Stekt ryggbiff

Ingredienser:
- 4 skivor ryggbiff ca 2 cm tjocka
- smör att steka i
- salt
- grovmalen svartpeppar
Ev: Förslag på tillbehör:
- ev. ugnsstekta rotsaker
- ev. hasselbackspotatis
- ev. potatisgratäng
- ev. béarnaisesås
- ev. soltorkad tomatsås
- ev. örtkryddad sås
-
Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor om du köpt köttet i bit. Låt gärna köttet ligga framme i rumstemperatur en stund.
Hetta upp en stekpanna på medelhög temperatur med smör. När smöret slutar bubbla så är det dags att börja steka eftersom fettet i stekpannan då är lagom varmt.
(Anledningen till att man vill att köttet ska vara nära rumstempererat är att köttet annars kyler ner stekpannan och då är det ännu viktigare att stekpannan verkligen är varm och att man brassar på lite högre effekt. Misslyckas man med att ha tillräckligt hög temperatur i stekpannan så får man ingen fin stekyta och köttet blir kokt istället för stekt. Detta är också anledningen till att man inte ska steka för mycket kött på en gång.)
Dags att börja steka. -
Lägg köttet i stekpannan. Salta och peppra. Stek ca 4 min.
(3-4 min blir mediumstekt för ca 2-3 cm tjocka bitar. Har man tunnare skivor, stek kortare tid, har man tjockare skivor stek längre tid. Vill man ha välstekt, stek längre tid, ca 6-7 minuter per sida. Men mediumstekt är godast eftersom köttet blir saftigast då.)
- salt
- grovmalen svartpeppar
Stek ena sidan. Efter 4 min. -
Vänd på köttbitarna. Salta och peppra. Stek ytterligare ca 3-4 min (eller annan tid, läs förra steget).
- salt
- grovmalen svartpeppar
Stek andra sidan. Efter 4 min. Man ser köttsaft ovanpå. Nu är köttet klart! -
Servera köttet direkt medan det är varmt. Det svalnar fort.
Goda tillbehör är olika potatisrätter eller kokt ris eller bulgur samt någon god sås, kall eller varm.
- Ev: Förslag på tillbehör:
- ev. ugnsstekta rotsaker
- ev. hasselbackspotatis
- ev. potatisgratäng
- ev. béarnaisesås
- ev. soltorkad tomatsås
- ev. örtkryddad sås
- Ev: Förslag på tillbehör:
Absolut bästa receptsidan!! Alltid mitt första val. Enda minus är sökfunktionen.
2 cm ryggbiff.
Perfekt!
Tack! Susanne, ett superbra recept.

webmaster

webmaster