Recepten.se – Recept> Julmat> Julskinka

Julskinka

Klassiskt recept på ugnsbakad julskinka med senapsgriljering som är enkelt att göra. För att få en riktigt saftig och god julskinka så bör man välja en låg ugnstemperatur. Ju lägre ugnstemperatur desto längre tid tar det innan den är klar men desto saftigare blir den.
julskinka
Ugnsbakad julskinka med senapsgriljering skuren i skivor.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 70 minuter per kilo
Mängd: 1 julskinka

Ingredienser:

Senapsgriljering:

Laktosfritt

Ugn:

  • 125 °C i nedre delen av ugnen med över- och undervärme (till 72°C innertemperatur)
  • Griljering: 200 °C i övre delen av ugnen i 10-15 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Om du köpt en färdigkokt skinka, hoppa direkt till steg 4.

    Spola skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar.

    Lägg skinkan i en ugnsform med svålen uppåt. Stoppa in en kött-termometer med spetsen mitt i skinkan.

    instruktion steg 1 julskinka
    Använd kött-termometer.
  2. Baka skinkan i nedre delen av ugnen i 125°C tills termometern visar 72°C.

    Tiden det tar är ca 70 minuter per kilo.

    (Du kan även ha ännu lägre temperatur i ugnen, skinkan blir då saftigare men det tar längre tid. Du kan även ha högre temperatur, upp till 175°C i ugnen, då blir skinkan klar lite fortare men den blir också lite mindre saftig.)

    instruktion steg 2 julskinka
    Julskinkan i ugnen.
  3. Med griljering: Tag ut skinkan och låt den svalna lite innan du tar bort nätet. Skär bort svålen. Griljera sedan skinkan om du vill.

    Utan griljering: Om du inte vill griljera skinkan så låt den vila tills den svalnat ordentligt innan du skär upp den. Du kan även vänta med att ta bort nätet och svålen. Skär du upp den när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. (Skinkans temperatur bör vara mellan ljummen och kylskåpskall. Ställ skinkan kallt så svalnar den fortare.)

    instruktion steg 3.1 julskinka
    Färdig julskinka.
    instruktion steg 3.2 julskinka
    Ta bort svålen.
  4. Ta bort nätet och svålen innan du griljerar skinkan. Lägg skinkan i en ugnssäker form.

    instruktion steg 4 julskinka
    Svålen borttagen.
  5. Blanda ägg och senap och bred över skinkan. Strö över ströbröd.

    instruktion steg 5.1 julskinka
    Ägg och senap.
    instruktion steg 5.2 julskinka
    Blanda.
    instruktion steg 5.3 julskinka
    Bred över skinkan.
    instruktion steg 5.4 julskinka
    Strö över ströbröd.
  6. Ställ in skinkan i övre delen av ugnen i 200°C, ca 10-15 minuter.

    instruktion steg 6 julskinka
    Färdig griljerad julskinka.
  7. Låt skinkan svalna ordentligt innan du skär upp den i skivor med en vass kniv.

    (Skär du upp skinkan när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. Skinkan bör helst vara mellan ljummen och kylskåpskall när du skär upp den.)

    Tips: Ställ skinkan kallt, ev. utomhus, så svalnar den fortare.

    instruktion steg 7 julskinka
    Skär upp julskinkan.

Kategorier

Information och tips

Hållbarhet och förvaring

Den färdiga julskinkan håller sig åtminstone en vecka i kylskåp, oftast längre. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Birgitta
När man köper färdigkokt julskinka men vill ha den ljummen/varm till potatismos, blir den tillräckligt varm vid griljeringen då eller kan man förvärma i ugn innan griljeringen?
Skrivet av Pandan
Detta receptet gick riktigt bra med Johnny's sötstarka senap till grilljeringen. Saftig och lagom salt skinka!

Ville också tipsa om att låta julskinkan tina i rumstemperatur i några timmar så den når en innertemperatur på 10 grader innan den åker in i ugnen.
Skrivet av Monica Andersson
Hej Susanne!

Så har jag hamnat hos dig igen. Väntar nu på att skinkan skall svalna lite, sen skall den griljeras.
Tack för bra recept som vanligt 👍

Önskar dig en riktigt god jul och ett bättre 2021!
Kram Monica i Madrid 🎄❤️
Skrivet av Anna
Det var min första Jul i Sverige och den här skinkan enligt din recept gjörde en stor succé. Tack så mycket!
Skrivet av Pernilla
Bra recept, lätt att förstå!:) undrar varför du inte har aluminium folie runt skinkan, eller hur blir skillnaden med och utan folie? God jul
Skrivet av Megaman
Men snälla hur går det att missa det, det står ju i klartext hur du skall göra det går inte att göra fel
Svar till Thomas Skrivet av Susanne
Så trevligt att du tyckte om receptet och att du är nöjd med resultatet!
Skrivet av Thomas
Tack för ett fantastiskt bra recept, skinkan blev perfekt. Och till er som inte begrep det gällde okokt skinka innan receptet ändrades. Färdigkokt betyder den är färdig, bara att griljera. LOL
Svar till Niklas Skrivet av Susanne
Oj vad tråkigt! Jag har inte varit medveten om att det gått att missuppfatta tidigare, det var först nu igår jag fick denna feedback från dig och Sandra. Jag ska uppdatera receptet så att det blir omöjligt att göra detta misstag! God Jul! ❤️
Skrivet av Niklas
God Morgen,
Har gjort samma misstag i all stress. Borde naturligtvis själv tänkt efter själv. Men hur svårt är det att uppdatera receptet med ”för kokt och okokt”? Receptet är väl trots allt till för att hjälpa och inte skjälpa!
God jul från Wien,
Niklas
Skrivet av Sandra
Det vore bra om du skrev i början av receptet att det gällen en okokt skinka, jag följde stegen fr steg 1 och upptäckte sedan bland kommentarerna att man ska börja fr steg 4 om man har en kokt skinka..
Jag är så besviken!
Svar till Jon Skrivet av Susanne
Det är bara att följa receptet, du börjar då på steg 4 eftersom din skinka redan är kokt! Ugnstemperatur och tid står i receptet, det är samma även om du har en kokt skinka.
Skrivet av Jon
Hei Susanne! Jeg har kjøpt en "ferdigkokt juleskinke" som jeg vil griljere. Hvor lenge skal jeg ha skinken i ovnen (og hvilken temperatur) før jeg begynner med griljering? Takk. Jon.
Svar till Hannah Skrivet av Susanne
Jag har alltid över- och undervärme i alla recept om jag inte skrivit något annat. Men det blir kanske bra med varmluftsfunktionen också, det är dock inget jag har provat. Skriv gärna hur det blev.
Skrivet av Hannah
Hej. Julskinkan är nu inne i ugnen på 110 grader men jag blev osäker. Har varmluftsfunktionen på men skall det hellre vara över och undervärme ?

Tack för bra recept och fina bilder.
Svar till Maria Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Låter gott!
Skrivet av Maria
Spara svålen och gör fläsksvålar! Skär svålen i 1 cm breda remsor och salta. In i ugnen på 220 grader i 25 min. Rör lite under tiden och när de är gyllenbruna är de klara och frasigt goda 😋
Skrivet av Tage H
Trevligt med lite högre temperatur. Kör själv ytterligare någon grad då jag tycker skinkan är godast varm och lite "överstekt" så tycker jag den är absolut godast. Blir kanske lite torr när den kallnat men det är smällar man får ta för att få njuta av en god varm skinka.
Svar till Maja Skrivet av Susanne
Syftet med att svepa in skinkan i aluminium är att den inte ska få för mycket färg. Det har dock aldrig hänt för min del, är nog större risk om man har en väldigt stor skinka eller om man kör på högre temperatur. Man kan ju alltid lägga på folie senare om man ser att det behövs, d.v.s. den får för mycket färg. Det spelar ingen roll varifrån du sätter in spetsen på termometern, man sätter in den så att spetsen når så nära mitten av köttbiten som möjligt eftersom det är mittpunkten som blir färdiglagad sist (det tar längst tid innan värmen når dit), sedan sätter man in den där det är smidigast helt enkelt och där den får plats så den inte slår i kanten eller taket av ugnen.
Skrivet av Maja
Hej Susanne! Detta recept ska jag absolut testa till jul! Jag har ny spis/ugn med tillhörande termometer (har inte testat termometern än). Men jag har ett par frågor; ska man inte svepa in skinkan i aluminium/ugnsfolie först? Det står så i många recept, har jag sett. Sätter man alltid in termometern från kortsidan i skinkan, aldrig uppifrån? Rädd att den ska bli halvrå, sladdrig och slemmig, som jag har ätit ibland på julbord i restaurang...:(
Svar till Daniel Armyr Skrivet av Susanne
Det är möjligt att det räcker. Jag har alltid gjort så som står i receptet och det är även det gradantal på innertemperatur som står i många kokböcker.
Skrivet av Daniel Armyr
Är inte 75 grader lite väl mycket? Räcker det inte med att den går upp till 70 grader när den är helt klar, dvs att man skall ta ut den vid 68, eller så?
Svar till Sandra Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du gillar min sajt! :) Ja du kan ugnsbaka skinkan dagen innan, du kan göra den en vecka innan om du vill det och förvara i kylskåp. Den blir inte torr av det så länge du inte skivar upp den och om du skivar upp den blir den inte heller torr om du förvarar den i plastpåse eller plastburk med lock i kylen. Torr blir skinkan av hög ugnstemperatur och framförallt om man kör den för länge i ugnen så att den får för hög innertemperatur. Lycka till och tack! Jag önskar dig också en riktigt God Jul! /Susanne
Skrivet av Sandra
Hej.
Jag är ny i Sverige och tyckte det var en bra idé att bjuda mina grannar till julbord. Här på Din sida hittade jag allt jag behöver att vara väl förberedd. Tack så hemskt mycket för denna stor hjälp!
Jag är lite nervös att det blir för jobbigt med allt matlagning samtidigt. Tycker Du att det är okej att ugnsbaka skinkan dagen innan? Den ska ju svalna ändå. Eller blir den torr när den stå lite längre? Tack, jag önskar Dig en riktig God Jul!
Sandra
Svar till MHulan Skrivet av Susanne
Man ställer in skinkan så högt upp som går förstås. Tänk på att ugnar är olika stora liksom julskinkan så jag tror det är bäst att uttrycka sig precis så som jag gjort så förstår nog alla vad jag menar. :)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl