Tomatsoppa - Krämig och god - Enkelt recept

Den här tomatsoppan blir riktigt krämig och god om du använder goda tomater. Jag rekommenderar hemodlade tomater eller köpta färska kvisttomater eller hela tomater alternativt krossade tomater på burk av något bättre märke där tomaterna har god smak. Då blir soppan fantastiskt god!
tomatsoppa recept
Tid: 30 minuter
4 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfri grädde och smör.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

  • mixer (om du använder färska tomater)
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Hacka den gula löken fint. Hetta upp smöret i en kastrull.

    hackad gul lök
    Hackad gul lök.
    smöret bubblar
    Smöret bubblar.
  2. Lägg löken i det smälta smöret och stek några minuter tills löken är blank och genomstekt. (Sänk gärna temperaturen när du steker löken så att den inte blir bränd.)

    Skär under tiden tomaterna i bitar om du använder färska hela tomater. (Hela eller krossade tomater på burk behöver inte skäras.)

    löken stekt blank och fin
    Löken stekt blank och fin.
    tomaterna skurna i bitar
    Tomaterna skurna i bitar.
  3. Häll på vatten, buljongtärning, svartpeppar och tomatbitarna.

    Låt koka upp, sänk värmen och koka under lock ca 10 min om du använder tomater på konservburk.

    Om du använder färska tomater koka gärna lite längre, ca 20 min. Tryck till med en slev så att tomaterna hamnar under vattenytan. Allteftersom det kokar så frigörs vatten från tomaterna och vätskenivån höjs.

    vatten, buljongtärning, svartpeppar tillsatt
    Vatten, buljongtärning, svartpeppar tillsatt.
    tomatbitar tillsatta
    Tomatbitar tillsatta.
  4. Smaka på soppan och tillsätt ev. mer salt och peppar. Om du använt färska tomater så använd gärna en mixer för att få soppan så slät du vill ha den.

    Tillsätt en skvätt grädde eller mjölk.

    Smaka av och servera. Garnera gärna med persilja eller basilikablad.

    färdigkokt tomatsoppa
    Färdigkokt tomatsoppa.
    mixad tomatsoppa
    Mixad tomatsoppa.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (325 g): 230 kalorier, 15 g kolhydrater, 17 g fett, 3 g protein

Serveringstips

Servera gärna med färsk basilika och brödkrutonger eller rostat bröd. Andra goda tillbehör är riven ost eller mozzarella i bitar. Om man vill göra soppan lite lyxigare och mäktigare kan man servera med riven parmesanost (som smälter i den varma soppan) och krydda med oregano och vitlök. Ger en italiensk touch och en mer mustig smak!

LCHF Tips

Häll i mera vispgrädde och servera med riven ost eller mozzarella i bitar.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven tomatsoppa kan förvaras i kylskåp i minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Kerstin
Frisk och god, ett recept att spara!
Skrivet av Mona Lisa Palander
Jättegod 😋
Skrivet av Eva Keinström
Soppan är alldeles för syrlig. Inte alls gott
Skrivet av Elisabet
Ska det inte vara 1 l vatten?
Svar till Margaretha Ahl Skrivet av Susanne
Skalen blir också mixade, det blir så små bitar även av skalet så att soppan blir slät.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest