Örtkryddad sås

En god och enkel sås med örtkryddor som ger god smak på såsen. Det går bra att använda färska kryddor likväl som frysta/torkade.
Örtkryddad sås
Tid: 10 minuter
4-6 portioner

Ingredienser:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Vispa ut mjölet i smöret.

    instruktion steg 1.1 örtkryddad sås
    Smält smör.
    instruktion steg 1.2 örtkryddad sås
    Tillsätt mjöl.
    instruktion steg 1.3 örtkryddad sås
    Vispa ut mjölet.
  2. Späd med grädden lite i taget och vispa till en jämn sås.

    instruktion steg 2.1 örtkryddad sås
    Vispa ner grädden lite i taget.
    instruktion steg 2.2 örtkryddad sås
    Grädden nervispad.
  3. Tillsätt kalvfond eller smula ner buljongtärning.

    instruktion steg 3.1 örtkryddad sås
    Tillsätt kalvfond.
    instruktion steg 3.2 örtkryddad sås
    Vispa.
  4. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka ett par minuter.

    instruktion steg 4 örtkryddad sås
    Koka upp.
  5. Späd med vatten. Ta den mindre mängden vatten om du vill ha en tjockare sås och den större mängden vatten om du vill ha tunnare sås.

    instruktion steg 5 örtkryddad sås
    Späd med vatten.
  6. Tillsätt hackad persilja, körvel och dragon.

    (Det går bra att använda fryst färdighackad persilja och torkad körvel och dragon i kryddburk.)

    • 0,75 dl persilja (färsk eller fryst)
    • 1 tsk körvel (färsk eller torkad)
    • 1 tsk dragon (färsk eller torkad)
    instruktion steg 6 örtkryddad sås
    Tillsätt kryddörter.
  7. Rör om och låt koka på svag värme ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och ev. soja om man vill ha mörkare färg och sojasmak. Man kan också tillsätta mer kalvfond om man vill ha en fylligare smak.

    instruktion steg 7 örtkryddad sås
    Färdig sås.

Serveringstips

Såsen är god till nötkött, griskött och kyckling.

Hållbarhet och förvaring

Färdig sås kan förvaras i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Stephan
Såsen är grym!
Svar till Daniel Skrivet av Susanne
Såsen måste koka, då försvinner mjölsmaken. Det har inte med mängden vätska att göra.
Skrivet av Daniel
Följde receptet noga och tog även ca 2.5dl vatten. Ändå var såsen väldigt mjölig.
Svar till Per Hultgren Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om såsen!
Skrivet av Per Hultgren
Suverän! Brunsås-bea!
Jag hade ingen körvel, men färsk persilja och (mycket) dragon.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest