svar till
Mattias
️ Skrivet av Susanne
Nej du behöver inte slänga den. Ställ in allt i kylskåp. Jag tror det är bra om du använder den inom några dagar.
️ Skrivet av Mattias
Hej,
Vid dag 3 vid morgonen undrar jag om jag då, med tanke på att jag inte ska baka något, ska kasta 3/4 av degen och mata igen eller ställer jag hela burken tillbaka i kylen för att mata den en vecka senare? Ska man inte mata den efter att den har jäst upp vilket den antagligen kommer ha gjort imorgen när det har blivit dag 3 för mig.
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl