Havrebollar

Ingredienser:
- 250 g smör
- 2,5 dl strösocker
- 3 tsk vaniljsocker
- 1 dl bryggt kaffe
- eller 1 dl vatten och 1 tsk snabbkaffepulver
- 10 dl havregryn
- 2 tsk kakao
- 0,5 tsk salt
- ca 2 dl kokosflingor att rulla bollarna i
Utrustning:
-
elvisp med vispar
eller köksmaskin med visp
-
Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
Låt stå framme i rumstemperatur, gärna en timme så att smöret verkligen är mjukt (om man skär smöret i mindre bitar så går det fortare).
Vispa till en jämn smet, minst 3 minuter med elvisp med vispar (eller köksmaskin med visp), det ska bli ljust och fluffigt.
- 250 g smör
- 2,5 dl strösocker
- 3 tsk vaniljsocker
Smör, strösocker, vaniljsocker. Smör, strösocker, vaniljsocker vispat. -
Om du väljer alternativet med vatten och snabbkaffepulver: Mät upp vatten och tillsätt snabbkaffepulver och rör om.
- 1 dl bryggt kaffe
- eller 1 dl vatten och 1 tsk snabbkaffepulver
Kaffe. - 1 dl bryggt kaffe
-
Tillsätt kaffet, havregrynen, kakao och salt, till smör- och sockersmeten.
Vispa till en jämn och kladdig smet, minst 5 minuter med elvisp med vispar (eller köksmaskin med visp). Man ska vispa kraftigt och den långa tiden man vispar är viktig för den rätta konsistensen, så sätt gärna en timer.
Ingredienser tillsatta. Havrebollsmet. -
Ställ in bunken med smeten i kylskåp minst en timme eller i frysen 30 minuter.
-
Häll upp kokosflingor i en skål.
Ta en valfri stor klick havrebollssmet och rulla med händerna till en boll som sedan rullas i kokosflingorna. Upprepa tills smeten är slut.
Hur stora havrebollar du gör bestämmer du själv, men ju större havrebollar desto färre blir det naturligtvis. Det gäller förstås även att undvika att "provsmaka" smeten allt för mycket också om man vill ha många havrebollar! ;-)
Lägg havrebollarna i en burk och förvara i kylskåp eller frysen.
- ca 2 dl kokosflingor att rulla bollarna i
Kokosflingor. Havreboll rullad i kokosflingor.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Ingredienser:
200 g smör, 2 dl strösocker, 1 msk vaniljsocker, 1 dl bryggt kaffe, 3 msk kakao, 1 krm salt, 4,5 dl havregryn, 0,5 dl kokosflingor.
1. vispa ihop smöret (rumsvarmt) med strösockret och vaniljsockret till en jämn smet.
2. tillsätt kaffet, kakaon, saltet, havregrynet och kokosflingorna till smeten och rör till en jämn smet med elvisp.
3. gör smeten till bollar (valfri storlek)
4. häll upp en mängd kokosflingor i en bunke och rulla bollarna i den.
5. efter att ha rullat de i kokosflingorna: lägg bollarna i kylen cirka 1,5 timme och servera kallt.
Jag gjorde detta recept som en blandning av havrebollar och chokladbollar.

webmaster

webmaster