Ris à la Malta

Ris à la Malta är en klassisk efterrätt till jul som är mycket enkel att göra. Godast blir den med hemgjord risgrynsgröt.
ris à la malta
Tid: 15 min
4 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Blanda risgrynsgröt, florsocker, vaniljsocker.

    risgrynsgröt, florsocker och vaniljsocker
    Risgrynsgröt, florsocker och vaniljsocker.
    blanda
    Blanda.
  2. Vispa grädden och rör ner den till en jämn smet. Smaka gärna av och ta mer socker om du vill ha det.

    vispa grädden
    Vispa grädden.
    blanda i grädden
    Blanda i grädden.
    rör till en jämn smet
    Rör till en jämn smet.
  3. Skala och skär apelsin i mindre bitar och rör ner dem. Spara gärna några fina bitar att garnera med.

    (Vill man göra detta riktigt snyggt och lyxigt så filéar man apelsinen så man får bort allt det vita, jag har inte gjort det.)

    skär apelsin i bitar
    Skär apelsin i bitar.
    rör ner apelsinbitarna
    Rör ner apelsinbitarna.
    färdigblandad ris à la malta
    Färdigblandad ris à la malta.
  4. Servera! Garnera med några fina apelsinbitar.

    ris à la malta serverad
    Ris à la malta serverad.

Tips & tricks

Om man använder köpt risgrynsgröt så brukar den vara ganska söt och då behöver man egentligen inte tillsätta mer socker.

Tips för att undvika tillsatser

Receptet är fritt från tillsatser om du gör din egen risgrynsgröt och använder äkta vispgrädde.

Variationstips

Istället för apelsin är det gott med hallon.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Robert Edvall Skrivet av Susanne
Du mäter upp 2 dl grädde och sedan vispar du den, så det blir en större volym när den är färdigvispad. Lycka till!
Skrivet av Robert Edvall
Hej, är det 2 dl vispad grädde man ska ha i? Eller ska ja hälla upp 2 dl sen vispa upp de?
Tack för alla recept du lägger upp🌷
Skrivet av Göran Berglund
Ris a la malta ska inte blandas ihop med apelsin. Gör man det heter det apelsinris.
Skrivet av Trebarnsmamman Jessica
Lagade ett jättelass av det här idag då vi hade julavslutning på öppna förskolan. Det blev minst sagt uppskattat av så väl barn som vuxna. :-) Hade färdiglagad risgrynsgröt så skippade florsockret. Blev alldeles lagom sött.
Skrivet av Annika
"Ris à la Malta är en efterrätt som ofta äts till jul i Sverige. Namnet torde vara en förvanskning av danskans Risalamande, vilken i sin tur kan härledas till franskans Riz à l'amande = "ris med mandel". Rätten har alltså inget med Malta att göra."

Taget fran wikipedia :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest