| Kött |
Fläskkött
Fläskkött är gott och förhållandevis billigt kött som ingår i många maträtter.
Fläskkött är kött från gris. Köttet är rosa-rött i färgen.
Fläskkött bör tillagas tills det är genomstekt med genomskinlig köttsaft om man vill vara på den säkra sidan. Det man framförallt vill genom uppnå är att döda eventuella trikiner (en parasit) som kan överföras till oss människor.
Köper man svenskt fläskkött så ska det vara veterinärbesiktigat och trikiner ska då inte kunna förekomma i detta kött.
Förpackningsmetod påverkar köttets mörhet
Köp svenskt kött
Om man tycker att vi i Sverige ska ha de hårda lagar för djurhållning som vi har så bör man också vara konsekvent och köpa det svenska köttet som därför är lite dyrare.
Som det är nu är det mycket dubbelmoral, affärerna hakar också på och har ofta billig dansk fläskfilé som lockvara vilket gör att svenska grisbönder får lägga ner vilket både svenskar och djur förlorar på. Minskade skatteintäkter och fler djur som föds upp i andra länder under mycket sämre villkor.
För de som tycker svensk fläskfilé är för dyrt så kan jag tipsa om alla andra goda styckdelar på grisen som är mycket billigare t.ex. karré, skinkstek, benfri kotlett.
Rapsgris är kvalitetskött
En bra produkt som Scan står bakom är den svenska rapsgrisen som är gris som ätit foder med mycket rapsolja i. Köttet från dessa grisar är mycket fint och välsmakande och dessutom även nyttigare med mera omega-3. Visst kostar det lite mer men i förhållande till köttkvalitén så är det bra valuta för pengarna. Många finare restauranger serverar rapsgris. Så att köpa rapsgris är ett tips om man vill ha ett finare kött.