Jordärtskocka
Recept med Jordärtskocka
Näringsvärden
Jordärtskockor ser ut som ojämna knotiga knölar. Den har tunt mörkt skal och vitt krispigt fruktkött. Smaken är lite nötig och söt. Ofta skalar man dem men det behövs egentligen inte, det räcker att tvätta dem noga eftersom skalet innehåller mycket nyttigt.
Jordärtskocka kan tillagas på ungefär samma sätt som potatis. Jordärtskockor kan kokas och serveras som tillbehör, gärna med en klick smör. De är även goda i gratänger eller i soppor. Jordärtskocka kan även ätas råa i råkostsallad.
Jordärtskocka odlad i Sverige brukar finnas i affärerna på hösten, vintern och våren. Övrig tid importeras jordärtskocka från Europa.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av jordärtskocka.
Energi: | 69 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 13 g |
Protein: | 2 g |
Fett: | 0 g |
Fibrer: | 5 g |
Tips och info
Finns i affären:
Bland grönsaker i välsorterade mataffärer.Hållbarhet och förvaring:
Svalt. Hållbarhet ungefär som andra rotsaker, 1-3 veckor.Pris:
ca 40 kr/kgErsätt med:
Potatis om de ska ugnsbakas men annars kan kronärtskockshjärtan passa bra som har liknande smak.