Benfri karré
Recept med Benfri karré
Näringsvärden
Benfri karré finns oftast i köttdisken och brukar säljas i bit. Köttet har mycket insprängt fett och blir därför väldigt saftigt och gott.
Benfri karré har väldigt många användningsområden. Du kan skära i skivor och steka eller grilla. Skär i bitar till gryta eller strimla och woka. Även helstekt karré är gott.
Köttet är gott att marinera men blir faktiskt gott även bara att steka rakt upp och ner och salta och peppra.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för benfri karré:
- Genomstekt: 80-85°C
Tillagningstips
Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.
Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.
Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.
Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Stektemperaturer direkt i mobilen
Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!
Appen uppdateras kontinuerligt.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av benfri karré.
Energi: | 171 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 18 g |
Fett: | 11 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
I köttdisken.Hållbarhet och förvaring:
Se bäst före datum. Frys gärna in, håller sig då ca 6 månader.Pris:
ca 40-100 kr/kgKöptips:
Karré brukar vara som dyrast på sommaren så passa på att köpa övriga tider på året när priset är lägre och frys in.Ersätt med:
Annat benfritt fläskkött eller köp karré med ben och skär bort benet.Håller inte med om temperaturer.
Köper färdigmarinerad karre 49kr/kg extrapris.
Vaccumpackad och klar direkt i sousviden.
Kör sousvide 65 grader och steker hårt sen för få yta eller grillen någon minut ordentligt varmt
Blir otroligt bra.
85 grader låter högt.
webmaster
Det går inte att köpa appen kökshjälpen i Apple Store ????
Lätt o tydligt att följa.