Potatis- och jordärtskocksgratäng
Mycket god och lyxig gratäng med både potatis och jordärtskockor! Passar utmärkt att servera till t.ex. en fin köttbit.

Tid: 1 timme och 20 minuter varav 40 minuters jobb
Mängd: 8 portioner
Ingredienser:
- 1 kg jordärtskocka
- 1 kg potatis (gärna mandelpotatis)
- 2 st kvistar rosmarin
- 2 st gula lökar
- 4 klyftor vitlök
- 6 dl grädde
- salt
- ca 1 msk pressad citron
- ca 50 g riven parmesanost
Laktosfritt - Välj laktosfri grädde och ost.
Glutenfritt
Vegetariskt - Välj en vegetarisk ost.
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i 20-25 minuter med över- och undervärme
-
Skala jordärtskockor och potatis. Skär i skivor.
Lägg över i en gryta. Lägg i rosmarinkvistar.
- 1 kg jordärtskocka
- 1 kg potatis (gärna mandelpotatis)
- 2 st kvistar rosmarin
Skalade jordärtskockor i skivor. Jordärtskockor, potatis och rosmarin. -
Hacka lök. Lägg över löken i grytan och pressa över vitlöken.
- 2 st gula lökar
- 4 klyftor vitlök
Tillsätt lök och vitlök. -
Häll på grädden. Låt koka upp under omrörning och sänk sedan värmen och låt sjuda på svag värme ca 20 minuter utan lock tills potatisen har mjuknat.
Rör lite då och då så det inte bränner fast i botten.
Smaka av med salt och citronsaft.
- 6 dl grädde
- salt
- ca 1 msk pressad citron
Häll på grädde. Koka upp. -
Häll över i en ugnssäker form. Strö över riven parmesanost.
Gratinera mitt i ugnen i 225°C i ca 20-25 minuter tills den fått fin färg.
- ca 50 g riven parmesanost
Häll över i en ugnsform. Strö över riven parmesanost.
Matlåda
Denna rätt är lämplig för matlådor.
Serveringstips
Servera till kött och/eller grönsaker.
Hållbarhet och förvaring
Förvara överbliven gratäng i kylen där den håller sig minst 5 dygn.
1