Recepten.se – Recept> Bröd> Rågsurdeg

Rågsurdeg - Surdegsgrund

För att kunna baka med surdeg så behöver du starta en surdeg. Denna surdegsstart behöver du bara göra en gång om du sedan tar hand om din surdeg. Den här receptet på surdegsgrund av råg är enkelt och kräver inte mycket jobb.
rågsurdeg
Rågsurdeg.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1,5 dygn, varav 20 minuters jobb
Mängd: 1 rågsurdegsgrund

Ingredienser:

Dag 1 Kväll:

Dag 2 Morgon:

Dag 2 Kväll:

Laktosfritt
Vegetariskt

Gör så här:

    Dag 1 Kväll:

  1. Värm vattnet till 37°C. (Ta ej varmt kranvatten.) Mätt upp rågmjöl och häll på vattnet i en glasskål eller rostfri bunke (ej plast). För bästa resultat använd ekologiskt rågmjöl eftersom det innehåller fler ämnen som gör att surdegen blir bra.

    instruktion steg 1 rågsurdeg
    Vatten och grovt rågmjöl.
  2. Blanda mjölet och vattnet. Smeten ska bli som lös gröt, blir den för hård har du tagit för mycket mjöl, tillsätt då mera ljummet vatten.

    instruktion steg 2 rågsurdeg
    Mjöl och vatten blandat.
  3. Sätt plastfolie över. Placera bunken på ett varmt ställe ca 22°C - 28°C. Ett sådant ställe kan vara nära ett element, skåpet över kylskåpet eller nära datorer som alltid står på.

    instruktion steg 3 rågsurdeg
    Plastfolie över.
  4. Dag 2 Morgon:

  5. Degen ser ut som igår, som en gröt.

    Tillsätt rågmjöl. Värm vattnet till 37°C och häll på det.

    instruktion steg 4.1 rågsurdeg
    Dag 2 morgon.
    instruktion steg 4.2 rågsurdeg
    Tillsätt mjöl och vatten.
  6. Rör till en jämn smet. Sätt tillbaka plastfolien och låt stå på det varma stället igen.

    instruktion steg 5 rågsurdeg
    Ihopblandat.
  7. Dag 2 Kväll:

  8. Nu börjar smeten dofta syrligt och det bubblar då och då i den.

    Tillsätt rågmjöl. Värm vattnet till 37°C och häll på det.

    instruktion steg 6.1 rågsurdeg
    Dag 2 kväll.
    instruktion steg 6.2 rågsurdeg
    Tillsätt mjöl och vatten.
  9. Rör till en jämn smet. Sätt tillbaka plastfolien och låt stå på det varma stället igen.

    instruktion steg 7.1 rågsurdeg
    Rör ihop.
    instruktion steg 7.2 rågsurdeg
    Ihopblandat.
  10. Dag 3 Morgon:

  11. Nu kan det hända att surdegen har jäst upp och det är stora bubblor i den, men när man rör i den så sjunker den ihop. Har din surdeg inte jäst upp betyder inte det att det är fel.

    Du kan nu börja baka med din surdeg. Den del av surdegen som du ska använda idag/ikväll till baket kan vara kvar i rumstemperatur. Den delen du ej ska baka med under dagen placerar du i en glasburk med lock i kylskåpet.

    Tänk på att din nya surdeg nu är väldigt ung och den har ännu inte fått tillräcklig jäskraft för att jäsa ett helt bröd. Du kommer därför behöva ta extra mycket surdeg och/eller även tillsätta jäst när du bakar de kommande veckorna. Ta gärna upp till den dubbla mängden surdeg som står angivet. Sedan när du märker att det jäser bra (förmodligen efter 3-6 veckor) så kan du successivt minska mängden till den som står angiven i receptet.

    Oavsett om du använder jäst eller inte så kommer brödet ändå få den goda syrliga smaken. Följ bara receptet på Rågsurdegsbröd där det står hur man gör med jästen om det inte jäser för att alltid få ett lyckat resultat!

    Läs mer om hur du matar surdegen minst en gång i veckan.

    instruktion steg 8.1 rågsurdeg
    Rågsurdegen kan jäsa upp och ser då ut så här.
    instruktion steg 8.2 rågsurdeg
    När man rör i den så sjunker den ihop och ser ut som en gröt.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde för hela mängden (543 g): 628 kcal, 116 g kolhydrater, 6 g fett, 15 g protein, 27 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Surdegen förvaras i kylskåp och matas minst en gång i veckan. Surdegen kan bli hur gammal som helst bara man sköter den.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Gittan
Hej!
Bakat surdegsbrödet 2 ggr- lätt å jättegott!
Har ni andra recept till surdegsstarten?
Både matbröd å gärna kardemummabullar!
Svar till Michaela Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte. Har den bara torkat lite på ytan så är det nog ingen fara. Ser den ut som på mina bilder i övrigt? Det som kan hända är om man förvarar surdegen för varmt så kan den bli förstörd. Det kan ju hända på sommaren om surdegen står i ett rum där solen steker på. Man märker att den inte är som den ska om det inte bubblar i den. Då har den dött. Det behöver inte bubbla så mycket men någon bubbla lite då och då (så som jag skrivit i beskrivningen).
Skrivet av Michaela
Hej! När jag skulle baka på kvällen andra dagen så var ytan på degen mörkare/gråaktig men resten av degen ljusbrun. Är den dålig då?
Svar till Mattias Skrivet av Susanne
Nej du behöver inte slänga den. Ställ in allt i kylskåp. Jag tror det är bra om du använder den inom några dagar.
Skrivet av Mattias
Hej,

Vid dag 3 vid morgonen undrar jag om jag då, med tanke på att jag inte ska baka något, ska kasta 3/4 av degen och mata igen eller ställer jag hela burken tillbaka i kylen för att mata den en vecka senare? Ska man inte mata den efter att den har jäst upp vilket den antagligen kommer ha gjort imorgen när det har blivit dag 3 för mig.
Svar till Lars Skrivet av Susanne
Trevligt! 😊 I receptet på rågsurdegsbröd finns nog svar på din fråga där jag lagt till jäst och beskrivning i texten för unga surdegar vilket ju första baket definitivt är! Fråga igen annars om du inte får svar på dina frågor! 😊
Skrivet av Lars
Hej!

Första försöket någonsin för mig... Har precis blandat första delen - men hade bara 1 dl av vardera för det så många andra alternativ.

Tror jag fortsätter följa ditt recept! :)
Hur vet man att kulturen är bra nog att baka på?
Kan ni komma med tips på första baket?
Svar till Margareta Lindstrand Skrivet av Susanne
Tack! Ha det fint du också! /Susanne
Skrivet av Margareta Lindstrand
Tack snälla du! jag kommer nog att ta filtrerat/ kranvatten varannan gång!
Keep baking! Ha också en härlig helg!
Margareta
Svar till Margareta Lindstrand Skrivet av Susanne
1. Jag tar kallt kranvatten varje gång när jag matar surdegen. 2. Jag använder kranvattnet som det är och jag har också Stockholmsvatten. Stockholmsvatten är ju bra vatten. Ett av de bästa och renaste i hela världen vad jag vet. Jag vet inte om det finns någon nackdel med att filtrera vatten. Tack detsamma!
Skrivet av Margareta Lindstrand
Toppen och tack för så snabbt svar!
Fråga 1. Eftersom jag har min surdeg i kylen hela tiden, spelar det då någon roll om mitt vatten är 37 grader när jag matar på varje vecka?
Fråga 2. Jag använder filtrerat vatten , vill utesluta så mycket tungmetaller som möjligt från stockholmsvattnet. Är det OK, tror du? Kan det kanske bildas andra bakterier när man renar vattnet så drastiskt? Det ska ju förvaras så länge i surdegen, visserligen så småningom bytas ut efterhand, men ändå.
Fin dag önskar
Margareta
Svar till Margareta Lindstrand Skrivet av Susanne
Ja absolut, en surdeg överlever ganska tuffa tag. Det man kan göra om den inte tagits hand om så bra är att man använder extra mycket surdeg när man bakar, jag kan ta 300 g istället för 200 g i mitt recept när jag gör 2 limpor. Det jag också alltid gör är att jag matar den då dagen innan jag ska använda den. Då får den lite extra jäskraft. Sedan när jag använder surdegen så brukar jag nästan göra helt slut på surdegen i burken (kanske 50-100 g kvar) och sedan fyller jag på med nytt mjöl och vatten (ca 1 dl av varje) så blir den som ny igen. Tack Margareta! Ha det fint! :)
Skrivet av Margareta Lindstrand
Jag köpte min rågsurdeg i Järna0 ekologisk. Jag har haft den i kylskåp men inte matat den 1 gång/vecka, senast gick det 2 veckor. Kan man använda den ändå?
Tack för dina fina råd, Susanne!
Allt gott!
Margareta
Svar till Göran Skrivet av Susanne
Ja, jag har inte tid att sätta mig in i detaljerna här just nu. Men jag tror det kan komma oönskade ämnen som löser upp sig i varmt vatten i alla rör. Du har ju alltid en massa rör som vattnet rinner igenom oavsett var du bor. Men bäst är förstås om du konsulterar någon expert i frågan. 
Skrivet av Göran
Varför skulle man inte kunna använda tempererat kranvatten.?
Iaf om man bor så man har kommunalt varmvatten.
Vattnet är detsamma förutom att varmvatten också genomgår ytterligare bakteriedödande process (Upphettning) via ett fjärrvärmeverk och är i ständig cirkulation.
De som bor i villa och har egen äldre panna och rörsystem kanske ska se upp men annars finns det ingen anledning att inte kunna temperera direkt från kran.
Svar till Johanna Skrivet av Susanne
Jag tar min direkt från kylen.
Skrivet av Johanna
Hej. Har haft min surdeg i kylen nu i tre dagar. Tänkte baka igen med den i morgon. Hur glr jag då.. ska den stå framme i rumsvärme dagen före? Eller går det bara att ta surdeg direkt ftån kylen?
Svar till Mr.mellow Skrivet av Susanne
Verkligen roligt att höra! :) Det är verkligen kul när man lyckas med sin första surdeg, jag kommer själv ihåg det! :)
Skrivet av Mr.mellow
Hej!
Det här är min första surdeg någonsin och min första försök på att baka ett bröd helt enkelt :)
Men iallafall, min surdeg gick galant, hade placerat den i skåpet med en lampa och sen hade jag satt folipaper runt om den men hade lite mellanrum från själva burken och vägg, jag gjort en litet foljepapers rum till den så det bevarades värme i det lila utrymmet den hade, dom två första dagarna var det inte så mycket jäsning kanske lite små små Bubblor, men den 3e så hade jäst över... Så, har jag lyckats med den då hehe :p
Tack så mycket för receptet :D
Svar till Emelie Skrivet av Susanne
Kranvatten går bra men inte varmt kranvatten direkt från kranen. Man ska aldrig äta/dricka varmt kranvatten direkt från kranen. Man tar kallt vatten ur kranen och sedan får man värma det.
Skrivet av Emelie
Hej! Vad menas med att man inte ska ta kranvatten?
Svar till Gunilla Skrivet av Susanne
Det står i receptet på rågsurdegsbröd.
Skrivet av Gunilla
Hur mycket jäst ska man ta om det behövs till just detta recept ?
Svar till Annika Skrivet av Susanne
Ja den luktar surt - syrligt. Inte alls gott. Men brödet blir däremot fantastiskt gott! :)
Lycka till med brödbaket!
Skrivet av Annika
Jag ska försöka baka bröd av rågsurdegen ikväll, hoppas det inte blir misslyckat... förresten hur ska surdegen lukta? Ska det liksom lukta surt? Tycker inte det luktar gott iaf...
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl