Nutellakladdkaka

Ingredienser:
Till formen:
- ca 2 msk smör
- ca 3 msk kokosflingor
- eller ca 2 msk ströbröd
Kladdkaka:
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 2,5 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 0,75 dl kakao
- ca 1 dl hasselnötskräm nutella
- 2 dl (120 g) vetemjöl
Garnering:
- ca 1-1,5 dl hasselnötskräm nutella
- ev. ca 1 tsk florsocker
Servering:
- ca 4 dl vispgrädde
- ev. ca 300 g hallon
Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret på svag värme.
(När drygt hälften av smöret har smält kan du ta bort kastrullen från värmen och röra om då och då så smälter resten och det slipper bli onödigt varmt.)
- 150 g smör
Smält smör. -
Smörj en rund pajform eller form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Beströ den med kokosflingor eller ströbröd.
- Till formen:
- ca 2 msk smör
- ca 3 msk kokosflingor
- eller ca 2 msk ströbröd
Smord pajform beströdd med kokosflingor. - Till formen:
-
Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en ljus pösig smet, gärna med elvisp.
(Somliga hävdar att kladdkakor kan bli torra av att använda elvisp. Det stämmer inte. Texturen blir lite grövre utan elvisp, men kladdigheten beror på gräddningstiden i ugnen och att man inte tar för mycket vetemjöl.)
- 3 st ägg
- 2,5 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och strösocker vispat. -
Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. Vispa till en jämn smet.
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 0,75 dl kakao
Vaniljsocker, salt, kakao. En jämn smet. -
Blanda det smälta smöret (som är lite varmt eller ljummet) med nutellan till en jämn smet.
- ca 1 dl hasselnötskräm nutella
Smält smör och nutella. Smält smör blandat med nutella. -
Tillsätt vetemjölet och smör- och nutellablandningen till kladdkakesmeten. Blanda till en jämn smet (det går bra att använda elvisp på lägsta hastigheten). Blanda inte längre tid än att smeten är blandad.
(När du mäter upp vetemjölet, häll upp det eller väg det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till en torrare kladdkaka.)
- 2 dl (120 g) vetemjöl
Tillsätt vetemjöl och smält smör blandat med nutella. Blanda till en jämn smet. -
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter. Smeten ska vara lite lös i mitten. (Om man försiktigt skakar kakan så ska den "gunga" i mitten.)
(Tänk på att tiden i ugnen är avgörande för att få den krämiga konsistensen och formens storlek (yta) spelar stor roll. Om du har använt en större form än 24 cm i diameter, ta då kortare tid i ugnen. Om du har en mindre form så blir tiden i ugnen längre, gissningsvis behöver en form på ca 21 cm i diameter ca 20 min i ugnen.
Häll smeten i formen. Grädda i ugnen. -
Nutellan till garneringen kan man antingen breda på direkt när kakan är varm, då smälter nutellan av kakans värme och man kan breda ut den, dock så blir nutellan lite blandad med kaksmet, det blir väldigt gott men kanske inte lika snyggt som alternativet att man breder på nutellan när kladdkakan svalnat. Om det är svårt att breda ut nutellan kan man värma den lite i mikron. Man kan även klicka ut nutellan och/eller göra något fint mönster.
Låt nutellakladdkakan svalna lite i rumstemperatur först men ställ in den så fort som möjligt i kylskåp och låt stå där tills den är kylskåpstempererad (eller längre tid). Då är den perfekt krämig.
- ca 1-1,5 dl hasselnötskräm nutella
Färdiggräddad nutellakladdkaka. Nutella utbredd ovanpå (och har lite blandat sig med smeten). -
Vid servering: Pudra eventuellt över lite florsocker över nutellakladdkakan. Vispa grädden och tina hallonen.
Servera nutellakladdkakan med grädden och hallonen. Ät och njut!
- ev. ca 1 tsk florsocker
- ca 4 dl vispgrädde
- ev. ca 300 g hallon
Nutellakladdkaka, som stelnat i kylskåp, pudrad med florsocker.
Näringsvärden
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster