Recepten.se – Recept> GI> Kesoplättar

Kesoplättar

Mycket goda och enkla kesoplättar. Blir som lite tjockare och mindre pannkakor. Nyttigt och mättande recept till mellanmål eller som lunch eller kvällsmat. Passar den som vill äta färre kolhydrater / LCHF.
kesoplättar
Kesoplättar, gott och nyttigt! Servera gärna med hallon och vispad grädde. Supersmarrigt!
Skriv ut   Mejla
Tid: 25 minuter
Mängd: 1-2 portioner

Ingredienser:

Ev: Tillbehör:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Mät upp keso, fiberhusk och knäck äggen i en bunke. Rör ihop till en jämn smet med en sked. Låt stå ca 5 min och svälla.

    keso, fiberhusk, ägg
    Keso, fiberhusk, ägg.
    keso, fiberhusk och ägg blandat
    Keso, fiberhusk och ägg blandat.
  2. Hetta upp en stekpanna med rejält med smör. När smöret slutat bubbla är stekpannan varm och det är dags att börja steka kesoplättarna.

    • ca 25 g smör att steka i
    börja steka
    Börja steka.
  3. Sänk värmen på plattan till låg-medel. Rör om i smeten. Häll hälften av smeten (om du gör en sats) i stekpannan och stek ca 5-10 minuter tills den håller ihop och vänd sedan och stek ca 2 minuter på andra sidan.

    (Anledningen till att man inte steker hela smeten som en enda stor pannkaka är att den är ganska tung och svår att få att hänga ihop när man vänder den. Dock gör det ju inte så mycket om den går sönder för det blir ju gott ändå.)

    För att spara tid kan du om du vill steka två plättar samtidigt men då får du göra dem mer som halvmånar så de får plats i stekpannan.

    stek på ena sidan
    Stek på ena sidan.
    dags att vända
    Dags att vända.
    stek andra sidan
    Stek andra sidan.
  4. Förbered de tillbehör du vill ha. Vispa grädden och tina hallonen om du vill ha det.

    Servera!

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 2 portioner (201 g): 294 kcal, 3 g kolhydrater, 21 g fett, 22 g protein

Serveringstips

Servera gärna med färska bär t.ex. hallon och vispad grädde eller turkisk yoghurt eller kesella.

Hållbarhet och förvaring

Överblivna kesoplättar kan förvaras i kylskåp där de håller sig minst 5 dygn. Går bra att äta kalla eller värma i mikron.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Mia Olsson
Otippat goda, dessutom enkla att göra.
Svar till Daniel Skrivet av Susanne
Vad kul att du tyckte om dem! Tack för att du skrev.
Skrivet av Daniel
Testade dessa nu ikväll! De blev jättegoda! Frasiga. Jag är glatt överraskad. Smeten blev ju rätt "tung", blev lite orolig först, men de blev ändå lyckade.
Svar till Annika Johansson Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra.
Skrivet av Annika Johansson
Kan man frysa keso pannkakor
Svar till Marie Skrivet av Susanne
Nej det har jag inte, varken på det här receptet eller något annat.
Skrivet av Marie
Jag skulle vilja veta om du har räknat ut kolhydrater fett och protein mängden på en portion av dessa plättar
Svar till Josefine Skrivet av Susanne
Bra att veta! Det ska jag också prova! Tack för att du skrev! :)
Svar till Alekzandra Skrivet av Josefine
Det går utmärkt. Jag brukar ta 3 msk fullkornsdinkelmjöl istället för fiberhusk.
Skrivet av PeO
En variant på kesoplättarna som gör att dom går steka fullstora och tunna..
En stor burk keso (500g)
4 ägg
(mixa i mixerkanna till en slät smet)

vispa ner:
1dl vatten (eller grädde kanske blir ännu bättre)
4 ägg till
nån matsked fiberhusk
1 tsk salt
Den smeten blir 9 fullstora, normaltunna plättar
Svar till Emelie Skrivet av Susanne
Precis som PeO skriver så kommer smaken mycket från smöret. Om du inte använder normalsaltat smör så är det bra om du har i lite salt i smeten, kanske 1-2 krm.
Svar till Alekzandra Skrivet av Susanne
Jag har inte provat det så jag vet faktiskt inte.
Svar till Emelie Skrivet av PeO
Tackar för det enkla och goda plättreceptet..

Som ett svar på förra kommentaren.. Jag hedde i lite salt i smeten också.. Annars ger stekningen lite smak (normalsaltat riktigt smör), men plättar är ju ganska smaklösa oavsett vad man gör dom av (mjöl smakar nog mindre än keso). Det är äggen, smör och salt som ger smaken.
Skrivet av Emelie
Hej! Jag gjorde just dessa plättar (dock mixade jag ihop min smet..) och har en liten fråga; är det meningen att de ska smaka absolut noll? Jag åt dom tillsammans med kvarg mixat med halon, och det var tur för mina plättar smakade ingenting...
Skrivet av Alekzandra
Om man inte har fiberhusk hemma kan man byta ut mot dinkelmjöl eller grahams? Om man kan det vilken mängd?
Svar till Sarah Skrivet av Susanne
Ta en rejäl klick smör och innan du börjar steka ska smörklicken ha smält och bubblat färdigt och börja bli brunt, då är stekpannan varm och du kan börja steka. Sänk sedan värmen direkt när du börjar steka för annars blir ytan bränd. Det är alltså viktigt att stekpannan är ordentligt varm när man häller på smeten så man får en fin stekyta. Att det tar 5-7 minuter innan plätten är genomstekt är inget konstigt.
Tänk också på att inte röra i smeten för länge, utan rör bara ihop den till en jämn smet. Om du står och vevar i smeten för länge så kan du dra sönder äggtrådarna och då blir det mindre fluff och mera gummi.
Hoppas att dessa tips hjälper! Skriv gärna igen och berätta hur det går! :) Lycka till! /Susanne
Skrivet av Sarah
Hejsan

Jag vet verkligen inte vad jag gör för fel, men när jag provat olika recept på dessa kesoplättar (även ditt alltså) så blir smeten väldigt seg i konsistensen, när man steker blir det liksom som gummi. Det går inte att vända alls utan att de går sönder och dessutom tar det runt 5-7 minuter för att en liten plätt ska bli genomstekt. VAD gör jag för fel??
  1
Recept och foto: Susanne Jarl