Julskinka

Ingredienser:
- 1 st rimmad skinka
Senapsgriljering:
Ugn:
- 125 °C i nedre delen av ugnen med över- och undervärme (till 72°C innertemperatur)
- Griljering: 200 °C i övre delen av ugnen i 10-15 minuter med över- och undervärme
-
Om du köpt en färdigkokt skinka, hoppa direkt till steg 4.
Spola skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar.
Lägg skinkan i en ugnsform med svålen uppåt. Stoppa in en kött-termometer med spetsen mitt i skinkan.
- 1 st rimmad skinka
Använd kött-termometer. -
Baka skinkan i nedre delen av ugnen i 125°C tills termometern visar 72°C.
Tiden det tar är ca 70 minuter per kilo.
(Du kan även ha ännu lägre temperatur i ugnen, skinkan blir då saftigare men det tar längre tid. Du kan även ha högre temperatur, upp till 175°C i ugnen, då blir skinkan klar lite fortare men den blir också lite mindre saftig.)
Julskinkan i ugnen. -
Med griljering: Tag ut skinkan och låt den svalna lite innan du tar bort nätet. Skär bort svålen. Griljera sedan skinkan om du vill.
Utan griljering: Om du inte vill griljera skinkan så låt den vila tills den svalnat ordentligt innan du skär upp den. Du kan även vänta med att ta bort nätet och svålen. Skär du upp den när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. (Skinkans temperatur bör vara mellan ljummen och kylskåpskall. Ställ skinkan kallt så svalnar den fortare.)
Färdig julskinka. Ta bort svålen. -
Ta bort nätet och svålen innan du griljerar skinkan. Lägg skinkan i en ugnssäker form.
Svålen borttagen. -
Blanda ägg och senap och bred över skinkan. Strö över ströbröd.
Ägg och senap. Blanda. Bred över skinkan. Strö över ströbröd. -
Ställ in skinkan i övre delen av ugnen i 200°C, ca 10-15 minuter.
Färdig griljerad julskinka. -
Låt skinkan svalna ordentligt innan du skär upp den i skivor med en vass kniv.
(Skär du upp skinkan när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. Skinkan bör helst vara mellan ljummen och kylskåpskall när du skär upp den.)
Tips: Ställ skinkan kallt, ev. utomhus, så svalnar den fortare.
Skär upp julskinkan.
Hållbarhet och förvaring
Ville också tipsa om att låta julskinkan tina i rumstemperatur i några timmar så den når en innertemperatur på 10 grader innan den åker in i ugnen.
Så har jag hamnat hos dig igen. Väntar nu på att skinkan skall svalna lite, sen skall den griljeras.
Tack för bra recept som vanligt 👍
Önskar dig en riktigt god jul och ett bättre 2021!
Kram Monica i Madrid 🎄❤️

webmaster

webmaster
Har gjort samma misstag i all stress. Borde naturligtvis själv tänkt efter själv. Men hur svårt är det att uppdatera receptet med ”för kokt och okokt”? Receptet är väl trots allt till för att hjälpa och inte skjälpa!
God jul från Wien,
Niklas
Jag är så besviken!

webmaster

webmaster
Tack för bra recept och fina bilder.

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Jag är ny i Sverige och tyckte det var en bra idé att bjuda mina grannar till julbord. Här på Din sida hittade jag allt jag behöver att vara väl förberedd. Tack så hemskt mycket för denna stor hjälp!
Jag är lite nervös att det blir för jobbigt med allt matlagning samtidigt. Tycker Du att det är okej att ugnsbaka skinkan dagen innan? Den ska ju svalna ändå. Eller blir den torr när den stå lite längre? Tack, jag önskar Dig en riktig God Jul!
Sandra

webmaster