Havrebollar

Ljuvligt goda och gräddiga havrebollar som är enkla att göra! Gott att servera till fika eller att ha som godis.
havrebollar
Tid: ca 40 min + minst 30 minuter för att stelna
ca 30 st

Ingredienser:

Laktosfritt - De flesta laktosintoleranta tål smör, men annars går smöret att byta mot laktosfritt.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke.

    Låt stå framme i rumstemperatur, gärna en timme så att smöret verkligen är mjukt (om man skär smöret i mindre bitar så går det fortare).

    Vispa till en jämn smet, minst 3 minuter med elvisp med vispar (eller köksmaskin med visp), det ska bli ljust och fluffigt.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    smör, strösocker, vaniljsocker vispat
    Smör, strösocker, vaniljsocker vispat.
  2. Om du väljer alternativet med vatten och snabbkaffepulver: Mät upp vatten och tillsätt snabbkaffepulver och rör om.

    kaffe
    Kaffe.
  3. Tillsätt kaffet, havregrynen, kakao och salt, till smör- och sockersmeten.

    Vispa till en jämn och kladdig smet, minst 5 minuter med elvisp med vispar (eller köksmaskin med visp). Man ska vispa kraftigt och den långa tiden man vispar är viktig för den rätta konsistensen, så sätt gärna en timer.

    ingredienser tillsatta
    Ingredienser tillsatta.
    havrebollsmet
    Havrebollsmet.
  4. Ställ in bunken med smeten i kylskåp minst en timme eller i frysen 30 minuter.

  5. Häll upp kokosflingor i en skål.

    Ta en valfri stor klick havrebollssmet och rulla med händerna till en boll som sedan rullas i kokosflingorna. Upprepa tills smeten är slut.

    Hur stora havrebollar du gör bestämmer du själv, men ju större havrebollar desto färre blir det naturligtvis. Det gäller förstås även att undvika att "provsmaka" smeten allt för mycket också om man vill ha många havrebollar! ;-)

    Lägg havrebollarna i en burk och förvara i kylskåp eller frysen.

    kokosflingor
    Kokosflingor.
    havreboll rullad i kokosflingor
    Havreboll rullad i kokosflingor.

Näringsvärden

Näringsvärde per havreboll (34 g): 151 kalorier, 15 g kolhydrater, 9 g fett, 2 g protein

Hållbarhet och förvaring

Förvara havrebollarna i kylskåp (hållbarhet minst 2 månader) eller i frysen (hållbarhet minst 4 månader).

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Saga
Åh vilket bra recept! De blev jättegoda!
Skrivet av Anna
Hej :). Har testat fler av dina recept och det blir alltid lyckat, extra bra och kul för mig som bor utomlands, lätt tillgång till svenska klassiska recept hjälper mig att främja svenska traditioner och lindra hemlängtan. Havrebollarna är supergoda.
Skrivet av Anna-Stina
Supergoda, barnbarnens favoriter!
Skrivet av susanne sollerman
Mumms! Lätt och gott.
Skrivet av Rahma
Jag har gjort dessa flera gånger och de var extremt goda, jag har till och med gjort ett nytt eget recept som lyder:

Ingredienser:
200 g smör, 2 dl strösocker, 1 msk vaniljsocker, 1 dl bryggt kaffe, 3 msk kakao, 1 krm salt, 4,5 dl havregryn, 0,5 dl kokosflingor.

1. vispa ihop smöret (rumsvarmt) med strösockret och vaniljsockret till en jämn smet.
2. tillsätt kaffet, kakaon, saltet, havregrynet och kokosflingorna till smeten och rör till en jämn smet med elvisp.
3. gör smeten till bollar (valfri storlek)
4. häll upp en mängd kokosflingor i en bunke och rulla bollarna i den.
5. efter att ha rullat de i kokosflingorna: lägg bollarna i kylen cirka 1,5 timme och servera kallt.

Jag gjorde detta recept som en blandning av havrebollar och chokladbollar.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest