Janssons frestelse

En mycket god och krämig Janssons frestelse, en riktig klassiker som passar både på julbordet eller supé. Det här är ett recept från min mamma som brukar göra den till jul och den smakar alltid lika bra.
janssons frestelse
Tid: 1 ½ timme
6 portioner

Ingredienser:

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smörj en ugnsform ca 20x30 cm, måtten är inte jättenoga.

    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
  2. Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor och lägg dem i ugnsformen.

    (Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)

    • ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis (ej färskpotatis)
    potatis i strimlor
    Potatis i strimlor.
  3. Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan med en vass kniv eller använd allra helst mandolin så blir det fina tunna skivor snabbt och enkelt. Lägg lökstrimlorna på potatisstrimlorna.

    lök i tunna strimlor
    Lök i tunna strimlor.
  4. Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Häll inte bort spadet, det behövs senare. Lägg ansjovisbitarna i ugnsformen.

    ansjovis i mindre bitar
    Ansjovis i mindre bitar.
  5. Rör runt potatisstrimlor, lökstrimlor och ansjovisbitar så det blir blandat. Använd händerna så går det snabbt.

    potatis, lök, ansjovis blandat
    Potatis, lök, ansjovis blandat.
  6. Häll över ansjovisspad och grädde.

    häll på grädde och ansjovisspad
    Häll på grädde och ansjovisspad.
    grädde och ansjovisspad påhällt
    Grädde och ansjovisspad påhällt.
  7. Strö över ströbröd.

    strö över ströbröd
    Strö över ströbröd.
  8. Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.

    tunna skivor av smör
    Tunna skivor av smör.
  9. Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.

    janssons frestelse i ugnen
    Janssons frestelse i ugnen.
    janssons frestelse klar
    Janssons frestelse klar.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (311 g): 464 kalorier, 39 g kolhydrater, 29 g fett, 9 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Tips & tricks

För att undvika en vattnig Janssons frestelse: Låt inte potatisen ligga i vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse och då binds inte vätskan så gör inte det). Undvik också att använda maskin för att göra potatisstrimlorna eftersom detta också drar ur stärkelse har jag märkt. Om din Jansson blivit vattnig så låt den stå i ugnen tills vätskan dunstar. Lägg över folie så den inte blir bränd.

Variationstips

Har du ingen ansjovis hemma? Det går att ta vanlig matjesill istället och skära i små bitar. Det blir nästan samma sak.

Planeringstips

Det är tyvärr svårt att förbereda Jansson utan att resultatet blir sämre. Men måste man förbereda så gör den helst helt klar i förväg, kyl ner och sedan värm upp igen vid servering.

Hållbarhet och förvaring

Förvara färdiglagad Jansson i kylskåp där den håller sig minst 5 dagar.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Björn Hellström Skrivet av Susanne
Jag brukar oftast använda fast potatis men det ska gå bra med mjölig också. Det finns så klart en del skillnad på potatissorter, inte bara mellan fast och mjölig utan det är ju olika sorter som kallas fasta och mjöliga (i affären brukar inte explicit sort skrivas ut). Sedan kan även vatteninnehåll i potatisen variera på grund av hur den växt. Men man brukar få ett bra resultat om man inte själv lägger potatisen i blöt eller sköljer av den efter man skurit den. Det gäller att man inte sköljer bort stärkelsen för den vill man i gratängen för att den inte ska bli vattnig.
Skrivet av Björn Hellström
Frågan är om man ska ha fast eller mjölig potatis? Jag har gjort ditt recept och ett år blev det jättebra, nästa år inte så bra. Kan ju ha varit potatisen kanske? Vad tror du?
Skrivet av Göran
Gjort denna i många år. Såå god 😋
Skrivet av Josefina Nilsson
Tack för bästa receptet på Jansson som jag gör varje år.
Svar till Anita Brandelöve Skrivet av Susanne
Tack detsamma! Jag hoppas du lyckas i år med mitt recept på Janssons frestelse. Jag har skrivit hur man gör för att inte Jansson ska bli vattnig under tips i receptet så läs allt som står där. Det viktigaste är att inte lägga potatisstrimlorna i blöt.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest