Smält smöret i en kastrull. Vispa ut mjölet i smöret.
Späd med grädden lite i taget och vispa till en jämn sås.
Tillsätt kalvfond eller smula ner buljongtärning.
Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka ett par minuter.
Späd med vatten. Ta den mindre mängden vatten om du vill ha en tjockare sås och den större mängden vatten om du vill ha tunnare sås.
Tillsätt hackad persilja, körvel och dragon.
(Det går bra att använda fryst färdighackad persilja och torkad körvel och dragon i kryddburk.)
Rör om och låt koka på svag värme ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och ev. soja om man vill ha mörkare färg och sojasmak. Man kan också tillsätta mer kalvfond om man vill ha en fylligare smak.
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring
Visa alla kommentarer
Recept och foto: Susanne Jarl