
webmaster
Mät till vetedegen upp vetemjöl, strösocker, kardemumma, salt samt smöret skuret i mindre bitar i en bunke. Låt detta stå framme en stund så att smöret blir mjukt.
(Tänk på att mäta upp vetemjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga det. Undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till torrt och kompakt vetebröd.)
Förbered fyllningen (allt utom äpple). Hacka nötterna grovt. Det går bra att göra för hand med en vass kniv på en skärbräda.
Mät upp vetemjöl, strösocker, kanel och smör (gärna skuret i mindre bitar) samt de hackade nötterna i en bunke.
Arbeta ihop till en smulig massa för hand eller med maskin t.ex. elvisp med vispar. Det går lättast om smöret är skuret i mindre bitar eller om det stått framme ett tag så det är mjukt.
Fortsätt nu med vetedegen. Blanda de uppmätta ingredienserna så att det blir blandat och smöret blir finfördelat. Gör det för hand eller använd maskin.
Smula jästen i en skål eller liten bunke.
Lös upp jästen i lite av mjölken, genom att hälla på lite av mjölken på jästen och röra med en sked tills all jäst lösts upp i mjölken.
Tillsätt resten av mjölken och rör om.
Häll jäst- och mjölkblandningen i bunken med mjölblandningen till vetedegen.
Arbeta ihop till en deg. Använd gärna maskin t.ex. elvisp med degkrokar. Degen blir ganska kladdig.
Gör klart fyllningen. Skala äpplen och riv av fruktköttet.
Tillsätt det rivna äpplet till den smuliga smeten till fyllningen och blanda.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Degen kan vara ganska kladdig. Dela den i 2 delar (om du gör en sats). Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta ca 27x35 cm.
Antingen gör du detta på bakbordet men jag rekommenderar att kavla ut direkt på bakplåtspapper för att slippa lyfta över eftersom det är lätt att det havererar då och äppellängderna inte blir så snygga.
Om du behöver, knåda in lite mjöl i degen för att den ska gå att kavla ut.
Markera på längden på degplattan 3 lika stora delar. Skär en tredjedel av degplattan i ca 2 cm breda breda strimlor (se bild).
Lägg hälften av fyllningen (om du bakar en sats) på den mittersta tredjedelen av degplattan (se bild).
Vrid varje strimla ett halvt varv och lägg upp över fyllningen (se bild).
Vispa upp ägget till penslingen i en liten skål. Använd gaffel eller handvisp.
Pensla degstrimlorna och den hela långsidan av degplattan bredvid fyllningen.
Vik över långsidan över degstrimlorna (se bild).
Lyft försiktigt över längden till ett bakplåtspapper på en plåt om du inte redan gjort det.
Låt jäsa väl under bakhandduk ca 2 timmar.
Pensla äppellängderna försiktigt med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 15 minuter tills längderna fått fin gyllene färg.
Låt svalna på galler under bakhandduk.
Äppellängderna är godast och finast färska men håller sig saftiga tack vare fyllningen även efter ett par dagar i rumstemperatur. De går även bra att frysa, vilket rekommenderas för det som inte äts upp inom ett dygn.