Hem> Kalla såser> Rödbetstsatsiki

Rödbetstsatsiki

Rödbetstzatziki är en god rosa röra som påminner om vanlig tzatziki men med rödbetor istället för gurka. Perfekt till julbordet, på buffén eller som god kall sås till grillat.
rödbetstsatsiki
Tsatsiki på rödbetor är ett enkelt recept och det passar bra till det mesta som kött, ris och grönsaker.
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla
Tid: 10 minuter
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Om du använder färska rödbetor, skala dem. Låt inlagda rödbetor rinna av.

    rödbetor
    Rödbetor.
  2. Riv rödbetorna, använd gärna köksassistent med rivjärn.

    rivna rödbetor
    Rivna rödbetor.
  3. Mät upp turkisk yoghurt i en bunke. Tillsätt de rivna rödbetorna, pressad vitlök, salt och vitpeppar.

    ingredienser
    Ingredienser.
  4. Rör om och förvara i kylskåp.

    Låt gärna stå minst ett par timmar före servering. Det separerar lite när röran stått ett tag men det är bara att röra om vid servering. Då blir också färgen starkare.

    rödbetstsatsikin klar
    Rödbetstsatsikin klar.
    rödbetstsatsiki serveras
    Rödbetstsatsikin serveras.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (129 g): 119 kcal, 9 g kolhydrater, 8 g fett, 4 g protein

Serveringstips

Rödbetstsatsiki passar bra på julbordet.

GI Tips

Rödbetstsatsiki har liksom rödbetor högt GI.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Rör om ifall det separerar.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Susanne
Svar till Camilla: Nej du behöver inte koka dem. Skala bara och riv, det gjorde jag. Inlagda rödbetor är annars kokta (finns recept på det också) men just till detta recept är det onödigt arbete.
Skrivet av Camilla
Ska man koka rödbetorna? (Inlagda är väl kokta innan tänker jag..)
Skrivet av Susanne
Svar till frida: Ja du kan ha detta istället för rödbetssallad.
Skrivet av frida
kan man ha denna istället för rödbetssallad till julbordet??
Skrivet av Susanne
Svar till Ulrika: Ja det är skillnad. Den 10%-iga är mycket fastare i konsistensen medan den fettfattiga är rinnande. Om man filtrerar rinnande yoghurt med låg fetthalt får man fastare krämigare yoghurt med högre fetthalt. Men det enklaste är att köpa en hink färdig yoghurt med ca 10% fetthalt. Turkisk eller grekisk yoghurt brukar jag köpa. Det är goda båda två.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl