Passionsfruktparfait

Gott recept på glass med passionsfrukt - passionsfruktparfait. Passionsfrukten ger väldigt god smak. Bara att äta och njuta!
glass med passionfrukt
Tid: 4 ½ timme
4 portioner

Ingredienser:

Garnering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Skär passionsfrukterna på mitten med en vass kniv. Gröp ur fruktköttet med en sked och lägg i en skål. (Ta ej med det röd-rosa som sitter på väggen i skalet som fruktköttet sitter i.)

    klyvd passionsfrukt
    Klyvd passionsfrukt.
    passionsfrukt gröps ur med en sked
    Gröp ur med en sked.
    passionsfruktköttet i en skål
    Passionsfruktköttet i en skål.
  2. Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och häll äggvitorna i en annan bunke som måste vara torr och fettfri.

    äggulorna i en bunke
    Äggulorna i en bunke.
    äggvitor i en torr fettfri bunke
    Äggvitorna i en torr fettfri bunke.
  3. Tillsätt strösocker till äggvitorna och vispa till ett hårt skum. (Det ska gå och vända upp och ner på bunken.) 

    (Låt detta stå medan du gör kommande steg, tänk bara på att under tiden det står så löser skummet sakta upp sig så gör resten av stegen direkt så att tiden inte drar iväg, skulle det lösa upp sig mer än lite i botten så behöver du i så fall vispa upp det igen med rena vispar. Anledningen till att jag vispar äggvitorna först är för att slippa diska vispar och spara tid.)

    äggvitor och strösocker
    Äggvitor och strösocker.
    vispade äggvitor och socker
    Vispade äggvitor och socker.
  4. Tillsätt florsockret till äggulorna och vispa till en fluffig ljusgul smet. Använd gärna elvispen (du behöver inte göra rent visparna).

    äggulor och florsocker
    Äggulor och florsocker.
    vispade äggulor och florsocker
    Vispade äggulor och florsocker.
  5. Tillsätt passionsfrukten. Blanda med en sked eller slickepott.

    tillsätt passionsfrukt
    Tillsätt passionsfrukt.
    äggulor, florsocker, passionsfrukt blandat
    Äggulor, florsocker, passionsfrukt blandat.
  6. Vispa grädden ganska hårt (med elvisp, du behöver inte göra rent visparna). Blanda ner grädden.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
    tillsätt vispade grädden
    Tillsätt vispade grädden.
    smeten blandas
    Smeten blandas.
  7. Vänd till sist ner äggviteskummet. Blanda till en jämn smet med en slev eller slickepott.

    tillsätt äggviteskummet
    Tillsätt äggviteskummet.
    blanda försiktigt
    Blanda försiktigt.
  8. Häll glassmeten i en form som rymmer ca 1 ½ liter och ställ in i frysen minst 4 timmar.

    glassmeten i en form
    Glassmeten i en form.
  9. Tag upp ur frysen och stjälp om du vill upp på ett serveringsfat. För att få loss glassen ur formen kan du om du har en form som är tät ställa den en stund i ett varmvattenbad så att glassen smälter lite runt om. Har du en form med löstagbar kant är det bättre att först låta den stå framme en stund, ca 20-30 minuter och sedan ta bort kanten och därefter lyfta över glassen med hjälp av stekspadar till ett annat fat.

    Hacka mörk choklad och strö över. Hallon till är också gott.

    Låt glassen tina 30-40 minuter i rumstemperatur innan servering eller 60 minuter i kylskåp.

    fryst passionfruktglass
    Fryst passionfruktglass.
    hackad choklad
    Hackad choklad.
    hackad choklad strös över
    Hackad choklad strös över.
    en bit passionsfruktparfait
    En bit passionsfruktparfait.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (232 g): 531 kalorier, 28 g kolhydrater, 40 g fett, 10 g protein, 14 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara glassen i frysen, hållbarhet minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Markus- mittgrekiskakök.se
Oj, det där ser sjukt gott ut. :-)
Svar till Viktor Skrivet av Susanne
Ja det går säkert bra med blåbär eller hallon. Men kolla även recepten på blåbärsglass och hallonglass. Recepten är lite olika men resultatet blir ungefär detsamma. Mycket gott! Glassen blir något fluffigare om man delar äggen och vispar äggvitorna för sig. I det här receptet är det bara äggulor om man vill och det går också bra men har man inget att göra med äggvitorna kan man som sagt vispa upp dem också och vända ner dem. Eller också vispar man i äggen hela och sparar lite tid. Rör gärna om ett par gånger i frysen de första 1-2 timmarna så blir glassen ännu bättre. Allra bäst blir den med glassmaskin.
Skrivet av Viktor
Tror du att det går bra att byta ut passionsfrukterna mot någon annan frukt/bär?
Vad skulle du i sådana fall rekommendera?
Skrivet av Sofie
Min passionsfruktsglass står just nu i frysen. Jag hade 8 frukter i, med kärnor och hela köret, och ska ha hallon ovanpå, samt passionsfruktskött. Använde dessutom lite mer än hälften av äggvitorna. Förhoppningsvis blir det en glad alla hjärtans dags-överraskning :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest