Bambumatta
Recept där man kan använda Bambumatta
Jag rekommenderar att använda en liten bambumatta för att rulla sushirullar (maki sushi).
Bambumattans storlek, 240x240 mm, är något större än ett noriblad.
En bambumatta är alltså ett köksredskap som kan användas hur många gånger som helst, man kan vid behov göra rent den med varmt vatten och diskmedel.
Så här använder du en bambumatta:
- Lägg ett noriblad på bambumatta med den blanka sidan nedåt.
- Tryck ut riset över över nori-arket men spara några centimeter överst.
- Gör en fördjupning i riset, ca 5 cm in längs kanten närmast dig som du kommer rulla ifrån. Lägg på fyllningen.
- Rulla ihop, tryck ordentligt med hjälp av mattan så fyllningen pressas ihop och kommer in i mitten utan en massa luft. På så vis får man jämna rullar som är både fina och håller ihop.
Anledningen till att använda en bambumatta jämfört med om man skulle trycka för hand är att trycket fördelar sig jämnt och fint och det blir lätt att lyckas få just runda rullar som håller ihop och blir fina.
Bambumattan kan rengöras med diskmedel och varmt vatten.