Rimmad skinka

rimmad skinka
Rimmad skinka med svål och nät.

Rimmad skinka är skinka från gris som rimmats i saltlake (vatten, salt, socker och salpeter).

Salpeter ger skinkan dess rosa-röda färg.

Rimmad skinka kan kokas eller ugnsbakas.

Efter ugnsbakning eller kokning kan man griljera skinkan med senap för klassisk svensk julskinka.

Rimmad skinka kan även köpas färdigkokt.

Julskinka och helgskinka

Under julen säljs rimmad skinka under namnet julskinka och under andra årstider under namnet helgskinka.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för rimmad skinka:

  • Genomstekt: 75°C

Tillagningstips

Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.

Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.

Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.

Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Stektemperaturer direkt i mobilen

Innertemperatur lista kött Innertemperatur nötkött oxfilé

Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!

Appen uppdateras kontinuerligt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Nej

Köp ekologisk/krav för att minimera tillsatserna.

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av rimmad skinka.

Energi: 108 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 20.1 g
Fett: 3 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Finns i affären:

Rimmad skinka finns i köttdisken.

Hållbarhet och förvaring:

Rimmad skinka håller sig ca 1 vecka i kylskåp och ca 1 månad i frysen.

Ersätt med:

Kassler (kassler är dock rökt och färdiglagad).

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Mona
Har ni recept för krock potten också?

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest