Amerikanska pannkakor

Stek goda amerikanska pannkakor med frasig kant och mjukt och fluffigt inuti med len smak av vanilj och lätt sötma med det här enkla receptet. American pancakes är goda som lyxig frukost, mellanmål eller dessert.
amerikanska pannkakor
Tid: 45 minuter
6 portioner

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smöret i en kastrull eller i en skål i mikron. Smält smöret.

    Smält på svag värme och sluta värm på när drygt hälften smält. Rör sedan om så smälter resten av befintlig värme och smöret blir inte onödigt varmt så att det inte försämrar bakpulvrets effekt.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Mät upp de torra ingredienserna i en bunke, alltså vetemjöl, strösocker, bakpulver, vaniljsocker och salt. Blanda.

    torra ingredienser
    Torra ingredienser.
    torra ingredienser blandade
    Torra ingredienser blandade.
  3. Tillsätt först drygt hälften av mjölken och vispa till en jämn och klumpfri smet.

    Vispa därefter ner resten av mjölken till en jämn smet.

    drygt hälften av mjölken tillsatt
    Drygt hälften av mjölken tillsatt.
    jämn klumpfri smet
    Jämn klumpfri smet.
    resten av mjölken tillsatt
    Resten av mjölken tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  4. Tillsätt det smälta (och avsvalnade) smöret och blanda till en jämn smet.

    smält smör tillsatt
    Smält smör tillsatt.
    blandat
    Blandat.
  5. Tillsätt äggen. Vispa till en jämn smet.

    (Vispa inte längre tid än att det är blandat.)

    ägg tillsatt
    Ägg tillsatt.
    pannkakssmet
    Pannkakssmeten klar.
  6. Hetta upp en vanlig stekpanna eller en plättlagg med smör.

    När smöret slutat bubbla och börjat bli gyllenbrunt så är det dags att börja steka.

    Sänk värmen, den ska vara lite lägre än när man steker vanliga pannkakor.

    (Eftersom stektiden är lite längre så är det viktigt att inte stekpannan är för varm för då blir de amerikanska pannkakorna brända. Jag steker på effektläge 4 av 10 jämfört med vanliga pannkakor som jag steker på 5-6 av 10.)

    smör i en plättlagg
    Smör i en plättlagg.
    smält smör i plättlagg
    Dags att börja steka.
  7. Häll smet i stekpannan eller plättlaggen.

    Stek tills smeten börjat stelna och det bildats små bubblor på ovansidan. Det tar ca 1 minut (lite längre tid än vanliga pannkakor).

    pannkakssmet i plättlagg
    Pannkakssmet i plättlagg.
    dags att vända
    Dags att vända.
  8. Vänd pannkakorna och stek på andra sidan tills de fått fin färg.

    Andra sidan går fortare att steka, det brukar ta ca 30 sekunder. (Man kan lyfta upp den med en stekspade för att se när den är lagom.)

    amerikanska pannkakor steks i plättlagg
    Stek på andra sidan.
  9. Servera de amerikanska pannkakorna varma med valfria tillbehör t.ex. blåbär, hallon, sirap, florsocker och vispad grädde.

    amerikanska pannkakor serverade med bär
    Serverade med bär.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (169 g): 338 kalorier, 47 g kolhydrater, 12 g fett, 9 g protein, 2 g fibrer

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera gärna med lönnsirap för extra amerikansk känsla.

Hållbarhet och förvaring

Pannkakorna håller sig minst en vecka i kylskåp och går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Mimmi
Hej jag undrar vad man kan använda istället för ägg
Skrivet av Erica Törnqvist
Dom ser jättegoda ut!
Skrivet av Bea
De här är ljuvliga!
Ny söndagstradition hemma hos mig.
Bea
Skrivet av Bea
Hej!
Hur värmer jag dem bäst efter förvaring i kyl respektive frys?
Mvh Bea
Skrivet av Margareta
Tusen tack för ett perfekt pannkaksrecept på amerikanska, tjockare pannkakor! Som alltid, levererar du toppenbra recept!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest