Grillade karrékotletter

Karrékotletter är min favorit att grilla. Köttet blir gott och saftigt och det går snabbt att grilla. Tänk bara på att inte grilla för länge som många tyvärr gör för då blir köttet torrt och tråkigt. En perfekt grillad köttbit har en fin färgad yta och sedan ska köttet vara precis genomstekt men inte mer. Om du lyckas kommer du märka den stora skillnaden när köttet nästan smälter i munnen!
grillade karrékotletter
Tid: ca 20 min + minst 1 timme marinering
6-8 portioner

Ingredienser:

Ev: Tillbehör:

Laktosfritt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Gör marinaden enligt receptet på den, i sin enklaste form soja och olja i lika delar.

    grillmarinaden
    Grillmarinaden.
  2. Skär köttet i 2-3 cm tjocka skivor om du köpt benfri karré i bit.

    Lägg köttet i marinaden och rör om, använd gärna en gaffel och lyft runt köttet så att marinad fastnar på alla sidor på köttet. Man kan också använda en pensel.

    (Tänk på att du inte behöver mer marinad än det som fastnar på köttet. Det är bara köttets yta som suger upp marinad och det suger inte upp mer för att det badar i marinad. Om det blir marinad kvar som du får hälla ut så har du tagit onödigt mycket.)

    karrékotletter
    Karrékotletter.
    marinera karrékotletterna
    Marinera karrékotletterna.
  3. Låt köttet med marinaden stå i kylskåp i minst en timme. Om det står längre tid så kan man röra om lite någon gång för att försäkra sig om att alla ytor av köttet sugit upp marinaden.

  4. Tänd grillen och låt den bli ordentligt varm.

    Grilla ca 3 min på varje sida på medelhög värme under lock så att köttet blir genomstekt (köttsaften ska vara genomskinlig) men inte längre tid än så.

    Tänk på att tiden kan variera och om du inte har tillräckligt varmt på grillen så tar det längre tid men undvik att göra misstaget som väldigt många gör att grilla alldeles för länge så att köttet blir torrt och tråkigt. Om köttet inte skulle vara genomstekt så kan man alltid fixa det genom att antingen lägga det på grillen igen eller köra det någon minut på full effekt i mikron. Ett kött som grillats för länge går däremot inte att rädda.

    grilla
    Grilla.
    grilla på andra sidan
    Grilla på andra sidan.
  5. Servera de grillade karrékotletterna med goda tillbehör och njut!

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Tips & tricks

Om du grillar mer än du äter upp och vill värma i mikro senare så är ett tips att inte grilla köttet genomstekt eftersom när du värmer köttet i mikro så tillagas köttet och blir torrt och tråkigt om det redan är tillagat.

Tips för att undvika tillsatser

Kolla ingrediensförteckningen på de kryddor du använder och undvik de som innehåller glutamat och andra tillsatser.

Hållbarhet och förvaring

Grillat kött håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest