Pannkakor - Recept

Att steka pannkakor är lätt och framförallt så är de hemlagade nystekta pannkakorna fantastiskt goda! Det här är ett klassiskt recept på pannkakssmet som ger goda frasiga pannkakor eller plättar. För att pannkakan ska bli tunn och frasig så gäller det att inte ta för mycket smet och att inte snåla med smöret och ha stekpannan lagom varm. Variera med olika tillbehör som olika sorters sylt, bär och vispad grädde eller glass.
pannkakor
Tid: 30 minuter
ca 10 pannkakor

Ingredienser:

Ev: Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Tillaga pannkaka så här:

  1. Mät upp vetemjöl och salt i en bunke. Blanda.

    vetemjöl och salt i en bunke
    Vetemjöl och salt.
    vetemjöl och salt blandat i en bunke
    Vetemjöl och salt blandat.
  2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

    Vispa sedan i resten av mjölken.

    hälften av mjölken tillsatt
    Tillsätt hälften av mjölken.
    jämn smet av vetemjöl, salt och mjölk
    Vispa till en jämn smet.
    resten av mjölken har vispats ner i smeten
    Vispa ner resten av mjölken.
  3. Vispa i äggen.

    Låt smeten stå och svälla, gärna ca 20 minuter, så håller pannkakssmeten ihop bättre.

    ägg har tillsatts till pannkakssmeten
    Vispa ner äggen.
    pannkakssmet i en bunke
    Pannkakssmeten klar.
  4. Lägg på en smörklick i stekpannan (en smörklick för varje pannkaka). Hetta upp stekpannan på medelhög effekt.

    När smöret slutar bubbla är det dags att hälla på pannkakssmeten.

    stekpanna med smält smör
    Stekpanna med smör.
  5. För varje pannkaka: Vispa i botten av pannkakssmeten (mjölet sjunker snabbt till botten).

    Häll på pannkakssmet i stekpannan, ca 0.5-1 dl, mängden beror på hur tjocka pannkakor du vill ha. Lyft upp stekpannan och luta den åt olika håll så att smeten rinner ut och fördelar sig jämnt över stekpannan.

    stekpanna med ogräddad pannkakssmet
    Häll på pannkakssmet.
  6. När ytan stelnat och blivit matt (brukar ta ca 1-2 min) är det dags att vända och grädda andra sidan. Lyft försiktigt med en stekspade och vänd snabbt.

    Den andra sidan går fortare (ca 30 sek - 1 min). Pannkakan är färdig när den fått fin färg på båda sidor utan att bli bränd.

    Lägg upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannkaka.

    Glöm inte röra om i botten av smeten för varje pannkaka. Justera ev. värmen på spisen så att pannkakorna får fin färg utan att bli brända. Om dina pannkakor går sönder så beror det antagligen på att du inte rört om i smeten ordentligt precis innan du hällt på smeten, eller att pannkakan inte är tillräckligt genomgräddad när du vänder på den vilket kan bero på för hög värme eller att du inte väntat tillräckligt länge.

    stekpanna med gräddad pannkakssmet redo att vändas
    Dags att vända pannkakan.
    stekpanna med gräddad pannkaka
    Stek andra sidan.
  7. Servera pannkakorna med goda tillbehör som t.ex. jordgubbssylt, vispad grädde eller hallon.

    pannkaka serverad på tallrik med hallon
    Pannkaka serverad med hallon.

Näringsvärden

Näringsvärde per pannkaka (98 g): 149 kalorier, 14 g kolhydrater, 8 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med sylt t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt eller blåbärssylt.

Tips & tricks

Använd två stekpannor så går gräddningen fortare.

GI Tips

Byt ut 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få lite nyttigare pannkakor med fibrer. Tänk också på tillbehören. Se recept på fullkornspannkakor.

Variationstips

Tillsätt 1 tsk vaniljsocker för lite vaniljsmak på pannkakorna.

Hållbarhet och förvaring

Pannkakorna kan förvaras i kylskåp ca 5 dagar. De kan också frysas 3-6 månader. Varken efter förvaring i kylskåp eller frysen blir de lika frasiga och goda som nygräddade.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Oxy
Jättebra recept
Skrivet av Khaekhai Sungkhagul
Underbart! pannkakor recepten.se!!!! Tack jätte jätte jätte så mycket!
Skrivet av Christer
Helt grymt bra och enkelt recept, världsklass!!!
Skrivet av Viktoria
Svar till Martin: Du måste ha glömt att vispa smeten inför varje stekning. /mvh
Skrivet av Martin
Det där med att låta jäsa var inget bra. Jag gjorde dubbel sats som fick jäsa i 30 minuter. Varenda pannkaka gick sönder när dom skulle vändas. Och då lät jag pannkakan ligga 5 minuter innan jag skulle vända! Däremot göra smeten och stek med en gång är det enda som får pannkakorna att hålla när man vänder dom!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest