Recepten.se – Recept> Varma såser> Béarnaisesås

Béarnaisesås

Gör din egen béarnaisesås med detta recept. Såsen blir mycket godare än färdigköpt även om det är lite mera jobb. Om du bara följer receptet så är bearnaisesås inte särskilt svår att göra.
béarnaisesås
Att göra egen béarnaisesås är inte så svårt om man följer receptet noga. Riktigt god blir den.
Skriv ut   Mejla
Tid: 15 minuter
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Utrustning:

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikron.

Hacka schalottenlöken fint. Krossa vitpepparkornen i en mortel.

Häll vinäger, vatten, schalottenlök och vitpepparn i en såskastrull. Låt det koka upp. När vätskan nästan helt kokat bort tillsätt då ytterligare vatten. (Obs! Viktigt att vätskan nästan helt kokat bort innan du tillsätter vattnet, annars blir det för mycket vinägersmak kvar.)

Sätt kastrullen eller skålen i vattenbad. (Med vattenbad menas att man sätter kastrullen/skålen i en annan större kastrull med vatten som man värmer upp.) Tänk på att vattnet ska vara ordentligt varmt men inte koka i vattenbadet.

Tillsätt äggulorna, en i taget och vispa. Såsen tjocknar nu. (Om såsen inte tjocknar, värm på mer, när såsen uppnått rätt temperatur, ca 70°C så tjocknar den.)

När såsen tjocknat och fått en krämig konsistens, ta bort den från vattenbadet och värmen. Ställ skålen eller kastrullen på en kall våt disktrasa (detta är för att undvika eftervärme som kan förstöra såsen). Låt gärna stå och vila ca 2-5 minuter.

Kontrollera under tiden att det smälta smöret inte är varmare än 68°C. Optimal temperatur är 60°C, smöret får inte vara kallare än 40°C.

Tillsätt därefter det smälta smöret, lite i taget under kraftig vispning. Såsen ska binda smöret till en jämn tjock smet. Fortsätt vispa såsen i några minuter extra efter att sista smöret vispats i.

När du vispat ner allt smör och såsen har en tjock krämig konsistens, fortsätt vispa ytterligare några minuter.

Vispa ner dragon och persilja, smaka av med salt (gäller särskilt om du använt osaltat smör, använder du istället precis som jag alltid gör normalsaltat smör så tycker jag den blir lagom salt som den är men det är förstås en smaksak).

Servera direkt eller håll varm i vattenbad ca 40°C. (Det du absolut inte ska göra är att låta den stå i en kastrull på en platta med värme på. Då är det stor risk för att den separerar eftersom värmen kommer bara underifrån och det lätt blir för varmt i botten då.)

OBS! Tänk på att såsen skär sig vid 70°C, den får alltså aldrig värmas varmare än så. Tänk även på att även om såsen inte är 70°C vid ytan kan den vara det i botten. Därför måste man vispa ordentligt.

Steg 1-3 för att göra béarnaisesås
1. Hacka löken fint. 2. Krossa vitpepparkornen i en mortel. 3. Koka upp vatten, vinäger, lök och vitpeppar.
Steg 4-6 för béarnaisesås
4. Här har vätskan kokat bort. 5. Häll på vatten och placera skålen eller kastrullen i ett vattenbad. 6. Vispa ner äggulorna försiktigt.
Steg 7-9 för att göra béarnaisesås
7. När man vispar ner äggulorna tjocknar såsen. 8. Båda äggulorna är nervispade och såsen är tjock och gul. 9. Vispa ner det smälta smöret lite i taget.
Steg 10-12 för att göra béarnaisesås
10. Tillsätt persilja och dragon och vispa. 11. Såsen är klar! 12. Servera såsen till kött. På bilden är det stekt fläskfilé och ugnsstekta rotsaker (potatis, rödbetor, röd lök, palsternacka och morötter).

Kategorier

Information och tips

Tips & tricks

Om såsen skär sig. Kyl snabbt ner såsen (för att stoppa "skärningsprocessen") genom att tillsätta lite kallt vatten (så lite som möjligt, vi vill inte ha vattnig sås) eller en isbit. Vispa tills såsen blir "finare" och ser ut som béarnaisesås men är väldigt lättflytande. Lägg en äggula i en ny kastrull. Vispa ner den skurna såsen lite i taget under uppvärmning. Detta fungerar om inte såsen skurit sig så mycket. Har den däremot skurit sig totalt läs vidare. Om inte detta fungerar så fungerar det alltid att koka upp 2 msk grädde (1 msk per äggula du använt) i en kastrull. Vispa därefter ner den skurna såsen. Klart!

Hållbarhet och förvaring

Såsen håller sig i rumstemperatur ca 1,5 dygn eller minst 3 dygn i kylskåp. Om du förvarar i kylskåp blir såsen tjock, ta då fram den i rumstemperatur och vispa tills den blir krämig igen (går fortast om du häller såsen i en rumstempererad skål). Sedan kan béarnaisesåsen värmas. Återvärmning bör ske under vispning på svag värme. Tänk på att såsen inte går att värma över 70°C, då skär den sig! OBS! Går inte att värma i mikro - den skär sig direkt.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Chefen Skrivet av Susanne
Ja visst är det. :) Tack för att du skrev! :)
Skrivet av Chefen
Tack för alla detaljer med temperaturer!! Det är sånt här som gör internet så jävla bra
Skrivet av Björn
Har gjort den här såsen i snart 16 år, så fantastiskt god å alltid uppskattad när man har gäster. Pelvade en gång att göra dubbel sats, men smajade för mycket vinäger 😅 så numera blir de göra 2 omgångar om man behöver mycket
Skrivet av Birk
Smakar bara smör, inte alls god
Skrivet av Katharina
Jag ska blanda bearnaissesåsen med en vitvinsås och ska ha den över fylld fiskfile som gratineras i den såsen! Finns det då risk att den skär sig? Förr använde jag mig utav en påse bearnaissås !
Skrivet av Malin Svensson
Superbra recept! Har lyckats 3ggr i rad med detta recept. Tack för en jättebra sida!
Skrivet av Walla
Första försöket, det blev mycket lyckat! Enkla instruktioner. Efter att ha kollat flera olika recept och kommentarer tog jag dock lite mindre vinäger. Man måste ju testa sig fram i början, det är en bra regel. Ska ta lite fler vitpepparkorn nästa gång, såg en kommentar om det!
Skrivet av Stefan
Mycket bra recept! Öka vitpepparn till 6 korn så blev smaken perfekt ( enligt mitt tycke)! Bra beskrivning med temperaturer för att såsen ska ”hålla ihop”. Det har aldrig varit enklare att göra en bearnaise 👍
Skrivet av Alexandra
Hej! Tack för bra recept! Men ska man inte sila såsen? Jag trodde att jag hade missat det men sen såg jag att det inte stod med. Jag kom på det efter att jag hade haft i äggulorna, jag silade då och det gick bra. Såsen blev lite tjock dock. Jag är jättenöjd och såsen blev mycket god, alla gäster var nöjda :). Gjorde dubbel sats.
Skrivet av Inger Petrini
Gillar dina tydliga och okomplicerade recept. Varför krångla till det som egentligen är enkelt! God beasås! Tack🤪
Skrivet av Eric Mens
Hej hej sosse kommentars organisationen, ska man göra en varm eller en kall bearnaise sås?
Skrivet av Katelyn O'Callaghan
You rock! Thanks for the great recipe. YUMMMMMMMMMMMM
Skrivet av Matilda
Underbart
Skrivet av Joel
Lysande recept! Helt idiotsäkert!
Jag använder inte heller vattenbad tack vare induktionsspis och våt disktrasa.
Skrivet av Gunnar Parment
Helt fantastiskt bra recept som jag kan utantill nu efter att ha använt det i 3-4 år. Det var bara första gången det smakade för mycket vinäger och då hade jag inte reducerat såsen tillräckligt. Mina tricks är:
1. Se till att såsen reducerar ordentligt.
2. Jag använder mixerstav istället för visp. Bekvämt och bra.
3. Inget vattenbad. Jag stoppar uppvärmningen genom att ställa kastrullen på en fuktad disktrasa så fort den tjocknat.
4. Ingen termometer. Jag kollar att smöret inte är för varmt genom att se om jag kan stoppa ner toppen på lillfingret cirka 1 sekund. Om jag bränner mig så får jag vänta några minuter innan jag vispar ner smöret.

Jag hoppas att ni inspireras av dessa tips för att förenkla. Just idag använde jag färsk dragon, men jag har också hittat dragon i vinäger som finns i små burkar på vissa välsorterade matbutiker. Min hittade jag på Ica Maxi i närmsta stad. Enda risken är att det kommer att smaka mer vinäger då, men man kan alltid minska lite på vinäger i reduktionen så jämnar det ut sig. Torkad dragon blir inte riktigt bra när jag provat. Färsk persilja i trädgårdslandet vid säsong, eller frusen persilja från affären. Tack än en gång.
Skrivet av Alice
Ville bara säga att det går alldeles utmärkt att göra den med mjölkfritt margarin om man inte tål mjölk alls. Det smakar så klart inte helt identiskt, men bra nog.

Inte nog med det - jag misslyckades en gång med det och hällde i margarinet för snabbt! Som tur var så hade jag havregrädde hemma, så även där så funkar det med mjölkfritt.

Ett riktigt bra recept! Även om jag brukar ha i mer dragon än vad receptet säger, men det är ju en bra grej att kunna anpassa efter smak och diet! Man tager ju så mycket som man behagar :)
Skrivet av Filip
En replik till Diana som använde margarin......
Den skall göras på smör och absolut inte margarin.
Skrivet av Matilda
Har använt mig av det här receptet de senaste gångerna jag gjort bea och det blir lika gott varje gång. :) Enkelt och bra recept att följa.
Skrivet av Erik
Väldigt bra och enkelt bea-recept. De som klagar i kommentarerna kan troligtvis inte laga mat ...

Det gäller att exprimentera sig fram till en vinäger som är lagom sur. Jag tycker att en bra bea ska ha tydlig vinägerkaraktär (annars smakar det bara smör) och använder gärna 1/2 risvinsvinäger, 1/2 vanlig vitvinsvinäger.

OBS! Det är väldigt svårt att halvera detta recept - det blir helt enkelt för lite vätska. Om du äter ensam, rekommenderar jag att göra enlgt detta recept och spara det som blir över.
Skrivet av Danne
Klockrent! Första gången jag gjort egen bea och den blev perfekt. Körde med normalsaltat smör och toppade med en extra nypa salt.
Skrivet av Cissi
Jättegod! Första gången jag gör Bearnaise och den blev helt perfekt!
Skrivet av Diana
Hej har följt receptet och gjorde två omgångar men det vart jättesalt, använde Coop margarin och har inte saltat ändå går det knappt att äta samt att jag tycker det smakar väldigt lite bea om den :'( konsistensen är däremot perfekt :/
Mvh Diana
Svar till Linda Bengtsson Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :) Varsågod!
Skrivet av Linda Bengtsson
Den godaste bean jag gjort :) Tillsatte bara lite salt (ca ett krm) Supertack för detta recept.
Svar till Emma Skrivet av Susanne
Gör man sås med äggulor så tjocknar den när den uppnått en viss temperatur. Det är kemi. Jag lovar dig att receptet är korrekt. Om inte din sås tjocknat så måste du värma på mer och vänta. Till slut tjocknar den. Det är alltså så att när såsen uppnått en viss temperatur, ca 70°C då tjocknar den. Om man vill kan man tillsätta 1 msk grädde, då blir det lite lättare att lyckas och då måste man upp till ca 85°C innan såsen tjocknar, men då blir såsen mer stabil även om det är lite "fusk" med grädde.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl