Jättegod gryta för den som gillar bambuskott och lite asiatisk smak. Receptet är inspirerat av en varmrätt jag åt på en Mongolisk restaurang. Enkelt recept med mycket god smak från bland annat ingefära, där fläskköttet blir väldigt mört och fint och verkligen kommer till sin rätt!
Den här grytan med bambuskott och fläskkött får en mycket god smak där fläskköttet verkligen kommer till sin rätt.
Lägg köttet i marinaden och rör om så att marinaden sugs upp av köttet. Låt stå i kylskåp 2-4 timmar.
Marinerat kött.
Köttgryta:
Hetta upp en stekpanna med smör. När smöret slutar bubbla och börjar få lite färg så är det varmt och dags att börja steka.
Stekpanna med upphettat smör.
Stek köttet i omgångar. Stek ca 2 min och vänd sedan runt det med en stekspade och stek ca 2 minuter till så att köttbitarna får ytterligare en stekyta.
(Köttet ska få lite färg utan att bli bränt. Det behöver inte bli genomstekt eftersom det kokas senare. Det är viktigt att steka på medelhög värme och att inte lägga i för mycket kött på en gång för då blir det kokt istället för stekt och det blir inte lika gott.)
Stek på ena sidan.Vänd och stek lite till.
Lägg över köttbitarna i en stor gryta, gärna 5 liter.
Om det blev någon marinad kvar i botten av bunken med köttet, häll i den i grytan.
Stek löken och champinjonerna i smör eller olja i stekpannan på medelvärme så att löken blir mjuk och champinjonerna får lite färg. Ta det försiktigt så inget blir bränt.
(Det går bra att steka löken för sig och champinjoner för sig eller allt samtidigt om det får plats. Det är bättre att det steks för lite än för mycket eftersom det ändå blir kokt i grytan senare.)
Stek lök och champinjoner.Färdigstekt lök och champinjoner.
Lägg över stekt lök och champinjoner i grytan.
Lägg över i grytan.
Smula över buljongtärning och häll på vatten och mjölk.
Rör om. Låt koka upp på medelvärme och koka ca 5 minuter.
Rör om. Låt koka.
Gör en redning. Blanda ut vetemjölet med lite vatten eller mjölk (ta samma mängd som vetemjölet). Rör sedan ner redningen i grytan. Låt koka någon minut. Såsen ska tjockna lite. Vill du ha tjockare kan du göra mer redning och upprepa.
(Var noga med att röra om i botten av redningen precis innan du rör ner den i grytan eftersom vetemjölet snabbt sjunker till botten.)
1,5 msk vetemjöl och 1,5 msk vatten till redning.Redningen klar.Rör ner redningen.Koka någon minut.
Öppna konservburkarna med bambuskott och häll av vattnet. Tillsätt bambuskotten till grytan. Rör om och låt koka upp. Smaka av med soja, salt och ingefära.
Skippa mjölet i redningen och servera med grönsaker med lågt GI.
Hållbarhet och förvaring
Håller sig i kylskåp ca 1 vecka.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Hans
Hej,
tack för svaret mitt i natten!
Nej, jag inte tänkte om nötkött men det syns att jag misstog det för vad kallas "bogblad" som används ofta för att laga fläskgryta i Tyskland och som behöver mer tid att koka.
Jag skulle ha frågat Wikipedia innan:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fl%C3%A4skk%C3%B6tt
Jag förstår nu att det måste koka bara några minuter, man kan väl också steka kotletter från detta kött.
Tack för en jättebra sajt, Susanne, och Gott Nytt År!
Hans
webmaster
Svar till
Hans
️ Skrivet av Susanne
Fläskkarré är väldigt mört och fint kött som inte behöver kokas länge för att bli mjukt precis som griskött i allmänhet. Kanske har du översatt fel och tänker på något nötkött (kött från nötkreatur)? Fläskkarré är alltså kött från gris och det är benfri fläskkarré jag menar som man skär i små bitar i detta recept.
️ Skrivet av Hans
Hej!
Jag har en fråga beträffande koktiden av denna gryta. Steka och koka för bara några minuter syns att vara lagom för fläskfilé. Men om det gäller fläskkarré jag skulle anta att den måste koka för en timme eller aven längre för att bli mjuk?
Hälsningar från Hannover, Tyskland
Hans
(Ursäkta för eventuella fel, jag inte är svensk och min svenska är inte alls perfekt. Kanske jag bara gör ett fel med att översätta "karré"?)
webmaster
Svar till
Harriet
️ Skrivet av Susanne
Ja det går bra. Du kan ju blanda grädde och vatten istället eller ta mer grädde och göra den fetare om du vill. Dock blir ju inte grytan så typiskt asiatisk om man tar mycket grädde i den, så det blir ju inte riktigt samma sak men säkert gott det med.
️ Skrivet av Harriet
Hejsan!
Går det att använda grädde istället för mjölk?
Man behöver ju inte så mycket redning om man har grädde.
webmaster
Svar till
Veronica
️ Skrivet av Susanne
Varsågod! :)
️ Skrivet av Veronica
Jätte gott o enkel, tack!
webmaster
Svar till
Gunilla
️ Skrivet av Susanne
Hoppas du tycker om det! Jag kan dock tänka mig att det blir gott med japansk soja också! Det ska jag nog faktiskt ta och prova någon gång! :)
️ Skrivet av Gunilla
Tack, då ska jag prova detta receptet för det ser jättegott ut.
webmaster
Svar till
Gunilla
️ Skrivet av Susanne
Ja kinesisk soja har jag använt. Det har jag använt i alla mina recept där det inte står specificerat något annat.
️ Skrivet av Gunilla
Vilken soya använder du till marinaden? Kinesisk?
webmaster
Svar till
Vivi
️ Skrivet av Susanne
Varsågod! Kul att du tyckte om receptet!
️ Skrivet av Vivi
Fantastiskt gott. Tack för det fina receptet.
️ Skrivet av Peter
Jag kan inte mer än att skriva, tack!
Otroligt gott men också så enkelt om man bara följer receptet:-)
️ Skrivet av Kajsa
Å så gott detta blev.
Korrigerade dock lite i receptet. kan rekomendera att byta ut mjölken med en burk creme fraiche 34 %. hade även i minimajs. MUUMS säger jag bara!!
️ Skrivet av Sara&Freddy
Mycket bra recept =) Kanongott!
Vi rekomenderar att ha färska champinjoner i!
️ Skrivet av Andy
Ja,detta skall testas!Tack för receptet.
Har hur som helst köpt min sista strimlade biff på Kinarestaurangen Angered C.
Snacka om smaklös mat!
️ Skrivet av Anonym :D
Ååååååå VA Gott!! :D (a)
️ Skrivet av The chef
Låter jäkligt gott.. ska fixa iordning detta nu så får vi se om tjejen tycker om det när hon kommer hem från jobbet.
webmaster
️ Skrivet av Susanne
2 tsk. Man kan också använda idealmjöl.
️ Skrivet av annsophie
Hur mycket mjöl.? Det står ju inte.
️ Skrivet av Anna
Underbart gott! Och lätt också. :)
️ Skrivet av Lena
Nu behöver vi inte längre gå till Kinakrogen för att få "Kinamat" en kanon maträtt.