Havreformar med kokos och choklad

Baka dessa mjuksega godingar med havre, kokos och choklad som verkligen är superenkla och går snabbt att göra. Det är bara att smälta smör och röra ner resten av ingredienserna i kastrullen. Smeten fördelas i bakformar och sedan stoppar man i en chokladbit i varje form. Havreformarna gräddas i ugnen och får sedan svalna och kylas ner i kylskåp. Sedan är det bara att äta och njuta!
havreformar
Tid: 1,5 timmar varav 15 minuters jobb
20 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfri choklad. Smör innehåller pyttelite laktos som nästan alla laktosintoleranta tål. Annars finns även laktosfritt smör att köpa.
Glutenfritt - Havregryn är naturligt glutenfria men kan innehålla spår av gluten från tillverkningen vilket de flesta glutenintoleranta tål. Köp glutenfria havregryn för oerhört känsliga personer.
Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.

    När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och rör då och då tills allt smör smält.

    havreformar med kokos och choklad steg 1: smält smör
    Smält smör.
  2. Ställ ut bakformar på en plåt. Bakformarna ska ha bottendiameter ca 5 cm och höjd ca 2,5 cm.

    (Denna storlek är standard och finns i de flesta mataffärer. Vill du använda andra mått på bakformar så påverkas antalet kakor samt tiden i ugnen.)

    havreformar med kokos och choklad steg 2: bakformar på en plåt
    Bakformar på en plåt.
  3. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt och knäck i ägget i det smälta smöret. Vispa till en jämn smet.

    havreformar med kokos och choklad steg 3: strösocker, vaniljsocker salt och ägg tillsatt
    Strösocker, vaniljsocker salt och ägg tillsatt.
    havreformar med kokos och choklad steg 3: smeten vispad
    Smeten vispad.
  4. Tillsätt havregryn och kokosflingor. Rör till en jämn smet.

    havreformar med kokos och choklad steg 4: havregryn och kokosflingor tillsatt
    Havregryn och kokosflingor tillsatt.
    havreformar med kokos och choklad steg 4: smeten blandad
    Smeten blandad.
  5. Fördela smeten i bakformarna. Dela chokladen i bitar och stick ner en chokladbit på högkant i varje.

    havreformar med kokos och choklad steg 5: smeten i formarna
    Smeten i formarna.
    havreformar med kokos och choklad steg 5: en chokladbit i varje form
    En chokladbit i varje form.
  6. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter tills de fått gyllene färg.

    Låt svalna. Ställ sedan in i kylskåp tills de stelnat eller längre tid. Servera!

    Jag förvarar mina havreformar i kylskåp.

    havreformar med kokos och choklad steg 6: färdiggräddade havreformar
    Färdiggräddade havreformar.

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (31 g): 160 kalorier, 11 g kolhydrater, 12 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp där de håller sig minst 3 veckor. De kan också frysas och håller sig då minst 3 månader men då kan chokladen bli lite missfärgad. Serveras helst kylskåpskalla.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest