Chokladbollskladdkaka

Ingredienser:
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk starkt kaffe
- eller 2 msk vatten och 2 tsk snabbkaffepulver
- 4 msk kakao
- 1 dl kokosflingor
- 1 dl havregryn
- 1 dl (65 g) malda hasselnötkärnor eller hasselnötsmjöl
Garnering:
- ca 2 msk kokosflingor
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 17 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret. Tag bort från värmen när drygt hälften smält och rör om då och då tills allt smör smält.
- 150 g smör
Smör smälter. -
Smörj en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Beströ den med kokosflingor.
Smord form med kokosflingor. -
Tillsätt ägg, strösocker, salt och vaniljsocker till det smälta smöret. Vispa till en jämn smet.
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk vaniljsocker
Ägg, strösocker, salt och vaniljsocker tillsatt. En jämn smet. -
Om du inte har färdigbryggt kaffe så blanda ihop kallt vatten och snabbkaffepulver.
- 2 msk vatten
- 2 tsk snabbkaffepulver
Kaffe. -
Tillsätt kaffe, kakao, kokosflingor, havregryn och malda hasselnötter. Blanda till en jämn smet.
- 2 msk starkt kaffe
- eller 2 msk vatten och 2 tsk snabbkaffepulver
- 4 msk kakao
- 1 dl kokosflingor
- 1 dl havregryn
- 1 dl (65 g) malda hasselnötkärnor eller hasselnötsmjöl
Ingredienser tillsatta. Kladdkakssmeten. - 2 msk starkt kaffe
-
Häll smeten i formen. Strö över ungefär hälften av kokosflingorna.
- ca 2 msk kokosflingor
Kladdkakssmeten i formen. Ogräddad. -
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 17 minuter.
För att se när kladdkakan är klar, öppna ugnsluckan och skaka till formen lite lätt. När mittersta delen dallrar men inte ute i kanten så är den klar och blir lagom kladdig.
Tänk på att tiden i ugnen avgör hur kladdig kakan blir. Har du en större form blir gräddningstiden kortare och vice versa. Men gör alltid testet att skaka lite lätt och se hur den dallrar för att se när den är klar.
Gräddad chokladbollskladdkaka. -
Strö över andra hälften av kokosflingorna till garneringen. Låt kakan svalna i rumstemperatur och låt sedan kakan stelna i kylskåp.
- ca 2 msk kokosflingor
Med kokosflingor. Servera.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring

webmaster