Recepten.se – Recept> Bloggens startsida> Hälsa> Krossat linfrö är giftigt - Frågor och svar från Livsmedelsverket

Krossat linfrö är giftigt - Frågor och svar från Livsmedelsverket

Publicerad 30 januari 2012 17:26 i Hälsa

Visste du att krossat linfrö och även hela linfrön är giftigt i ganska små mängder?

Livsmedelsverket rekommenderar att begränsa intaget av hela linfrön till 1-2 msk/person och avråder helt från att äta krossat eller malt linfrö för att tillgodose fettsyrebehov.

hela och krossade linfrön

Bilden visar krossat linfrö till vänster och helt linfrö till höger.

Jag ställde mina frågor till livsmedelsverket angående att linfrön är giftiga och här är svaren:

1. Näringen från linfrö tas upp av kroppen bara när det är krossat?

Ja, men dessvärre gäller det även de skadliga ämnena i linfrö. Därför är det bättre att använda linfröolja.

2. Max intag per dag hela linfrön är 1-2 msk/person.

Ja, detta är vår rekommendation, och då syftar linfröet till att vara laxerande, och inte att bidra med nyttiga fettsyror.

3. Vad är max intag per dag med krossat linfrö?

Hela frön bör användas eftersom de ger upphov till mindre mängder cyanid än krossade. Livsmedelsverket avråder från intag av krossat eller malt linfrö som livsmedel för att tillgodose fettsyrebehov. Man bör vara uppmärksam på att överdrivna intag av linfrö eller nya beredningar av linfrön kan leda till intag av cyanid som kan vara skadliga. Intag av 3-10 matskedar krossat linfrö ger en påtaglig cyanidexponering som kan vara skadlig vid långtidsanvändning, men innebär knappast någon risk för akut förgiftning. Vid sjukdom eller undernäring (fasta) kan dock kroppens förmåga att avgifta cyanid vara nedsatt.

4. Vid gräddning av bröd försvinner cyanidinnehållet om man använder krossat linfrö men inte om man har hela linfrö?

Cyanidinnehållet i krossat linfrö förefaller i hög grad att reduceras vid bakning, precis som du säger. Vi har inte information om vad som händer vid upphettning av hela linfrön, men det bör även för dessa ske en minskning av cyanidhalten, men troligen i mindre omfattning.

5. Vid vilken temperatur "oskadliggörs" linfrö från cyanid? Är det olika för krossade eller hela linfrö?

Vi har inte specifik temperaturinformation, men då det är vid bakning som man har sett att cyanidhalten minskar så torde det vara 175-250 grader Celsius.

6. Om upphettning tar bort cyanid kan man ha obegränsad mängd då?

Under förutsättning att all cyanid försvinner vid upphettning så ska det gå bra att använda obegränsad mängd.

7. Hur mycket omega-3 i förhållande till omega-6?

Enligt vår livsmedelsdatabas är förhållandet ca 4/1, för omega 3 / omega 6.

Tack till Rickard Bjerselius på Livsmedelsverket för svaren. Läs gärna mer på Livsmedelsverket sida om linfrö.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Svar till Denis Rurankiriza Skrivet av Susanne
Jag skulle nog inte göra det medvetet men jag tror inte det alls är samma sak som krossat linfrö för jag tror inte det finfördelas alls i samma utsträckning när man tuggar som när man köper krossat. Men personligen skulle jag ändå undvika att tugga på dem medvetet så att säga. Äter man dem hela så brukar man inte tugga sönder dem av misstag och om några skulle tuggas sönder så är det inget jag personligen skulle oroa mig för det blir nog inte så mycket totalt sett. 
Skrivet av Denis Rurankiriza
Är det bra att tugga linfrön?
Skrivet av Sten
När man äter mat t.ex bröd innehållande linfrön så krossar man den när man tuggar!!
Svar till helena Skrivet av Susanne
Ja vad jag vet, eftersom de hela linfröna även kommer ut hela ur din kropp så tar inte kroppen upp giftet.
Skrivet av helena
Kan man äta bröd med hela linfrön
Svar till Thorwald Skrivet av Susanne
Tack för att du delar med dig av din historia!
Skrivet av Thorwald
Jag tog linfrö till frukosten i flera år, för att hålla magen i form, men jag blev illamående, så när finsk kamrat besökte mig 1997 sade att det var giftigt. När jag slutade med dem mådde jag bättre. Jag avråder alla att använda linfrö man kan bli mycket sjuk. Linfrö löser ut cyanid och tar läkemedel som påverkar magslemhinnan kan du bli riktigt sjuk. Det dröjde till millennieskiftet innan jag förstod hur min kamrat kunde så akut sjuk så ofta.
Svar till Klara Skrivet av Susanne
Där ser man! :) Skönt att du mår bättre nu!
Skrivet av Klara
Jag slutade med äta krossade linfrön och på något dygn så blev det bättre! Har inte fått samma besvär efter det :)
Svar till Tanja Skrivet av Susanne
Det låter inte bra. Fungerar det inte bättre med hela linfrön mot förstoppning och då slipper man även cyanid-förgiftning?
Svar till Klara Skrivet av Tanja
Klara ja kör i nästan 3 mån oxå pga förstoppning. Först igår fick jag jättebesvär, hade fruktansvärt ont och knip i magen hela dagen. Blev du bättre efter att du slutat med frön?
Svar till Klara Skrivet av Susanne
Usch, ja det låter ju som att du har ätit så pass mycket och fått de typiska reaktionerna på detta. Hur har det gått nu när du slutat?
Skrivet av Klara
Jag har ätit krossade linfrö 1-2 msk på morgonfilen två månader, tänkte att det skulle hjälpa mig eftersom jag varit förstoppad. Ca en vecka efter start började jag få illamående och huvudvärk. Tyckte det var konstigt eftersom ingen annan i familjen blev sjuk. Det har inte gått över utan bara förvärrats. Idag slog det mig att de där linfröna kanske kunde vara boven eftersom det är det enda i min kost som ändrat sig. En googling senare och jag finner det här! Imorgon åker linfröna i soporna och så får vi se om jag varit förgiftad :o
Svar till Putte Skrivet av Susanne
Nej jag litar generellt inte särskilt mycket på livsmedelsverket, i synnerhet inte vad gäller mättat fett och nyckelhålsmärkning, där är livsmedelsverket helt ute och cyklar vilket är oerhört tragiskt då det försämrar livet för många. Däremot tycker jag livsmedelsverket skulle hålla sig till livsmedelssäkerhet, att mäta gifter, göra mängder med stickprov och motverka livsmedelsfusk.
Skrivet av Putte
Kan man verkligen ta livsmedelsverket på allvar längre? Om linfrö är farlig och sen när man kommer till Aspartam och liknade saker så hävdar livsmedelsverket att dessa är helt ofarligar och dessa icke livsmedlems finns där flera bevis på att de ger oss cancer. När tid att lägga mer dessa så kallad "expert" rådgivare!!
Skrivet av Mathias
Allt som motverkar cancer eller håller kroppen frisk motarbetar livsmedelsverket. Krossade linfrön är ofarligt om det tas i måttliga mängder, det räcker med 2 tsk per dag för att få i sig de nyttiga ämnena. Alla är vi olika känsliga för cyanid, ni som får domningar eller trötta muskler bör sänka dosen, inte sluta helt.
Svar till Karin Skrivet av Ytte
Jag blev väldigt överraskad av ditt inlägg Karin! Har själv ätit krossade linfrön i ca 2 år, senaste året säkert 2 msk/dag. Har besvärats av domningar, stickningar i benen och tröga muskler men trott det berott på gammal ryggskada. Det har senaste året förvärrats så det påverkat mina vardagliga sysslor och jag har bara kunnat gå korta sträckor innan benet somnat och nästan tett sig förlamat. Sista tiden besvärades jag av metallsmak i munnen. Så blev det ungefär som för dig, fröna var slut och jag hade glömt att köpa nya. Dagarna gick (mindre än 1 vecka) och metallsmaken dämpades, när jag sedan köpte mer uppstod smaken igen. Då tänkte jag inte på att förlamningarna minskat men eftersom metallsmaken återkom slutade jag med linfröna. Upptäckte att jag succesivt kunde gå bättre, resa mig upp utan besvär och igår påpekade min man spontant att "nu går du inte som en gammal gumma längre..." Detta startade frågor hos mig, jag drog mig till minnes att man pratat om linfrö och cyanid så jag googlade på detta... hittar att man sett förlamningar hos djur. Kommer aldrig mer att äta linfrö! Äntligen kan man röra på sig igen! Tack Karin, ditt inlägg stärker min uppfattning!
Svar till Anton Skrivet av Susanne
Ja det vore intressant att veta!
Skrivet av Anton
Temperaturen vid bakning av bröd uppgår maximalt 100 grader. Ej 175 grader som lite klantigt påstås av livsmedelsverket.

Alltså borde det räcka med att koka linfrön. Hur länge skulle jag gärna vilja veta!

Ett problem vid upphettning av linfrön är att omega-3 sönderfaller till bl a fria radikaler
Svar till Susanne Skrivet av Jan
Det verkar populärt för det var slut i affären häromdagen. Ska försöka komma ihåg att posta här när jag får tag på det.
Svar till Jan Skrivet av Susanne
Intressant, jag har inte provat det, skriv gärna vad du tycker om du provar!
Skrivet av Jan
Jag upptäckte just att chiafrön verkar vara ett bra alternativ till linfrön, de innehåller bl.a ännu mer omega 3 än linfrön. Någon som har provat eller har åsikter om chiafrön? Jag ska nog köpa det nästa gång jag handlar.
Svar till Karin Skrivet av Rosita Hummel
Hej! Vilket bra tips, jag har polymyalgi och har ständig värk i musklerna. Äter kortison och värktabletter. Ska prova ditt knep med linfröna, men jag undrar bara varför du tror att du har blivit cyanidförgiftad eller linfröallergisk? Det är ju positivt att du har blivit av med värken ;)
Svar till Karin Skrivet av Susanne
Oj, vilken tur att du glömde linfröna hemma! Där ser man... Tack för att du delar med dig!
Skrivet av Karin
Jag har varit sjuk i 3 år. Blivit sämre och sämre. Till slut hade jag svårt att resa mig ur sängen och ur stolar om jag suttit längre än 20 min. Hade ständig värk i muskler och leder. Jag åt 2-3 msk hela linfrö i vatten på morgonen och ibland även lika mycket på kvällen. har gjort så i 10 år. Magen höll sig så fin. När jag var på en resa och under en vecka glömt ta med mina linfrön så började min kropp att bli frisk. inga smärtor ingen ledvärk. Jag har antingen blivit cyanidförgiftad eller linfröallergisk. Idag efter 4 månader håller det goda resultatet i sig. Inga mer mediciner, inga värktabletter. Läs om linolja och se hur kul det är med träarbeten. Akta er.