Recepten.se – Recept> Tillbehör> Marinad till grillat kött

Marinad till grillat kött

Gör din egen grillmarinad och slipp alla tillsatser i den köpta. Dessutom enkelt, mycket billigare och jättegott! Enkelt att variera med olika kryddning. Läs detta recept och du kommer inse hur enkelt det är att göra din egen marinad. Egentligen behövs faktiskt inte mer än olja och soja i lika delar.
grillmarinad karrékotletter
Marinerade karrékotletter, färdiga för grillen.
Skriv ut   Mejla
Tid: 5 minuter
Mängd: Räcker till 2-4 portioner kött

Ingredienser:

Ev: Mera smaksättning:

Laktosfritt

Gör grillmarinad så här:

  1. Blanda olja, soja och de kryddor som du vill ha i en bunke.

    Vill man göra det riktigt enkelt för sig så räcker det faktiskt med att blanda olja och soja i lika delar, det blir gott. Men jag tycker det blir lite godare med någon mer smak.

    instruktion steg 1 marinad till grillat kött
    Ingredienser till marinaden.
  2. Lägg i köttet och vänd runt köttet så att marinaden fastnar på alla sidor av köttet. Använd en gaffel. Om du gjort för lite marinad kan du bara hälla på lite extra olja och soja (ungefär lika mycket av varje). Det är dock ingen mening med att det ska bli någon marinad över förutom pyttelite på botten, så all marinad ska sugas upp, annars får man bara hälla bort det senare vilket bara är slösaktigt. Köttet får alltså inte mer smak för att det badar i marinad. Det är bara ytan på köttet som kan suga upp marinaden.

    Låt köttet ligga och dra minst en timme innan grillning i kylskåp.

    Om köttet ligger mer än en timme så kan du röra om någon gång under tiden så att marinaden fördelar sig på köttet ännu bättre.

    När du grillat färdigt köttet kan du krydda på valfri krydda t.ex. chili, grillkrydda, svartpeppar etc.

    instruktion steg 2.1 marinad till grillat kött
    Lägg i köttet.
    instruktion steg 2.2 marinad till grillat kött
    Använd gaffel och vänd runt köttet.

Information och tips

Variationstips

Man kan även blanda i något eller flera av följande; chilipulver, paprikapulver, sambal oelek samt chipotlepasta om man vill ha chilismak.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Mona
Enkel men väldigt god marinad. Har använt den flera gånger. Blir alltid lika gott.
Skrivet av Jan
Hur länge kan man spara överbliven grillmarinad?
Skrivet av Mats
Dina recept är enkla väl beskrivna och väldigt goda !!
Skrivet av Annika Jarbratt
Enkel och jättegod marinad! Jag tog både vitlök och honung också. Penslade inte. La allt i en plastpåse. In i kylskåpet. Vände några gånger innan vi grillade på kvällen.
Skrivet av Susanna
Superbra marinad, enkel och god! Tack! Den här blir favoriten i sommar, en bra bas! Jag tog med honung som du tipsade om och det gav en jättegod smak. Gillades av hela familjen!
Skrivet av Anders Henell
Hejsan,

Jag marinerar en Tomahawk stek over natten i min hemgjorda marinad av bla. olja, soya ocg whiskey. Fråga, kan jag tillaga steken i ugnen i marinaden eller skall den slängas ut av bakterieskäl?

Tack på förhand för din hjälp.
Anders
Skrivet av Rune A
Mkt bra!
En liten kommentar som jag saknade( läste kanske slarvigt):
Det är bra om köttet får stå framme och nästan nå rumstemp före anrättningen.
Med vänlig hälsning, Rune A.
Svar till Elsa Skrivet av Susanne
Jag brukar oftast krydda köttet när det är färdiggrillat. Man måste inte göra det men lite beroende på vilket kött det är så är det ju gott med olika mycket kryddor och det är ju bara ytan på köttet som kan suga upp marinad. Framförallt ger ju sojan i marinaden sälta till köttet. Ett exempel som jag och många av mina gäster inte har tyckt behövts kryddas mera är kycklinglårfilé, den köttbiten är ju inte så tjock och har en stor yta som kan suga upp marinad. 
Skrivet av Elsa
Hej! Behöver man krydda köttet eller räcker det med marinaden för att få god smak?
Svar till Vidde Skrivet av Susanne
Tack för info, intressant! :)
Skrivet av Michael J
Testad och riktigt bra. Perfekt som bas där nya kryddor kan testas. Rekommenderas!
Skrivet av Vidde
För bästa effekt häller man upp soja, kryddar och rör om. Först därefter häller man på olja. Orsaken är att om man häller i oljan före kryddorna så kapslar oljan in smaken.

Det blir inte jättestor skillnad, så det går såklart bra att göra hur man vill, men som en liten detalj, bara. =)
Skrivet av Lotta
Det här tyckte jag var väldigt bra!
Skrivet av Therese o Alexsandra
Det här var simpelt tack och lov. Ska testas i morgon på vår lilla BBQ :)
Skrivet av Lovisa
Går det om man andvänder den här marinaden till fläskfilé som man sedan steker i en stekpanna??
Skrivet av Susanne
Svar till Lina: Det här är ett snabbt och enkelt grundrecept på marinad med ingredienser de flesta har hemma. Man kan om man vill smaksätta med fler ingredienser vilket det står exempel på i receptet. Man kan också byta ut grillkryddan mot andra kryddor. Självklart finns det betydligt mer avancerade recept på marinad, men jag tycker den här blir god den med trots att den är enkel.
Skrivet av Madde
Ska prova imorgon, låter enkelt =)
Skrivet av Lina
Är det här ett skämt? Olja, soja och grillkrydda... det finns faktiskt fler ingredienser
Skrivet av Susanne
Det går bra med vanlig soja, men det ska helst vara riktig, äkta soja, inte s.k. colloritsoja för den innehåller mest bara färgämne utan att ge någon smak.
Skrivet av Mattias
Kan det vara vanlig soja med eller ?
Skrivet av carola
Sk*t bra är bara 12 år men går på kockskola bäst i klassen
Skrivet av Offiiish
Har testat det, de blir perfekt!
  1
Recept och foto: Susanne Jarl