| Julmat |

Julskinka

Klassiskt recept på ugnsbakad julskinka med senapsgriljering som är enkelt att göra. För att få en riktigt saftig och god julskinka så bör man välja en låg ugnstemperatur. Ju lägre ugnstemperatur desto längre tid tar det innan den är klar men desto saftigare blir den.
julskinka
Tid: ca 70 minuter per kilo
1 julskinka

Ingredienser:

Senapsgriljering:

Laktosfritt

Ugn:

  • 125 °C i nedre delen av ugnen med över- och undervärme (till 72°C innertemperatur)
  • Griljering: 200 °C i övre delen av ugnen i 10-15 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Om du köpt en färdigkokt skinka, hoppa direkt till steg 4.

    Spola skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar.

    Lägg skinkan i en ugnsform med svålen uppåt. Stoppa in en kött-termometer med spetsen mitt i skinkan.

    instruktion steg 1 julskinka
    Använd kött-termometer.
  2. Baka skinkan i nedre delen av ugnen i 125°C tills termometern visar 72°C.

    Tiden det tar är ca 70 minuter per kilo.

    (Du kan även ha ännu lägre temperatur i ugnen, skinkan blir då saftigare men det tar längre tid. Du kan även ha högre temperatur, upp till 175°C i ugnen, då blir skinkan klar lite fortare men den blir också lite mindre saftig.)

    instruktion steg 2 julskinka
    Julskinkan i ugnen.
  3. Med griljering: Tag ut skinkan och låt den svalna lite innan du tar bort nätet. Skär bort svålen. Griljera sedan skinkan om du vill.

    Utan griljering: Om du inte vill griljera skinkan så låt den vila tills den svalnat ordentligt innan du skär upp den. Du kan även vänta med att ta bort nätet och svålen. Skär du upp den när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. (Skinkans temperatur bör vara mellan ljummen och kylskåpskall. Ställ skinkan kallt så svalnar den fortare.)

    instruktion steg 3.1 julskinka
    Färdig julskinka.
    instruktion steg 3.2 julskinka
    Ta bort svålen.
  4. Ta bort nätet och svålen innan du griljerar skinkan. Lägg skinkan i en ugnssäker form.

    instruktion steg 4 julskinka
    Svålen borttagen.
  5. Blanda ägg och senap och bred över skinkan. Strö över ströbröd.

    instruktion steg 5.1 julskinka
    Ägg och senap.
    instruktion steg 5.2 julskinka
    Blanda.
    instruktion steg 5.3 julskinka
    Bred över skinkan.
    instruktion steg 5.4 julskinka
    Strö över ströbröd.
  6. Ställ in skinkan i övre delen av ugnen i 200°C, ca 10-15 minuter.

    instruktion steg 6 julskinka
    Färdig griljerad julskinka.
  7. Låt skinkan svalna ordentligt innan du skär upp den i skivor med en vass kniv.

    (Skär du upp skinkan när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. Skinkan bör helst vara mellan ljummen och kylskåpskall när du skär upp den.)

    Tips: Ställ skinkan kallt, ev. utomhus, så svalnar den fortare.

    instruktion steg 7 julskinka
    Skär upp julskinkan.

Hållbarhet och förvaring

Den färdiga julskinkan håller sig åtminstone en vecka i kylskåp, oftast längre. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Birgitta
När man köper färdigkokt julskinka men vill ha den ljummen/varm till potatismos, blir den tillräckligt varm vid griljeringen då eller kan man förvärma i ugn innan griljeringen?
Skrivet av Pandan
Detta receptet gick riktigt bra med Johnny's sötstarka senap till grilljeringen. Saftig och lagom salt skinka!

Ville också tipsa om att låta julskinkan tina i rumstemperatur i några timmar så den når en innertemperatur på 10 grader innan den åker in i ugnen.
Skrivet av Monica Andersson
Hej Susanne!

Så har jag hamnat hos dig igen. Väntar nu på att skinkan skall svalna lite, sen skall den griljeras.
Tack för bra recept som vanligt 👍

Önskar dig en riktigt god jul och ett bättre 2021!
Kram Monica i Madrid 🎄❤️
Skrivet av Anna
Det var min första Jul i Sverige och den här skinkan enligt din recept gjörde en stor succé. Tack så mycket!
Skrivet av Pernilla
Bra recept, lätt att förstå!:) undrar varför du inte har aluminium folie runt skinkan, eller hur blir skillnaden med och utan folie? God jul

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest